Πολιτιστικά
Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2014 10:15

Γυναικείος χορός ενάντια στον ρυθμό του περίγυρου

Η παράσταση «Δύο γυναίκες χορεύουν», σε σκηνοθεσία του Τάσου Ιορδανίδη, την οποία ο συγγραφέας του έργου, Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ Ζουρνέτ, τη χαρακτήρισε ως «την καλύτερη εκδοχή που είδε ποτέ», παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά, στο θέατρο Ιλίσια - Βολανάκης.

Δύο γυναίκες, που δεν αντέχουν η μία την άλλη, που ψάχνουν απεγνωσμένα για τα τούνελ που τις γυρνούν στην παιδική ηλικία, χορεύουν έναν χορό λυτρωτικό, όπου το κωμικό με το τραγικό ενώνονται και όπου τα κορίτσια, όσα χρόνια κι αν περάσουν, μένουν για πάντα νέα.

Μετά την περσινή της επιτυχία, η παράσταση «Δύο γυναίκες χορεύουν», σε σκηνοθεσία του Τάσου Ιορδανίδη, που εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς και που ο ίδιος ο συγγραφέας του έργου, Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ Ζουρνέτ, τη χαρακτήρισε ως «την καλύτερη εκδοχή που είδε ποτέ», παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά, στο θέατρο Ιλίσια - Βολανάκης.

Έργο - ύμνος για τη ζωή και την έννοια της αγάπης

Σε ένα ντουέτο που χαρακτηρίστηκε ως «ρεσιτάλ για δύο», η Χρυσούλα Διαβάτη και η Θάλεια Ματίκα ενσαρκώνουν τις δύο ηρωίδες του έργου. Η ηλικιωμένη είναι μία δύστροπη γυναίκα, που ζει απομονωμένη από τον κόσμο, σε ένα ρημαγμένο διαμέρισμα.  Η νεαρή είναι μια κοπέλα, που ζει με ένα ένοχο μυστικό, το οποίο την έχει στοιχειώσει, αποκόπτοντάς την από την κοινωνική ζωή. Οι δυο τους αναγκάζονται να συνυπάρξουν, όταν η κόρη της ηλικιωμένης προσλαμβάνει τη νεαρή, για να καθαρίζει και να τακτοποιεί το σπίτι της μητέρας της. Οι γυναίκες αυτές αποφασίζουν να «χορέψουν», όχι στον ρυθμό που τους υπαγορεύει ο περίγυρος, αλλά στον ρυθμό που επιλέγουν οι ίδιες, σε ένα έργο - ύμνο για τη ζωή και την έννοια της αγάπης.

Ένα θέαμα που τον έκανε να καρδιοχτυπήσει

Γεννημένος το 1940, στη Βαρκελώνη, ο Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ Ζουρνέτ θεωρείται σήμερα ο «Πάπας» του καταλανικού θεάτρου και ένας από τους κορυφαίους της σύγχρονης θεατρικής ισπανικής γραφής. Το έργο «Δύο γυναίκες χορεύουν» το έγραψε τυχαία, όταν το βλέμμα του «συνέλαβε» μια ηλικιωμένη γυναίκα, που, παθιασμένα, αγόραζε παιδικά κόμικ από ένα μαγαζί μεταχειρισμένων, θέαμα που τον έκανε να καρδιοχτυπήσει. Ως αποτέλεσμα, γεννήθηκε μια κομεντί κομμένη και ραμμένη για ηθοποιούς, που ξέρουν να ισορροπούν πάνω σε κλωστές, με το χιούμορ και τη συγκίνηση να εναλλάσσονται γοργά. Αυτό συνέβη το 2008 και, από τότε, απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και διακρίσεις, ανάμεσά τους το βραβείο Max καλύτερου έργου και παράστασης 2012, ενώ το συγκεκριμένο ανέβασμα αποτελεί την πρώτη επαγγελματική παράστασή του σε ελληνική σκηνή.

Πέρυσι, ο συγγραφέας παρευρέθηκε στην πρεμιέρα της παράστασης και δήλωσε: «Το έργο - πέρα από τη χώρα του - έχει παιχτεί στην Αργεντινή, την Ιταλία και την Αγγλία, μα το ελληνικό ανέβασμα και οι ερμηνείες των δύο υπέροχων πρωταγωνιστριών ξεπέρασαν κάθε προσδοκία μου. Θα μπορούσα να τις χαζεύω πάνω στη σκηνή για πολλές ώρες. Τους συνιστώ να μάθουν επειγόντως ισπανικά, καθώς μου φαίνεται πως μπορούν να γίνουν οι νέες “μούσες” του Αλμοδοβάρ».

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Els de Paros, σκηνοθεσία: Τάσος Ιορδανίδης, σκηνογραφία - φωτιστικός σχεδιασμός: Γκάι Στεφάνου, κοστούμια: Ειρήνη Τσακίρη, μουσική επιμέλεια: Αντώνης Αντωνάκος - Τάσος Ιορδανίδης, φωτογραφίες: Ορφέας Εμιρζάς. Πρωταγωνιστούν: Χρυσούλα Διαβάτη και Θάλεια Ματίκα.

Πληροφορίες
Θέατρο Ιλίσια - Βολανάκης: Παπαδιαμαντοπούλου 4 - Αθήνα, τηλ.: 210 7223010. Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Κυριακή: 19.00, Πέμπτη: 20.00, Παρασκευή και Σάββατο: 21.00. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 16 ευρώ, φοιτητικό: 12 ευρώ. Προπώληση: ταμείο θεάτρου.

naftemporiki.gr