Πολιτική
Τετάρτη, 12 Μαΐου 2004 22:12

Για ακυβερνησία κατηγόρησε τη ΝΔ ο Γ. Παπανδρέου

«Η κυβέρνηση αδυνατεί να κυβερνήσει, όντας ελάχιστα προετοιμασμένη δώδεκα χρόνια στην αντιπολίτευση», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γ. Παπανδρέου στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την Οικονομία.

Ο κ. Παπανδρέου, ξεκίνησε την ομιλία του απαντώντας σε προηγούμενες αιτιάσεις του κ. Καραμανλή σε μια σειρά τομέων, επιχειρώντας να καταδείξει τη θέση του περί ανυπαρξίας κυβερνητικής πολιτικής. Στο Κυπριακό, «προσπαθείτε να αποκρύψετε ότι είχατε πει ένα βροντερό ναι στη διαδικασία της Λουκέρνης, αλλά πήγατε στη Λουκέρνη ως τουρίστας». Στα ελληνοτουρκικά, «πάντοτε ήμασταν θετικοί στη στρατηγική προσέγγισης, την οποία όμως θεωρούσαμε πάντα δεμένη με τη λύση του Κυπριακού και τη διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Εσείς δειλιάσατε και είπατε πως δεν αναλαμβάνετε ευθύνη, ανακοινώσατε από τώρα ότι δεν θα θέσετε βέτο το Δεκέμβριο και θέσατε το Κυπριακό στο ράφι, ενώ η πολύ φιλική επίσκεψη Ερντογάν, ανέδειξε τον διπλωματικό θρίαμβο της τουρκικής πλευράς. Καλές οι δημόσιες σχέσεις – κι εμείς τις κάναμε, δεν ξεχνάμε το ζεϊμπέκικο - αλλά με αποτέλεσμα: Στο Ελσίνκι, ήραμε το βέτο, αλλά κερδίσαμε την ένταξη της Κύπρου›. Αλλά και στο εκκλησιαστικό, «η κυβέρνηση εκ των υστέρων έστειλε την υπουργό Παιδείας να προλάβει την κρίση».

Για την κατάσταση της Οικονομίας, ο Γ. Παπανδρέου προέβλεψε ότι «με αυτήν την ακυβερνησία, η ώρα των υποχρεωτικών αποφάσεων θα έρθει, η συνοχή της κοινωνίας θα δοκιμασθεί και ο κοινωνικός πόνος θα είναι δυσβάστακτος».

Στην ίδια «ανυπαρξία πολιτικής›, απέδωσε ο κ. Παπανδρέου, μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για την παρατηρούμενη έξαρση της ακρίβειας.

Ο κ. Παπανδρέου διέκρινε αναντιστοιχία των προεκλογικών εκτιμήσεων της Νέας Δημοκρατίας και των αποτελεσμάτων του λογιστικού ελέγχου, για τον οποίον επεσήμανε ότι διενεργείται αποκλειστικά από το υπουργείο των Οικονομικών, χωρίς την έγκυρη συμμετοχή του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως είχε προεκλογικά υποσχεθεί η ΝΔ.

Για το έλλειμμα, ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε ότι οι κανονισμοί της Eurostat έδιναν τη δυνατότητα νομότυπης καταγραφής του ελλείμματος στο 1,7%, κάτι που θα γλίτωνε την οικονομία από τον κίνδυνο να τεθεί υπό επιτήρηση και θα βοηθούσε την κυβέρνηση στην πραγμάτωση της κοινωνικής της πολιτικής.

Στην κατακλείδα της τοποθέτησής του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προειδοποίησε την κυβέρνηση, «να μην μεταφράσει την ευγένεια και τη σοβαρότητά μας στην αντιπολίτευση ως σημείο αδυναμίας.