Σε μέτρα αντίδρασης απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται να προχωρήσει η Λευκωσία, μετά τη σύσκεψη των αρχηγών κομμάτων υπό τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη.
Σε μέτρα αντίδρασης απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται να προχωρήσει η Λευκωσία, μετά τη σύσκεψη των αρχηγών κομμάτων υπό τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Αναστασιάδης δεν αποκλείεται μάλιστα να ενημερώσει σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη ότι δεν θα προσέλθει στη συνάντηση με τον Ντερβίς Έρογλου μεθαύριο, Πέμπτη. Σε ερώτηση αν έχει ήδη ληφθεί απόφαση για αναβολή της συνάντησης Αναστασιάδη - Έρογλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας το πρωί στο ΡΙΚ, απάντησε ότι «πρόκειται για ένα από τα σενάρια που συζητούνται».
Η Κυπριακή Δημοκρατία, προέβη πάντως ήδη σε διαβήματα στα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα κόμματα ζητούν από την κυβέρνηση και τη διεθνή κοινότητα τη λήψη μέτρων για τερματισμό της τουρκικής προκλητικότητας, ενώ ορισμένα ζητούν ακόμη και αποχώρηση του προέδρου Αναστασιάδη από τις συνομιλίες.
Η τουρκική κορβέτα Μπάφρα βρίσκεται τις τελευταίες ώρες στην περιοχή της γεώτρησης του κοιτάσματος Ονασαγόρα στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκάφος βρίσκεται σε απόσταση πέντε ναυτικών μιλίων από το σημείο της γεώτρησης. Στην περιοχή παρατηρείται συνεχής παρουσία τουρκικών σκαφών, τα οποία εναλλάσσονται κατά διαστήματα.
Πάντως, οι εργασίες της κοινοπραξίας ΕΝΙ - KOGAS και η γεώτρηση στο κοίτασμα συνεχίζονται κανονικά.
Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι οι Αμερικανοί έχουν αναλάβει να εγγυηθούν την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, προσθέτοντας ότι αυτό θα γίνει με όποιους τρόπους εκείνοι θεωρούν πιο αποδοτικούς.
Στο μεταξύ, για δεύτερη φορά μέσα σε δέκα μέρες (η πρώτη ήταν με τους 345 Σύρους μετανάστες), η έλλειψη σκαφών ανοικτής θαλάσσης έφερε τη Λευκωσία προ μεγάλης αμηχανίας, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να παρουσιάζεται δυσαρεστήμενη που η Βουλή δεν επέτρεψε την αγορά σκαφών για έρευνα και διάσωση, αλλά και για παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ.
Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, που ρωτήθηκε αν η Λευκωσία, χωρίς πλωτά μέσα, νιώθει να έχει «δεμένα τα χέρια», απάντησε: «Πιο ακριβές θα ήταν, αν λέγαμε ‘χωρίς χέρια’. Διότι η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας εκεί δεν θα σήμαινε ότι θα μπαίναμε σε μάχη. Θα δήλωνε όμως ότι στοιχειωδώς ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην ΑΟΖ μας». Σε ερώτημα κατά πόσον η κυβέρνηση θα ζητήσει από τη Βουλή να επανεξετάσει το ζήτημα αγοράς σκαφών ανοικτής θαλάσσης, η ίδια πηγή αρνήθηκε να κάνει περαιτέρω σχόλια.
Επιστολές του προέδρου της κυπριακής Βουλής
Την ίδια ώρα, επιστολή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα Κοινοβούλια των χωρών μελών της Ε.Ε., αλλά και σε διεθνείς και περιφερειακούς κοινοβουλευτικούς οργανισμούς, αποστέλλει σήμερα ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου.
Ο κ. Ομήρου είχε επίσης μακρά συνομιλία με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, με τον οποίο συμφώνησε σε συντονισμό δράσεων με στόχο την καταγγελία της Τουρκίας σε ξένα κοινοβούλια και κοινοβουλευτικούς οργανισμούς.
Η τουρκική προκλητική συμπεριφορά εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά επίθεση εναντίον των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, όπως αυτά κατοχυρώνονται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, επεσήμανε ο κ. Ομήρου και πρόσθεσε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας με την έκδοση οδηγίας προς ναυτιλομένους - ΝΑVΤΕΧ, «αποτελούν μορφή σύγχρονης πειρατείας και επικίνδυνου τυχοδιωκτισμού».
Πηγή: ΑΜΠΕ