Κόσμος
Πέμπτη, 06 Μαΐου 2004 15:27

Nέο άρθρο της «Ουάσινγκτον Ποστ» για την ασφάλεια των Αγώνων

Νέο άρθρο για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας δημοσιεύει σήμερα η αμερικανική σφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» με αφορμή τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στην Καλλιθέα.

Αφού επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βουλγαράκης (ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουάσιγκτον) χαρακτήρισαν τις εκρήξεις «μεμονωμένο περιστατικό», η εφημερίδα εκτιμά πως παρά τις διαβεβαιώσεις των ελληνικών αρχών, οι εκρήξεις στην Καλλιθέα κλόνισαν «μέρος της εμπιστοσύνης των Αμερικανών ιθυνόντων ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα ήταν σε θέση να διασφαλίσει την ασφάλεια των Αγώνων».

Στο άρθρο αναφέρεται ότι από τις εκρήξεις δεν υπήρξαν ούτε καν τραυματισμοί, ωστόσο προχωρά σε έμμεση διασύνδεση του επεισοδίου με τη διεθνή τρομοκρατία, καθώς τονίζει ότι οι εκρήξεις έλαβαν χώρα μόλις εκατό ημέρες πριν από την έναρξη των Αγώνων, ενώ έπονται μιας σειράς τρομοκρατικών επιθέσεων από τη Μαδρίτη έως το Ριάντ.

Το άρθρο φιλοξενεί και δήλωση του προέδρου της υποεπιτροπής της γερουσίας που είναι αρμόδια για την παρακολούθηση της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων, Γκόρντον Σμιθ, ο οποίος πρόσφατα έγινε αποδέκτης έντονης ανησυχίας Αμερικανών αθλητών με αποτέλεσμα να συγκαλέσει αυτή τη εβδομάδα συνεδρίαση για το θέμα κεκλεισμένων των θυρών. «Οι εκρήξεις αναδεικνύουν τον κίνδυνο. Μπορεί το επίπεδο του κινδύνου να φθάσει σε σημείο που να αναγκάσει την Αμερικανική Ολυμπιακή Επιτροπή να επανεξετάσει τα σχέδιά της», σημειώνει ο κ. Σμιθ.

«Αυτά συμβαίνουν συχνά στην Ελλάδα, και πιθανότατα θα συνέβαιναν ακόμη και εάν δεν υπήρχαν οι Ολυμπιακοί αυτό το καλοκαίρι», απαντά το στέλεχος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τομ Χάστινγκς, ο οποίος επισημαίνει το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι ειδοποίησαν εφημερίδα καθώς και ότι οι εκρήξεις σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν θύματα.

Σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Ποστ», είναι πιθανό το υπερσύγχρονο σύστημα ελέγχου -ύψους 320 εκατ. δολαρίων- που βρίσκεται σε εξέλιξη, να μην είναι έγκαιρα έτοιμο και με αποτέλεσμα να μη μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Αμερικανός αξιωματούχος σημειώνει στην εφημερίδα ότι οι Ελληνες ιθύνοντες δεν θα έχουν τον απαραίτητο χρόνο για να εκπαιδευθούν και να δοκιμάσουν στην πράξη το σύστημα που κατασκευάζει η αμερικανική εταιρεία Science Applications International Corp. (SAIC). Η κατασκευή του έχει καθυστερήσει και τριάντα στελέχη της SAIC βρίσκονται στην Αθήνα και εργάζονται πυρετωδώς για να είναι έτοιμο για το δοκιμαστικό τεστ που θα γίνει τον Ιούνιο. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο σύστημα στοχεύει στο χειρισμό των συνεπειών ενδεχόμενης τρομοκρατικής επίθεσης, και όχι στην αποτροπή της.

Πηγή ΑΠΕ