Πολιτική
Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2014 13:59

Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ στις κατηγορίες περί «υπονόμευσης της σταθερότητας»

Τις αιτιάσεις της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού «για υπονόμευση της σταθερότητας της χώρας» από τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το αρνητικό κλίμα στις αγορές, αποκρούει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με μακροσκελή ανακοίνωσή του.

Τις αιτιάσεις της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού «για υπονόμευση της σταθερότητας της χώρας» από τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το αρνητικό κλίμα στις αγορές, αποκρούει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με μακροσκελή ανακοίνωσή του.

Ειδικότερα, το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «συνεχείς διαψεύσεις των κυβερνητικών ισχυρισμών» από την πλευρά του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίες «υπονόμευσαν πλήρως την αξιοπιστία της κυβέρνησης», με αποτέλεσμα -όπως αναφέρεται- «οι επενδυτές να θεωρούν ότι οι προβλέψεις Σαμαρά - Βενιζέλου για την πορεία της οικονομίας είναι τόσο αξιόπιστες όσο οι τυμπανοκρουσίες για το ‘τέλος της εποχής των μνημονίων’».

Η Κουμουνδούρου επισημαίνει ακόμη ότι «η αναταραχή στην ελληνική κεφαλαιαγορά, που έχει πάρει τη μορφή μαζικής εξόδου κεφαλαίων, με συνέπεια την κατάρρευση των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων και την κατακόρυφη άνοδο των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων, επήλθε αμέσως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση στη Βουλή». «Αυτό που αποτελεί πηγή ανησυχίας για τους οικονομικούς κύκλους, είναι η πρόσδεση της κυβέρνησης στο “άρμα” της λιτότητας και των πρωτογενών πλεονασμάτων, που έχουν αποτύχει παταγωδώς στους διακηρυγμένους στόχους του προγράμματος, σε συνδυασμό με το ευφυλόγημα για τη “βιωσιμότητα” του χρέους», τονίζει η ανακοίνωση.

Υπογραμμίζει ακόμη ότι «τα χρηματιστήρια υποχωρούν παγκοσμίως», κάτι που, όπως σημειώνεται, «δεν οφείλεται στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά στη διάχυτη ανησυχία για τις ευρύτερες εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας», δεδομένου του «κινδύνου η ευρωπαϊκή οικονομία να διολισθήσει σε βαθύτερη ύφεση», αλλά και της «μεγάλης αβεβαιότητας» που προκαλεί η αναμενόμενη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests της ΕΚΤ.

«Ειδικά για την καταβαράθρωση του τραπεζικού κλάδου στο χρηματιστήριο», συνεχίζει το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, «σημαντικό αρνητικό ρόλο έπαιξε η ολέθρια μεθόδευση του υπουργείου Οικονομικών για τον αναβαλλόμενο φόρο προς όφελος των τραπεζιτών».

Υπενθυμίζει μάλιστα ότι μόλις πριν λίγες εβδομάδες τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης «ψήφισαν εσπευσμένα στη Βουλή τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο και τα χάρισαν όλα στους τραπεζίτες (…) δίνοντάς τους τη δυνατότητα να καλύψουν χωρίς κόστος τις κεφαλαιακές ανάγκες, που θα προκύψουν για τις ελληνικές τράπεζες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests».

«Είναι σαφές ότι το κύμα πωλήσεων των τραπεζικών μετοχών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στους κυβερνητικούς χειρισμούς για τον αναβαλλόμενο φόρο, σε συνδυασμό με φήμες ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναζητούν ιδιωτικά κεφάλαια για νέα ανακεφαλαιοποίηση σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τις τρέχουσες, κάτι που θα προκαλέσει υποτιμητική κερδοσκοπία και ζημία (dilution) των σημερινών μετόχων, δηλαδή και του ελληνικού Δημοσίου», υποστηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει «τις συνεχείς προσπάθειες απαξίωσης των μετοχών που ανήκουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή στο Ελληνικό Δημόσιο, με την μέθοδο των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τις τιμές κτήσης, αλλά και από τις τρέχουσες χρηματιστηριακές», ενώ δηλώνει ότι θα εξετάσει τη δυνατότητα τροποποίησης των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων, με στόχο την προάσπιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου.

Διαβεβαιώνει τέλος ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «θα αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας για την Ελλάδα και την Ευρώπη, καταργώντας τα μνημόνια και αλλάζοντας την οικονομική πολιτική», αλλά και διεκδικώντας ταυτόχρονα «τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους τους χρέους και την αποπληρωμή του υπόλοιπου με ρήτρα ανάπτυξης, μέσα από την επαναδιαπραγμάτευση των δανεικών συμβάσεων σε ευρωπαϊκό (και όχι διμερές) επίπεδο».