Πολιτιστικά
Πέμπτη, 09 Οκτωβρίου 2014 09:15

Ανείπωτος Δράκουλας, φυλακισμένη μνήμη κι ένα γενναίο ψέμα στο σκοτάδι

Η αληθινή ιστορία πίσω από τον θρύλο του πρίγκιπα της Τρανσυλβανίας, η κατάρρευση ενός ουτοπικού κόσμου, το απόλυτο σκοτάδι μιας γυναίκας, οι λάγνες αναμνήσεις μίας νυμφομανούς και η τριπλή διεκδίκηση μιας σταρ αποκαλύπτονται στη μεγάλη οθόνη αυτήν την εβδομάδα.

Η αληθινή ιστορία πίσω από τον θρύλο του αιμοδιψούς πρίγκιπα της Τρανσυλβανίας, η κατάρρευση ενός ουτοπικού κόσμου που ζει στη λήθη, το απόλυτο σκοτάδι μιας γυναίκας, το δύσκολο ταξίδι μιας ομάδας προσφύγων, οι λάγνες αναμνήσεις μίας νυμφομανούς, μια αναγκαστική φιλία και η τριπλή διεκδίκηση μιας σταρ αποκαλύπτονται στη μεγάλη οθόνη αυτήν την εβδομάδα.

«Dracula untold»

Στην πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, ο Γκάρι Σορ συνδυάζει την ιστορία του πραγματικού Βλαντ Γ΄ Τσέπες ή Βλαντ Δράκουλα (1431 - 1476), πρίγκιπα της Βλαχίας, γνωστού ως Παλουκωτή, με την πρωτότυπη φανταστική ιστορία του Μπραμ Στόκερ, ο οποίος, το 1897, εμπνεύστηκε από τον θρύλο του σκληρού ηγέτη με τις βάρβαρες μεθόδους και δημιούργησε τον Κόμη Δράκουλα, τον απέθαντο αιμοδιψή πρίγκιπα της Τρανσυλβανίας, που αναζητεί την αγαπημένη του. Με τους Λουκ Έβανς, Ντομινίκ Κούπερ, Σάρα Γκαντόν, Σαμάνθα Μπαρκς και Τσαρλς Ντανς και τη μουσική του Ραμίν Ντζαγουάντι («Game of thrones»), η επική ταινία φαντασίας μάς μεταφέρει  στην Τρανσυλβανία του 1462, η οποία απολαμβάνει παρατεταμένη περίοδο ειρήνης, υπό τη βασιλεία του Βλαντ, που φροντίζει οι υπήκοοί του να ζουν προστατευμένοι από τους εχθρούς και, ειδικότερα, τους Τούρκους, που επεκτείνονται επικίνδυνα. Στην προσπάθειά του να σώσει το βασίλειο και την οικογένειά του από τους κατακτητές, θα πουλήσει την ψυχή του και θα εξελιχθεί στο πιο ισχυρό πλάσμα της νύχτας, ένα ανίκητο αιμοβόρο τέρας.

«Ο φύλακας της μνήμης»

Η ταινία επιστημονικής φαντασίας του Φίλιπ Νόις αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του βραβευμένου μπεστ σέλερ της Λόις Λόουρι, «Ο δωρητής», το οποίο έχει πουλήσει περισσότερα από 10 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Η - βραβευμένη με 3 Όσκαρ και κάτοχος του ρεκόρ υποψηφιοτήτων για Όσκαρ (18) και Χρυσή Σφαίρα (28) στην ιστορία του κινηματογράφου -  Μέριλ Στριπ,  ο - 6 φορές υποψήφιος για Όσκαρ και κάτοχος ενός - Τζεφ Μπρίτζες και οι Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ, Κέιτι Χολμς, Τέιλορ Σουίφτ και Mπρέντον Θουέιτς ζουν σε έναν φαινομενικά ουτοπικό κόσμο, όπου οι άνθρωποι μοιάζουν απόλυτα ευτυχισμένοι, αφού ένας μηχανισμός διαγράφει τη μνήμη τους. Όταν ένας ξεχωριστός νέος αναλαμβάνει τη μοναδική θέση του φύλακα όλων των αναμνήσεων της ανθρωπότητας, η επιφανειακή «ευτυχία» της κοινότητας αρχίζει να κινδυνεύει.

