Έλαβε τελικά, στη χθεσινοβραδινή ψηφοφορία στη Βουλή, την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε η συγκυβέρνηση εξασφαλίζοντας το σύνολο των κυβερνητικών βουλευτών, ωστόσο, δεν κατάφερε να «ξορκίσει» την εκλογολογία με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον προσεχή Φεβρουάριο.
Έλαβε τελικά, στη χθεσινοβραδινή ψηφοφορία στη Βουλή, την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε η συγκυβέρνηση εξασφαλίζοντας το σύνολο των κυβερνητικών βουλευτών, ωστόσο, δεν κατάφερε να «ξορκίσει» την εκλογολογία με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον προσεχή Φεβρουάριο.
Τα 155 «ναι», αλλά κυρίως το γεγονός ότι το σύνολο (23) των ανεξάρτητων βουλευτών δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και μόνο ο Γρηγόρης Ψαριανός και η Κατερίνα Μάρκου επέλεξαν το «παρών» και το «παρούσα» αντίστοιχα, ενώ ο Γιώργος Νταβρής απουσίαζε, μαρτυρούν ότι πολύ δύσκολα θα βρεθεί ο αριθμός των 180 βουλευτών που απαιτείται για την εκλογή ΠτΔ από την παρούσα Βουλή.
Στον αντίποδα τα 131 «όχι» που εξασφάλισε η Αξιωματική Αντιπολίτευση, στα οποία θα πρέπει να προστεθούν τα «όχι» της κ. Ζωής Κωσταντοπούλου που απουσίαζε στην εβδομάδα του μέλιτος και του Γιώργου Σταθάκη, που συμμετέχει στο συνέδριο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, επιτρέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του Αλέξη Τσίπρα, να αυξήσουν την πίεση προς την συγκυβέρνηση.
Την ίδια ώρα οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις για το ΕΝΦΙΑ από κυβερνητικούς βουλευτές ακόμη και την παραμονή της ψηφοφορίας και η εσωστρέφεια στο ΠΑΣΟΚ προϊδεάζουν για τη συνοχή των Κ.Ο. της συγκυβέρνησης εν όψει και των δύσκολων αποφάσεων που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση από τις 26 Οκτωβρίου και μετά όταν η τρόικα επιστρέψει στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Στους «πονοκεφάλους» του Μαξίμου προστέθηκε εσχάτως και ένας ακόμη με τις συνεχείς αναφορές, από πλευράς των ανεξάρτητων βουλευτών, αλλά και του ΠΑΣΟΚ στην ανάγκη να υπάρξει μια κυβέρνηση «ειδικού σκοπού και εθνικής ανάγκης» με τη συμμετοχή τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παραμένει σταθερά προσηλωμένος στον «οδικό χάρτη» εξόδου από την κρίση, κάτι που μαρτυρά και η χθεσινοβραδινή του δήλωση στο περιστύλιο της Βουλής ότι «η εμπιστοσύνη και η εντολή που πήραμε απόψε στη Βουλή δεν θα διαψευστούν. Οι ελπίδες του ελληνικού λαού θα δικαιωθούν απολύτως» και η απάντησή του για τις εκλογές ότι θα διεξαχθούν το 2016.
Το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα δοκιμάσει μία ακόμη φορά τις δυνάμεις της στη Βουλή με την ψηφοφορία τον Δεκέμβριο για τον προϋπολογισμό, όπου σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος θα είναι η «γενική πρόβα» για την προεδρική εκλογή.
Μέχρι τότε, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, θα πρέπει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της τριμερούς με τρόπο ώστε να πείσει βουλευτές και κοινή γνώμη ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση και ότι οι εκλογές θα θέσουν σε κίνδυνο τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Το μόνο σίγουρο, καταλήγει, είναι «ότι πολιτικός μας χρόνος στενεύει επικίνδυνα».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