Κοινωνία
Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2014 13:38

Ποια μέτρα λαμβάνει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση του Έμπολα

Για τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα ενημέρωσε την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Υγείας Μ. Βορίδης. Προσλαμβάνονται άμεσα 30 υγειονομικοί, οι οποίοι θα σταλούν στα σημεία που παρατηρείται ενισχυμένη είσοδος παράτυπων μεταναστών.

Για τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα ενημέρωσε την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης. 

Περιγράφοντας την κατάσταση ο υπουργός ανέφερε ότι:

- στις χώρες της Δυτικής Αφρικής που έχουν πληγεί από τον Έμπολα μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο Έλληνες υπήκοοι που συμμετέχουν στο πλαίσιο διεθνούς αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Επίσης, Έλληνες υγειονομικοί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να πάνε στις χώρες που εξαπλώθηκε η νόσος.

- ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πιθανότατα θα βγάλει την Νιγηρία από το επίπεδο ελέγχου, γιατί επί 21 μέρες δεν έχει εμφανίσει κρούσμα.

- το τελευταίο διάστημα 19 άτομα έχουν μπει από τις χώρες της Αφρικής που υπάρχει το πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον Μ. Βορίδη:

- εκδόθηκε κάρτα με ερωτηματολόγιο που θα διανέμεται από τις αεροπορικές εταιρείες αλλά και λιμάνια κατά το πρότυπο των ΗΠΑ. Οι ερωτήσεις αφορούν την κατάσταση της υγείας του επιβάτη, την χώρα προέλευσής του, τον χρόνο αναχώρησης από τη χώρα προέλευσης κ.α.

- προσλαμβάνονται άμεσα 30 υγειονομικοί, οι οποίοι θα σταλούν στα σημεία που παρατηρείται ενισχυμένη είσοδος παράτυπων μεταναστών.

- την Παρασκευή θα διεξαχθεί άσκηση σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΕΚΕΠΥ για τη διαχείριση τυχόν κρούσματος του ιού.

- θα γίνει περαιτέρω εκπαίδευση του προσωπικού στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Ο υπουργός Υγείας δεν ήταν ιδιαίτερα θετικός για την εγκατάσταση θερμικών καμερών στις πύλες εισόδου, χαρακτηρίζοντας το μέτρο ως «αμφιλεγόμενο». Όπως εξήγησε, οι θερμικές κάμερες καταγράφουν την θερμοκρασία του ανθρώπου, επομένως δείχνουν τον πυρετό του, ο οποίος όμως μπορεί να προέρχεται από οποιαδήποτε αιτία.

Ως τώρα: 

- έχουν δοθεί οδηγίες που κωδικοποιούν ποιο μπορεί να θεωρηθεί ύποπτο κρούσμα και πως πρέπει να γίνει η διαχείρισή του.

- ορίσθηκε εργαστήριο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη και θα δημιουργηθεί δεύτερο εργαστήριο στην Αθήνα, όπου θα γίνεται η εξέταση αίματος, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει ύποπτο κρούσμα.

- στο νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ που προβλέπεται η υγειονομική αντιμετώπιση κρούσματος, έχει οριστεί το προσωπικό, το οποίο έχει εξοπλιστεί με την κατάλληλη στολή και έχει εκπαιδευτεί για την ασφαλή διαχείριση τυχόν περιστατικού.

Αύριο στις Βρυξέλλες συνεδριάζει η Επιτροπή Υπουργών Υγείας των χωρών μελών.