«Ένα γενναίο ψέμα»

Οι - βραβευμένοι με Όσκαρ - Μπράιαν Γκρέιζερ και Ρον Χάουαρντ συνυπογράφουν την παραγωγή του δράματος του Φιλίπ Φαλαρντό, το οποίο βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Με την - επίσης βραβευμένη με Όσκαρ - Ρις Ουίδερσπουν και τους Κόρι Στολ, Σάρα Μπέικερ, Θαντ Λούκινμπιλ και Μαρία Χάουελ, η ταινία αποτυπώνει την ιστορία μιας ομάδας νεαρών Σουδανών προσφύγων, από την κόλαση του πολέμου μέχρι τις ΗΠΑ, όπου, αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες του δυτικού πολιτισμού για πρώτη φορά, καταφέρνουν να αναπτύξουν μια δυνατή φιλία με μία παράτολμη Αμερικανίδα, η οποία αναλαμβάνει να τους βοηθήσει.

«Στο σκοτάδι»

Ο Νορβηγός σεναριογράφος Έσκιλ Βογκτ κάνει την πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα μεγάλου μήκους με ένα δράμα, το οποίο απέσπασε το βραβείο σεναρίου στα Φεστιβάλ Sundance και Νύχτες Πρεμιέρας της Αθήνας, το βραβείο Label Europa Cinemas στο Φεστιβάλ Βερολίνου και 4 νορβηγικά βραβεία Amanda. Οι Έλεν Ντόριτ Πίτερσεν, Χένρικ Ραφαέλσεν και Βέρα Βιτάλι ξετυλίγουν την ιστορία μιας γυναίκας, η οποία, μετά την απώλεια της όρασής της, αποσύρεται στην ασφάλεια του σπιτιού της. Ο εθισμένος στην πορνογραφία γείτονάς της και η αίσθησή της ότι ο άντρας της βρίσκεται στο διαμέρισμα, τις ώρες που θα έπρεπε να είναι στο γραφείο ,και την παρακολουθεί σιωπηλά, ταράζουν την ηρεμία της και τη γεμίζουν με φόβο και φαντασιώσεις.

«Φίλοι ή κάτι παραπάνω;»

Στην αισθηματική κομεντί του Μάικλ Ντάουζ - με τους Ντάνιελ Ράντκλιφ, Ζόι Καζάν, Μέγκαν Παρκ και Άνταμ Ντράιβερ - ένας νέος αποφασίζει να διακόψει την άστατη ερωτική του ζωή και να νοικοκυρευτεί. Μία τυχαία γνωριμία τού φέρνει τον έρωτα. Όμως, το κορίτσι που τον γοητεύει έχει σοβαρό δεσμό. Έτσι, η μόνη λύση είναι να μείνουν φίλοι. Θα τα καταφέρουν;

«Nymphomaniac part 1 (uncut)»

Ο Δανός σκηνοθέτης Λαρς Φον Τρίερ υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία ενός - αυστηρά ακατάλληλου για ανηλίκους - τολμηρού δράματος, που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και σχόλια. Με τους Σαρλότ Γκένσμπουργκ, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Σία Λαμπέφ, Γουίλεμ Νταφόε, Ούμα Θέρμαν και Ούντο Κίερ, η ταινία προβάλλεται ολόκληρη στη χώρα μας, χωρίς περικοπές, ξετυλίγοντας μια άγρια και ποιητική ιστορία μέσα από την αφήγηση μίας γυναίκας, η οποία έχει αυτο - διαγνωστεί ως νυμφομανής.

«Η χρυσή άμαξα»

Η αισθηματική ταινία του 1952, σε σκηνοθεσία του - βραβευμένου με τιμητικό Όσκαρ για το σύνολο της καριέρας του - Γάλλου σκηνοθέτη Ζαν Ρενουάρ, με την - επίσης βραβευμένη με Όσκαρ - Άνα Μανιάνι και τους Οντοάρντο Σπαντάρο και Ντάνκαν Λαμόντ, μας ταξιδεύει στο Περού του 18ου αιώνα. Εκεί, η σταρ ενός θεατρικού θιάσου γίνεται αντικείμενο του πόθου τριών ανδρών: του αρχηγού του θιάσου, του τοπικού αστέρα της ταυρομαχίας, αλλά και του αντιβασιλέα, ο οποίος της χαρίζει μια χρυσή άμαξα, που την προόριζε για την ερωμένη του. Και τότε, αρχίζουν τα προβλήματα.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]