Κοινωνία
Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2014 12:37

Ένταση σε διαμαρτυρία φοιτητών στα Προπύλαια

Ένταση δημιουργήθηκε έξω από το κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια, όπου φοιτητές ήλθαν πρόσωπο με πρόσωπο με άνδρες των ΜΑΤ, τα οποία έκαναν χρήση χημικών. Διοικητικοί υπάλληλοι καταγγέλλουν ότι το ιστορικό κτήριο παραμένει κλειδωμένο από τη Δευτέρα και πως δεν τους επιτρέπεται η είσοδος και η έξοδος παρά μόνο τις ώρες προσέλευσης και αναχώρησης.  

Ένταση δημιουργήθηκε έξω από το κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια, όπου φοιτητές ήλθαν πρόσωπο με πρόσωπο με άνδρες των ΜΑΤ, τα οποία έκαναν χρήση χημικών. 

Οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν στο σημείο για να περιφρουρήσουν το κτήριο, προκειμένου να μην επιτραπεί η είσοδος στους φοιτητές που πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία. 

Τελικά, οι διαδηλωτές αποχώρησαν συντεταγμένα προς τη Νομική. 

Η περιφρούρηση του κτηρίου έχει ξεκινήσει από τη Δευτέρα, ημέρα που πραγματοποιήθηκε ακόμη μία διαμαρτυρία φοιτητών στο σημείο. Επίσης, οι εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί αυτήν την εβδομάδα, δεν θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του κεντρικού κτηρίου (αναβάλλονται ή μεταφέρονται σε άλλους χώρους).

Οι διοικητικοί υπάλληλοι καταγγέλλουν έκτοτε ότι είναι κλειδωμένες όλες οι πύλες του συγκροτήματος. Μετά από πρόσκληση της ΑΔΕΔΥ την καταγγελία ελέγχει επιτόπου η Επιθεώρηση Εργασίας.

Το μέλος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ Γρηγορης Καλομοίρης, που βρέθηκε στο σημείο δήλωσε ότι με εντολή του πρύτανη και με τις ευλογίες της κυβέρνησης καταστρατηγείται το δικαίωμα στην ασφαλή εργασία και είναι «παγιδευμένοι μέσα στο κτήριο περίπου 50 εργαζόμενοι».

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του ΕΚΠΑ, «η είσοδος επιτρέπεται από τους φύλακες - εργαζόμενους του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκείνους της ιδιωτικής εταιρείας security μόνο στους υπαλλήλους που εργάζονται στο συγκεκριμένο κτήριο και για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα (ώρες προσέλευσης και αποχώρησης)».

Από το γραφείο του πρύτανη Θ. Φορτσάκη πληροφορείται επίσης ότι αυτή η πρακτική θα συνεχιστεί μέχρι και την Παρασκευή. 

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, «οι συνθήκες αυτές, πέραν του ότι συνιστούν περιορισμό της ελευθερίας τους, ενέχουν μεγάλους κινδύνους για την ασφάλειά τους, καθώς στερούνται της δυνατότητας να εξέλθουν άμεσα και με ασφάλεια σε περίπτωση πυρκαγιάς, σεισμού κλπ». 

ΜΑΚΗΣ ΣΥΝΟΔΙΝΟΣ