Το έργο «Σκηνές από έναν γάμο», σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι και πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Σταμάτη Κραουνάκη, επιστρέφει στο ΠΟΛΗ Θέατρο του Δάνη Κατρανίδη, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.
Συλλέγοντας το απόσταγμα των προσωπικών του βιωμάτων, ο μεγάλος Σουηδός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, με μια επίπονη και σχολαστική σπουδή και με τρόπο εξαντλητικό, ρεαλιστικό, επώδυνο αλλά και λυτρωτικό, δημιούργησε ένα έργο για τη φθορά του έρωτα και τα στάδια του γάμου.
Το έργο «Σκηνές από έναν γάμο», που - με έναυσμα το «Έτος Ίνγκμαρ Μπέργκμαν» - παρουσιάστηκε πέρυσι, με μεγάλη επιτυχία, στο ΠΟΛΗ Θέατρο του Δάνη Κατρανίδη, σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι και πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Σταμάτη Κραουνάκη, επιστρέφει για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.
Με το τελικό του απόφθεγμα να τεμαχίζεται
Με μια καλά κρυμμένη ειρωνεία να διέπει όλη του τη δράση και με το τελικό του απόφθεγμα να τεμαχίζεται, να αποδομείται, να περνάει από αναθεωρήσεις και να συντίθεται εκ νέου, για να μετατραπεί οριστικά σε μια κρυστάλλινη σπαρακτική μουσική δωματίου, το έργο - που ανήκει στην τελευταία δραματουργική περίοδο του Μπέργκμαν - σκιαγραφεί τη ζωή του Γιόχαν και της Μαριάννας.
Οι δυο τους είναι ένα ζευγάρι μορφωμένων αστών, που ζει έναν ήρεμο και τακτοποιημένο γάμο, μέχρι τη στιγμή που οδηγείται σε ρήξη, όταν εκείνος αποκαλύπτει ότι είναι ερωτευμένος με μια νεότερη γυναίκα. Η αντίδραση της Μαριάννας είναι απρόσμενα ήρεμη. Η σύγκρουσή τους μεταφέρεται αργότερα μέσα στον χρόνο, όταν εκείνος έχει αρχίσει να ασφυκτιά από τη νέα του σχέση και εκείνη έχει παντρευτεί κάποιον άλλον, ο οποίος, όμως, έχει καταφέρει να την απελευθερώσει. Στη νέα τους συνάντηση, οι ρόλοι μοιάζουν να έχουν αντιστραφεί και οι ισορροπίες να έχουν αλλάξει…
Ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες
Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν γεννήθηκε το 1918 στην Ουψάλα, αλλά μεγάλωσε στη Στοκχόλμη. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλολογίας, άρχισε να ασχολείται με τη σκηνοθεσία στο θέατρο και, κατόπιν, στον κινηματογράφο. Εργάστηκε στα σημαντικότερα θέατρα της Σουηδίας, ανεβάζοντας έργα σπουδαίων δραματουργών και δικά του.
Παράλληλα, σε δικά του σενάρια, σκηνοθέτησε μεγάλο αριθμό ταινιών, με τις οποίες αναδείχτηκε διεθνώς ως ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του κινηματογράφου. Κύρια θέματα των δημιουργιών του είναι η αδυναμία ουσιαστικής επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, η αντιπαράθεση του ανθρώπου με τον εαυτό του και τον Θεό και η αμφισβήτησή του, η ανάλυση των διαπροσωπικών σχέσεων, κυρίως, μεταξύ των δύο φύλων, η αναζήτηση του νοήματος της ζωής και η γυναικεία ψυχοσύνθεση.
Απέσπασε πολλά βραβεία, ανάμεσα τους και το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας για το «Φάνι και Αλέξανδρος» (1983). Για το συνολικό του έργο, τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις, ενώ από το 1978, έχει θεσμοθετηθεί κινηματογραφικό βραβείο με το όνομά του από το Σουηδικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου. Πέθανε το 2007, σε ηλικία 89 ετών.
Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Δάνης Κατρανίδης, σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι, μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης, σκηνικά - κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη, φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα, φωτογραφίες - video trailer: Αθηνά Λιάσκου. Παίζουν: Δάνης Κατρανίδης, Παναγιώτα Βλαντή.
Πληροφορίες
ΠΟΛΗ θέατρο: Φωκαίας 4 και Αριστοτέλους 87 - Πλ. Βικτωρίας, (δίπλα στον ηλεκτρικό σταθμό), τηλ. κρατήσεων: 211 1828900. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Κυριακή: 18.30, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο: 20.30. Διάρκεια παράστασης: 120 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη και Πέμπτη: 15 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ, νέοι κάτω των 23 ετών, συνταξιούχοι άνω των 65 ετών), Παρασκευή: γενική είσοδος: 12 ευρώ, Σάββατο και Κυριακή: 18 ευρώ (γενική είσοδος), 15 ευρώ (φοιτητές), 10 ευρώ (άνεργοι, ΑΜΕΑ, νέοι κάτω των 23 ετών, συνταξιούχοι άνω των 65 ετών).
naftemporiki.gr