Στην «πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων» της κυβέρνησης έθεσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τα ελληνικά ναυπηγεία, κατά την τελετή καθέλκυσης του υποβρυχίου «Πιπίνος». Όπως είπε, δεν νοείται μια ναυτιλιακή υπερδύναμη να μη διαθέτει και την αντίστοιχη ναυπηγοκατασκευαστική υποδομή.
Στην «πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων» της κυβέρνησης έθεσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τα ελληνικά ναυπηγεία, κατά την τελετή καθέλκυσης του υποβρυχίου «Πιπίνος».
Ο κ. Σαμαράς θέλησε να υπενθυμίσει ότι τα υποβρύχια περιήλθαν στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου με νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος διατελούσε υπουργός Εθνικής Άμυνας.
«Τα χρήματα που είχε πληρώσει ο Ελληνικός λαός, απέκτησαν έτσι αντίκρισμα. Και σήμερα ο Ελληνικός λαός βλέπει μπροστά του το αποτέλεσμα των θυσιών του», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, σήμερα η Ελλάδα στέλνει ένα μήνυμα ισχύος και η οικονομία το δικό της αναπτυξιακό μήνυμα, «αφού η κατασκευή αυτού του υπερσύγχρονου οπλικού συστήματος έγινε σε ελληνικά ναυπηγεία και από ελληνικά χέρια».
Όπως είπε, τα ναυπηγεία είναι πλούτος και αναπτυξιακά όπλα για την Ελλάδα και «δεν νοείται μια χώρα ναυτική, μια πραγματικά ναυτιλιακή υπερδύναμη, όπως είναι η πατρίδα μας να μη διαθέτει και την αντίστοιχη ναυπηγοκατασκευαστική υποδομή, που ούτως ή άλλως υπάρχει».
Τέλος, ο κ. Σαμαράς δεσμεύθηκε πως «η περίοδος αδράνειας, απαξίωσης θα δώσει πια τη θέση της σε μια νέα εποχή δυναμικής ανάπτυξης, δημιουργίας, με πλήρη εξασφάλιση του άξιου επιστημονικού και εργατικού μας δυναμικού».
Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι ο όλος χειρισμός στην υπόθεση των υποβρυχίων δείχνει πόσο σημαντική είναι η πολιτική συνεννόηση για τα εθνικά θέματα.
«Τα σημερινό αποτέλεσμα», πρόσθεσε, «δείχνει ότι η διατήρηση της ικανότητάς μας σε υποδομές και έμψυχο υλικό πρέπει να αποτελεί κεντρικό άξονα της αμυντικής και αναπτυξιακής μας πολιτικής στο μέλλον».