Πολιτική
Παρασκευή, 07 Μαΐου 2004 12:20

Επιβεβαίωση του καλού κλίματος στη συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν

Το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επιβεβαιώθηκε και σήμερα κατά τη συνάντηση που είχαν το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν.

«Επιβεβαιώσαμε την σύμπτωση των απόψεών μας όσον αφορά τη νέα τροχιά στην οποία έχουν εισέλθει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και διαπιστώσαμε με ικανοποίηση την πρόοδο που σημειώνουν. Τόσο ο κ. Ερντογάν, όσο και εγώ επιβεβαιώσαμε την πολιτική μας βούληση να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία των δύο χωρών σε όλους τους τομείς και να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατόν την υπάρχουσα θετική δυναμική», τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Είχαμε μια φιλική, ανοικτή και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων».

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας υπογραμμίζοντας για ακόμη μια φορά ότι τόσο η κυβέρνηση, όσο και ο ίδιος προσωπικά, στηρίζουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Όπως είπε ο έλληνας πρωθυπουργός, οι διερευνητικές συνομιλίες για το θέμα της υφαλοκρηπίδας θα συνεχιστούν, εκτιμώντας πάντως ότι δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν στο άμεσο μέλλον και σημειώνοντας ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να αναζητηθεί λύση.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ζήτημα της αναγνώρισης τουρκοκυπριακού κράτους που θέτει η Αγκυρα, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι το θέμα έχει λυθεί απο την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς έχει ενταχθεί ολόκληρη η νήσος, με ειδικό καθεστώς για το βόρειο τμήμα.

Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να ενισχυθούν οι Τουρκοκύπριοι, κυρίως οικονομικά, και επανέλαβε ότι στόχος της Αθήνας είναι η επανένωση της Κύπρου.

Από την πλευρά του, ο κ. Ερντογάν ευχαρίστησε τον κ. Καραμανλή για τη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξε και με τη σειρά του εξήρε το πολύ καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων. Οι δύο λαοί έχουν σημαντικούς δεσμούς που τους συνδέουν, τόνισε ο κ. Ερντογάν ο οποίος δήλωσε ευτυχής που είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που επισκέπτεται επισήμως την Αθήνα μετά το 1988.

Η διαδικασία προσέγγισης μεταξύ Ελλλάδας και Τουρκίας, τόνισε ο τούρκος πρωθυπουργός, έχει ξεκινήσει εδώ και πέντε χρόνια και στο διάστημα αυτό έχουν υπογραφεί 25 συμφωνίες, γεγονός που αποδεικνύει το καλό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων.

Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι οι καλές σχέσεις με τον έλληνα ομόλογό του προϋπήρχαν, πριν αναλάβουν αμφότεροι την πρωθυπουργία στις χώρες τους. Ο κ.Ερντογάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προσπάθεια του κ.Καραμανλή να στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και τόνισε ότι είναι σημαντικό πως πολλά θέματα που αφορούν τις δύο χώρες μπορούν πλέον να συζητηθούν διμερώς και όχι με παρεμβάσεις τρίτων, υπογρραμίζοντας την πολιτική βούληση που υπάρχει και απο τις δύο πλευρές να βρεθουν λύσεις.

Όσον αφορά τα προβλήματα που παραμένουν μεταξύ των δύο χωρών, όπως το θέμα των Ιμίων, ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι «το παρελθόν πρέπει να μείνει στο παρελθόν, πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον. Οι νέες γενιές να μη ζήσουν αυτά που ζήσαμε εμείς». Καθήκον μας είναι να επιλύσουμε τα θέματα που επισκιάζουν το παρόν και το μέλλον μας», τόνισε.

Για το casus belli της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδος, ο τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι οι τεχνοκράτες των δύο χωρών αναζητούν να βρούν την κατάλληλη λύση, σημειώνοντας ότι υπάρχουν θέματα απο το παρελθόν που έχουν μεταφερθεί στο παρόν. Τέλος όσον αφορά το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για τη διευθέτησή του, και πως μπορεί τάχιστα να επιλυθεί.

Αμέσως μετά, ο τούρκος πρωθυπουργός έγινε δεκτός απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κων/νο Στεφανόπουλο.