Εννέα πολίτες έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 25 τραυματίστηκαν τη Δευτέρα, από πυρά στα σύνορα Ινδίας - Πακιστάν στην διαμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ.
Εννέα πολίτες έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 25 τραυματίστηκαν τη Δευτέρα, από πυρά στα σύνορα Ινδίας - Πακιστάν στην διαμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ, στον μεγαλύτερο απολογισμό αίματος μετά την ακύρωση των ειρηνευτικών συνομιλιών από πλευράς Ινδίας τον προηγούμενο μήνα.
Η περιοχή του Κασμίρ, στα Ιμαλάια Όρη, αποτελεί πηγή έντασης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν από την ανεξαρτησία των δύο χωρών από την Μεγάλη Βρετανία το 1947.
Οι δύο χώρες έχουν εμπλακεί τρεις φορές σε πόλεμο για την επαρχία, στην οποία πλειοψηφούν οι μουσουλμάνοι, παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της ελέγχεται από την κατά πλειοψηφίαν ινδουϊστική Ινδία.
Οι δυνάμεις του Πακιστάν έπληξαν με όλμους το χωριό Άρνια τρία χιλιόμετρα από τα σύνορα τα ξημερώμετα της Δευτέρας, σκοτώνοντας πέντε και τραυματίζοντας τουλάχιστον 12 αμάχους, σύμφωνα με τον Ρακές Κούμαρ, γενικό επιθεωρητή των συνοριακών δυνάμεων της Ινδίας.
Οι αρχές του Πακιστάν σημειώσαν ότι απλώς απάντησαν σε ινδικά πυρά. Οι συνοριοφύλακες της Ινδίας σκότωσαν τέσσερις Πακιστανούς αμάχους, μεταξύ αυτών δύο παιδιά και μια γυναίκα.
Οι επιθέσεις συνέπεσαν με το φεστιβάλ Έιντ Αλ Αντχά, το οποίο εορτάζουν οι μουσουλμάνοι και στις δύο χώρες.
Ο ινδικός στρατός σκότωσε αργότερα και τρεις μαχητές με έδρα στην πακιστανική πλευρά των συνόρων οι οποίοι προσπάθησαν να διασχίσουν τα σύνορα. Δύο μαχητές γλίτωσαν από τα πυρά και επέστρεψαν στο έδαφος του Πακιστάν.
Μουσουλμάνοι αποσχιστές μάχονται κατά των ινδικών δυνάμεων στο Κασμίρ από το 1989.
Το Πακιστάν αρνείται ότι εξοπλίζει και εκπαιδεύει αποσχιστές τους οποίους στη συνέχεια αποστέλλει στην ινδική πλευρά, όπως το κατηγορεί η Ινδία.
Ο τελευταίος κύκλος σύγκρουσης άρχισε την Παρασκευή, όταν ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε ότι απάντησε σε «απρόκλητα πυρά» από την ινδική πλευρά.