Περισσότεροι από 100 Iάπωνες κοινοβουλευτικοί μετέβησαν το πρωί στο μνημείο Γιασουκούνι του Τόκιο με την ευκαιρία της γιορτής του φθινοπώρου του αμφιλεγόμενου τόπου λατρείας, προκαλώντας την οργή της Κίνας η οποία εξέφρασε «έντονη ανησυχία».
Περισσότεροι από 100 Iάπωνες κοινοβουλευτικοί μετέβησαν το πρωί στο μνημείο Γιασουκούνι του Τόκιο με την ευκαιρία της γιορτής του φθινοπώρου του αμφιλεγόμενου τόπου λατρείας, προκαλώντας την οργή της Κίνας η οποία εξέφρασε «έντονη ανησυχία».
Το μνημείο είναι αφιερωμένο σε όλους τους πεσόντες στην υπηρεσία της Αυτοκρατορίας της Ιαπωνίας, από το 1868 μέχρι το 1947, μεταξύ αυτών και σε όσους πολέμησαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό του Άξονα Βερολίνου - Ρώμης - Τόκιο.
«Είναι φυσικό να αποτίουμε φόρο τιμής και να εκφράζουμε την ειλικρινή ευγνωμοσύνη μας στους ανθρώπους που θυσίασαν τη ζώη τους για τη χώρα», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο γερουσιαστής Χιντεχίσα Οτσούτζι, επικεφαλής αυτών των 110 κοινοβουλευτικών που προέρχονται από πολλά κόμματα.
Ο ίδιος γερουσιαστής, όπως άλλωστε και οι περισότεροι από τους κοινοβουλευτικούς που συνηθίζουν αυτές τις επισκέψεις, είναι μέλος του συντηρητικού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (PLD), πρόεδρος του οποίου είναι ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε.
«Είναι περίεργο να κατηγορούνται οι Ιάπωνες για πρακτικές που είναι τρέχουσες σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου», τόνισε.
Το μνημείο αυτό για τις ψυχές των 2,5 εκατ. στρατιωτών που έπεσαν για την πατρίδα, αλλά και 14 εγκληματιών πολέμου καταδικασμένων από τους Συμμάχους μετά το 1945, θεωρείται από το Πεκίνο και τη Σεούλ σύμβολο του ιαπωνικού μιλιταρισμού του παρελθόντος.
«Επιζήμιες δραστηριότητες»
Το Πεκίνο δεν άργησε εξάλλου να αντιδράσει τονίζοντας πως «αντιτίθεται κατηγορηματικά στις επιζήμιες δραστηριότητες της Ιαπωνίας γύρω από το μνημείο Γιασουκούνι».
«Οι σινο-ιαπωνικές σχέσεις δεν θα μπορέσουν να ευημερήσουν υγιώς παρά μόνον εφόσον η Ιαπωνία παραδεχθεί σοβαρά το επιθετικό παρελθόν της, εφόσον μεταμεληθεί και αποστασιοποιηθεί από τον μιλιταρισμό», τονίζει σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η Σεούλ εξέφρασε επίσης τη «λύπη» της για την επίσκεψη αυτή και συμβούλευσε την Ιαπωνία «να μην περιορίζεται σε ένα σκοτεινό παρελθόν και να στοχασθεί σοβαρά για να προχωρήσει προς ένα λαμπρό μέλλον».
Από ιαπωνικής πλευράς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα απέρριψε τις επικρίσεις και δήλωσε πως πρόκειται για μια ιδιωτική πράξη.
Ο κ. Άμπε, ο οποίος διέταξε να καταθέσουν στο μνημείο εξ ονόματός του ένα ιερό δένδρο, δεν πρόκειται εντούτοις να μεταβεί εκεί το σαββατοκύριακο. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Μιλάνο στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής Ευρώπης - Ασίας και φέρεται ότι αποφάσισε να κρατήσει χαμηλό προφίλ για να μην οργίσει ακόμη περισσότερο την Κίνα.
Ο Ιάπωνας ηγέτης - ο οποίος πρόσφατα πολλαπλασίασε τις εκκλήσεις για μια διμερή σύνοδο κορυφής, κάνοντας λόγο για «ένα αχώριστο ζευγάρι» - ελπίζει πράγματι να συναντήσει τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ το Νοέμβριο στο Πεκίνο, στο περιθώριο του φόρουμ οικονομικής συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC).