Πολιτική
Τετάρτη, 08 Οκτωβρίου 2014 18:36

Βουλή: Με αντιπαράθεση ξεκίνησε η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης

Με αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση ξεκίνησε στις 18:00 στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, που ζήτησε ο πρωθυπουργός. Αφορμή ήταν η απουσία του Πρωθυπουργού από την έναρξη της συζήτησης.

 

Με αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση ξεκίνησε στις 18:00 στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, που ζήτησε ο πρωθυπουργός. Αφορμή ήταν η απουσία του Πρωθυπουργού από την έναρξη της συζήτησης.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, η Βουλή τίμησε τους τρεις νεκρούς στρατιώτες στο δυστύχημα του Βόλου, με ενός λεπτού σιγή.

Την πρόταση έκανε ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης εκφράζοντας παράλληλα την θλίψη του Κοινοβουλίου, κατά την έναρξη της συνεδρίασης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ωστόσο αμέσως μετά ξεκίνησε η αντιπαράθεση.

«Μιλάει περισσότερο στο εντευκτήριο παρά στην αίθουσα της Βουλής», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης για τον Αντώνη Σαμαρά.

«Σας είπε κανείς ότι δεν θα έλθει; Θα είναι εδώ και θα έχετε τη χαρά να τον ακούσετε μαζί με όλους μας τη χρονική στιγμή που θα επιλεγεί εντός της συζητήσεως. Ο Πρωθυπουργός θα είναι εδώ» του απάντησε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης.

Ο κ. Λαφαζάνης επεσήμανε ότι «την πρωτοβουλία για την συζήτηση έλαβε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς. Αυτός όμως που έλαβε την πρωτοβουλία και όφειλε να εξηγήσει γιατί ζητά ψήφο εμπιστοσύνης, και την ανακοίνωσε με τυμπανοκρουσίες, δεν είναι παρών. Δεν είναι παρών γιατί το επέλεξε».

Πρόκειται για «μέγα πολιτικό ατόπημα, προσβολή της Βουλής, θεσμική παρεκτροπή», εκτίμησε και πρόσθεσε ότι ο Αντώνης Σαμαράς «θα έπρεπε να καταθέσει την πρότασή του σε τέτοιο χρόνο ώστε η συζήτηση να γίνει παρουσία του».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι σε όλες τις προτάσεις εμπιστοσύνης την περίοδο της μεταπολίτευσης ήταν παρόντες οι Πρωθυπουργοί και η συζήτηση ξεκινούσε με την αγόρευση του Πρωθυπουργού, αλλά και στην περίπτωση του 2011 που ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου απουσίαζε σε έκτακτη σύνοδο κορυφής ορίσθηκε πότε θα γίνει η αγόρευσή του.

«Είναι πρωτοφανές αυτό που γίνεται. Υποβαθμίζει και εκμηδενίζει το ρόλο της Βουλής», είπε ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε ότι ο Πρωθυπουργός «αποφεύγει συστηματικά τη Βουλή».

«Από πλευράς Προεδρείου καμία διάταξη δεν αναφέρει ότι πρέπει να παρίσταται ο Πρωθυπουργός», απάντησε ο Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

«Δεν υπάρχει άρθρο στον Κανονισμό που να ορίζει ότι η πρόταση υποστηρίζεται από τον Πρωθυπουργό», επεσήμανε ο Μ. Βορίδης εκτιμώντας ότι πρόκειται για «δήθεν διαδικαστικό θέμα που δεν έχει αντίκρισμα στον Κανονισμό».

Μ. Βορίδης σε ΣΥΡΙΖΑ: Έχετε αρχίσει να επιλέγετε πολιτικούς αντιπάλους

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης κατά την συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε η κυβέρνηση από τη Βουλή. Είπε ότι μνημόνιο τελειώνει στην Ελλάδα 1,5 χρόνο νωρίτερα απ’ ότι ήταν να τελειώσει, ενώ επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ που αρνείται να συζητά με τον Άδωνι Γεωργιάδη λόγω της δήλωσής του ότι θα αποσύρει τις καταθέσεις του αν κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Έχετε αρχίσει εσχάτως να επιλέγετε πολιτικούς σας αντιπάλους, με ποιον θέλετε να διαλέγεστε», είπε και ρώτησε: «μήπως θέλετε να σας στέλνουμε και short list για να αποφασίσετε εσείς για το ποιοι θα εκπροσωπούν την ΝΔ; Να παίρνουμε την έγκρισή σας; Να σας ρωτάμε;» Αυτό, συνέχισε ο Μ. Βορίδης, «δείχνει μία νοοτροπία. Ακυρώνει μία αντίληψη δημοκρατίας. Δεν επιλέγουμε στη δημοκρατία τους αντιπάλους μας ούτε επιλέγουμε να τους ακυρώσουμε».

Ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για 3 πολιτικές δολοφονίες στην Ελλάδα. «Είχαμε πολιτικές δολοφονίες; Ναι! Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από εγκληματική οργάνωση που δρούσε με τον μανδύα πολιτικής παράταξης, και αφετέρου από την τρομοκρατία της άκρας αριστεράς και αν δεν επενέβαινε η κυβέρνηση δεν ξέρουμε που θα μας είχε οδηγήσει αυτός ο κύκλος βίας και μίσους», υποστήριξε.

Υπενθύμισε ακόμη τα επιτεύγματα της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για «ένα μικρό θαύμα που αναγνωρίζουν όλοι» και ότι «η χώρα έχει μπει στο δρόμο της ανάκαμψης και ανασυγκρότησης».

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί 2 χρόνια εκτόξευσε «ύβρεις, απειλές, τρομοκρατία, κρεμάλες» και σημείωσε: «ο λόγος του μίσους έχει συνέπειες. Ήρθαμε πολύ κοντά να βρεθούμε σε συνθήκες απόλυτης αποσταθεροποίησης».

Τα διαδικαστικά 

Σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά, εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ορίστηκε ο Γιάννης Δραγασάκης, του ΠΑΣΟΚ ο Παναγιώτης Ρήγας, των ΑΝ.ΕΛ η Έλενα Κουντουρά, του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος και της Χρυσής Αυγής ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ενώ αντιπροσώπευση θα έχουν και οι Ανεξάρτητοι Βουλευτές.

Στη σημερινή πρώτη μέρα της συζήτησης αναμένεται να πάρουν τον λόγο υπουργοί της κυβέρνησης ανάμεσα στους οποίους, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου και ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί την Πέμπτη και θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, οπότε θα τοποθετηθεί και ο Πρωθυπουργός.