Κόσμος
Τετάρτη, 12 Μαΐου 2004 11:49

Aσαντ: Οι ΗΠΑ «παράγοντας αποσταθεροποίησης» στη Μ. Ανατολή

«Παράγοντα αποσταθεροποίησης» στη Μέση Ανατολή αποτελούν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην ισπανική εφημερίδα Ελ Παΐς, πριν από την επιβολή κυρώσεων κατά της Δαμασκού από την αμερικανική κυβέρνηση, ο κ. Ασαντ επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Εμείς, ως μικρή χώρα, θεωρούσαμε τις ΗΠΑ ως χώρα που ευνοούσε τη σταθερότητα, παρά τις διαφορές μας». «Για πρώτη φορά, οι ΗΠΑ αποτελούν παράγοντα αστάθειας», υπογραμμίζει ο σύρος πρόεδρος, αναφερόμενος στις συνέπειες της εισβολής και κατοχής του Ιράκ από τους Αμερικανούς.

«Πρέπει να συνδεθεί άμεσα η κατάσταση στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και την Παλαιστίνη με την τρομοκρατία» εκτιμά ο σύρος πρόεδρος, σύμφωνα με τον οποίο ο πόλεμος στο Αφγανιστάν και στη συνέχεια στο Ιράκ «υποκίνησαν ένα μίσος στο οποίο στηρίχθηκε κάθε μορφή τρομοκρατίας». «Για να πολεμήσουμε την τρομοκρατία πρέπει να επιλύσουμε τα ζητήματα του Ιράκ και της Παλαιστίνης», τόνισε.

Όπως επίσης επισημαίνει στη συνέντευξή του ο κ. Ασαντ, «στο Ιράκ επικρατεί χάος και επίσης στη χώρα αυτή γίνεται λαθρεμπόριο όπλων προς τη Συρία, ενώ ο εξτρεμισμός έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις». «Υπάρχει ένα μίσος απέναντι στις ΗΠΑ που δεν υπήρχε προηγουμένως» σημειώνει ο σύρος πρόεδρος.

Χθες, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επιβολή κυρώσεων κατά της Συρίας εκτιμώντας ότι η Δαμασκός υποστηρίζει την τρομοκρατία, αναπτύσσει όπλα μαζικής καταστροφής και υπονομεύει τις αμερικανικές προσπάθειες αποκατάστασης της σταθερότητας στο Ιράκ.