Η εργαζόμενη σε νοσοκομείο του Τέξας η οποία ενδέχεται να ήρθε σε επαφή με ασθενή ο οποίος πέθανε από τον Έμπολα θα απομακρυνθεί από κρουαζιερόπλοιο, ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, ενώ συναγερμός για τον περιορισμό της επιδημίας του ιού έχει σημάνει σε Αφρική και Ευρώπη.
Η εργαζόμενη σε νοσοκομείο του Τέξας η οποία ενδέχεται να ήρθε σε επαφή με ασθενή ο οποίος πέθανε από τον Έμπολα στο Ντάλας θα απομακρυνθεί από το κρουαζιερόπλοιο με το οποίο ταξίδευε «για προληπτικούς λόγους», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ενώ συναγερμός για τον περιορισμό της επιδημίας του ιού έχει σημάνει σε Αφρική και Ευρώπη.
Η γυναίκα, επιβλέπουσα στο μικροβιολογικό εργαστήριο του Πρεσβυτεριανού Νοσοκομείου του Τέξας, δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα της ασθένειας όμως παραμένει εθελοντικά περιορισμένη στην καμπίνα της, σε κρουαζιερόπλοιο της εταιρείας Carnival Cruise Lines, το οποίο βρίσκεται στα ανοιχτά του Μπελίζ.
Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η ακτοφυλακή του Μπελίζ εμπόδισε το κρουαζιερόπλοιο να πιάσει λιμάνι και απαγόρευσε στους χιλιάδες επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος, συμπεριλαμβανομένου και του πλοιάρχου, να αποβιβαστούν.
«Έχουν περάσει 19 ημέρες από τότε που η γυναίκα ενδέχεται να ήρθε σε επαφή με τα σωματικά υγρά του ασθενούς ο οποίος πέθανε», διευκρίνισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ανακοίνωσή του.
Ο Λιβεριανός Τόμας Έρικ Ντάνκαν πέθανε στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο στις 8 Οκτωβρίου. Η περίοδος επώασης του ιού κυμαίνεται από 2 έως 21 ημέρες και ένας φορέας του Έμπολα δεν μπορεί να τον μεταδώσει παρά μόνο εφόσον έχει ήδη παρουσιάσει συμπτώματα (πονοκέφαλο, πυρετό ή εμετούς). Ο ιός μεταδίδεται με απευθείας επαφή με τα σωματικά υγρά.
Σύμφωνα με την εταιρεία Carnival Cruise η γυναίκα «παραμένει σε απομόνωση πάνω στο πλοίο και πιστεύεται ότι δεν αποτελεί κίνδυνο για τους επιβάτες και το πλήρωμα». Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πάντως ανέφερε ότι συνεργάζεται με την εταιρεία προκειμένου η γυναίκα και ο σύντροφός της που την συνόδευε στην κρουαζιέρα να μεταφερθούν με ασφάλεια στις ΗΠΑ, για προληπτικούς λόγους.
Η γυναίκα αναχώρησε για την κρουαζιέρα από το Γκάλβεστον του Τέξας στις 12 Οκτωβρίου, πριν δοθεί η εντολή από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) να τεθούν υπό περιορισμό όσοι άνθρωποι ενδέχεται να ήρθαν σε επαφή με τον Ντάνκαν.
Τον Ρον Κλάιν διόρισε «τσάρο του Έμπολα» ο Ομπάμα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από τον πρώην αξιωματούχο του Λευκού Οίκου Ρον Κλάιν να συντονίσει τις αμερικανικές προσπάθειες αντιμετώπισης της επιδημίας του ιού Έμπολα, έπειτα από τις επικρίσεις που δέχθηκε η αμερικανική κυβέρνηση ότι η απάντησή της στην επιδημία ήταν αργή και ανεπαρκής, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.
Ο κ. Κλάιν, δικηγόρος και επιχειρηματίας, υπήρξε σύμβουλος του κ. Ομπάμα στον Λευκό Οίκο και επιτελάρχης του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν. Παλαιότερα έχει διατελέσει επιτελάρχης του πρώην αντιπροέδρου Αλ Γκορ και της πρώην γενικής εισαγγελέως Τζάνετ Ρίνο.
«Ο Κλάιν, ένας δικηγόρος, αναλαμβάνει τη θέση διαθέτοντας ισχυρά διαπιστευτήρια στον τομέα της διαχείρισης, μεγάλη εμπειρία στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και καλές σχέσεις με ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου καθώς και με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης Ομπάμα, περιλαμβανομένου του προέδρου», σημείωσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.
Η απόφαση να διοριστεί ο κ. Κλάιν στη θέση του «τσάρου του Έμπολα» ελήφθη μετά τη μόλυνση δεύτερης νοσοκόμας στο Ντάλας η οποία είχε συμμετάσχει στην ιατρική ομάδα που περιέθαλψε τον Τόμας Έρικ Ντάνκαν, το πρώτο κρούσμα του ιού Έμπολα που εντοπίστηκε στις ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση του κ. Ομπάμα έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις από πολλούς κοινοβουλευτικούς για τις προσπάθειές της να περιορίσει την εξάπλωση της ασθένειας στις ΗΠΑ.
ΠΟΥ: Τέλος η επιδημία του Έμπολα στη Σενεγάλη
Η Σενεγάλη δεν πλήττεται πλέον από την επιδημία του Έμπολα, ανακοίνωσε από τη Γενεύη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
«Ο ΠΟΥ ανακοινώνει επισήμως το τέλος της επιδημίας του Έμπολα στη Σενεγάλη και συγχαίρει τη χώρα αυτή για την αποφασιστικότητα που επέδειξε στο να σταματήσει την εξάπλωση του ιού», ανέφερε ο διεθνής οργανισμός.
Η απόφαση του ΠΟΥ ήταν αναμενόμενη, αφού έχουν ήδη περάσει 42 ημέρες - ο μέγιστος χρόνος επώασης του ιού - από την ημέρα που εντοπίστηκε το πρώτο και μοναδικό κρούσμα του Έμπολα στη χώρα. Ο ασθενής, άνδρας από τη Γουινέα, ανάρρωσε και κανείς από τους 74 ανθρώπους με τους οποίους είχε έρθει σε επαφή δεν προσβλήθηκε από τον ιό.
Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Υγείας της Κοινότητας Ανατολικής Αφρικής (ΚΑΕ) που συνεδρίασαν στην Αρούσα της Τανζανίας, αποφάσισαν να στείλουν περισσότερους από 600 γιατρούς και νοσηλευτές στη Δυτική Αφρική για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της επιδημίας.
Στην ανακοίνωσή τους οι υπουργοί των πέντε χωρών (Τανζανία, Κένυα, Ουγκάντα, Μπουρούντι και Ρουάντα) εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους «για την ταχεία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και των νεκρών».
Η Κένυα θα στείλει στις πληγείσες χώρες 15 γιατρούς, η Ουγκάντα 14, η Ρουάντα 7 και η Τανζανία 5. Το Μπουρούντι θα στείλει 250 νοσηλευτές και η Κένυα 300.
Την Πέμπτη, η πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Ενκοσαζάνα Ντλαμίνι-Ζούμα είχε απευθύνει έκκληση στις χώρες της Αφρικής να βοηθήσουν περισσότερο στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Μπαρόζο: Κίνδυνος για ανθρωπιστική καταστροφή
Η επιδημία του ιού Έμπολα «δεν είναι πρόβλημα μόνο μερικών χωρών της δυτικής Αφρικής», αλλά θα μπορούσε να πάρει διαστάσεις «μεγάλης ανθρωπιστικής καταστροφής», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Ο κ. Μπαρόζο επεσήμανε ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συζητήσουν την επιδημία του ιού Έμπολα στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής η οποία θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.
Τις δηλώσεις έκανε από το Μιλάνο, όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής Ευρώπης-Ασίας στην οποία αναμένεται να γίνει έκκληση να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για τον περιορισμό της επιδημίας.
Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι έχουν χάσει τη ζωή τους σε παγκόσμια κλίμακα από τον ιό έχει αγγίξει τους 4.546, ενώ το σύνολο των κρουσμάτων είναι 9.191.
«Χάνουμε τη μάχη» με τον Έμπολα αυτή τη στιγμή
«Αυτή τη στιγμή χάνουμε τη μάχη», τόνισε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στην έδρα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στο Παρίσι μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τους προέδρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του ΟΟΣΑ και άλλων διεθνών οργανισμών.
«Ορισμένες χώρες δεν ανησυχούν παρά μόνο για τα δικά τους σύνορα» γεγονός που είναι «πολύ ανησυχητικό» για τον Κιμ, σύμφωνα με τον οποίο «δεν συνειδητοποιούμε πάντα την ανάγκη της αλληλεγγύης» σε διεθνές επίπεδο.
Εντούτοις, ο ίδιος χαιρέτισε τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία.
Η Παγκόσμια Τράπεζα πρόσφατα εκτίμησε ότι η επιδημία θα μπορούσε να στοιχίσει 32 δισεκατομμύρια δολάρια στην Αφρική.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει λάβει μέχρι στιγμής το 38% του ποσού του 1 δισεκατομμυρίου, για το οποίο έχει απευθύνει έκκληση και το οποίο προορίζεται για τις ανθρωπιστικές ανάγκες που συνδέονται με την επιδημία του ιού που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό στη Δυτική Αφρική, ανέφερε σήμερα ένας εκπρόσωπος τύπου του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).
«Το ποσό των 217 εκατομμυρίων δολαρίων που μας έχουν υποσχεθεί (...) δεν έχει ακόμα κατατεθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς», διευκρίνισε ο ίδιος.
Με τις υποσχέσεις αυτές για δωρεές το ποσό που ζητά ο ΟΗΕ πρόκειται να καλυφθεί κατά 60%.
Έλεγχοι σε βαλίτσες που φτάνουν από χώρες της Δυτικής Αφρικής
Στο μεταξύ, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Βελγίου αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή μια ειδική διαδικασία κατά την οποία θα ελέγχονται οι αποσκευές που φτάνουν από χώρες της Δυτικής Αφρικής, εν μέσω απειλών από τα συνδικάτα ότι οι αχθοφόροι μπορεί να προχωρήσουν σε στάσεις εργασίας καθώς φοβούνται μήπως προσβληθούν από τον ιό Έμπολα.
Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών είναι το ένα από τα δύο ευρωπαϊκά αεροδρόμια από τα οποία πραγματοποιούνται απευθείας πτήσεις προς τις χώρες που πλήττονται από την επιδημία. Μια εξειδικευμένη εταιρεία θα αναλάβει να ελέγχει τις αποσκευές που φτάνουν από τη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα και τη Λιβερία και να εντοπίζει τυχόν διαρροή «υγρών» από αυτές.
Νωρίτερα σήμερα, ένας εκπρόσωπος του σωματείου BTB είχε ζητήσει «να μπαίνουν σε καραντίνα» οι αποσκευές από τις χώρες αυτές και να αναλάβει τη διαλογή τους μια εξειδικευμένη ομάδα.
Προειδοποίησε μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belga, ότι σε διαφορετική περίπτωση οι εργαζόμενοι μπορεί να προχωρήσουν σε στάσεις εργασίας, καθυστερώντας έτσι την παράδοση των αποσκευών στους ιδιοκτήτες τους.
Οι πρεσβευτές και των τριών αφρικανικών χωρών στις Βρυξέλλες χαρακτήρισαν «ακραία» την αντίδραση των αχθοφόρων. Τόνισαν μάλιστα ότι είναι αναγκαίο να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και να αγωνιστούν όλοι «εναντίον του στιγματισμού».
Μια εκπρόσωπος του αεροδρομίου είπε πάντως ότι ο βασικός φόβος των αρχών είναι μήπως κάποιος επιβάτης επιχειρήσει να μεταφέρει κρέας άγριων ζώων, εξηγώντας ότι συχνά οι επιδημίες του Έμπολα ξεκινούν από την κατανάλωση κρέατος μολυσμένων πιθήκων.
Οι αποσκευές που θα παρουσιάζουν διαρροή «υγρών» θα καταστρέφονται.
Εξάλλου, η υπουργός Υγείας του Βελγίου Μάγκι Ντε Μπλοκ, διόρισε τη γιατρό Έρικα Φλίγκε, μια ειδικό στις τροπικές ασθένειες, ως εθνική συντονίστρια για την αντιμετώπιση του Έμπολα.
«Ο κίνδυνος μιας επιδημίας στο Βέλγιο είναι πολύ χαμηλός. Όμως πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τυχόν κρούσματα και να παράσχουμε την αναγκαία θεραπεία», δήλωσε η υπουργός.
Η Φλίγκε εργάζεται στο Ινστιτούτο Τροπικής Ιατρικής της Αμβέρσας.