Πολιτική
Πέμπτη, 13 Μαΐου 2004 13:39

Βουλή - Απάντηση Μαρκογιαννάκη για τις κάμερες ηλεκτρονικής παρακολούθησης

Οι κάμερες ηλεκτρονικής παρακολούθησης στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις δεν θα είναι περιστρεφόμενες, δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκου.

Ο κ. Σκυλλάκος στην ερώτηση του επισήμανε ότι σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Ατομικών Δεδομένων οι κάμερες δεν πρέπει να είναι περιστρεφόμενες, ούτε να έχουν δυνατότητα καταγραφής συνομιλιών. Ο κ. Σκυλλάκος υπογράμμισε επίσης πως υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν οι κάμερες μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, για ηλεκτρονικό φακέλωμα της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης, σημειώνοντας ότι χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση για τη χρήση τους.

Ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης απάντησε οτι δεν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση δεδομένου ότι υπάρχει συνταγματική διάταξη για τη χρήση κάθε έννομων μέσων με σκοπό την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και παρατήρησε ότι η σύμβαση αγοράς τους υπεγράφη από την προηγούμενη κυβέρνηση, με βαριές ποινικές ρήτρες.

Για το θέμα της μεταολυμπιακής χρήσης τους ο κ. Μαρκογιαννάκης δήλωσε οτι πρόθεση της Αστυνομίας είναι να τις χρησιμοποιήσει, αφού όμως πρώτα δώσει περισσότερα στοιχεία η ίδια η Αστυνομία για το πλαίσιο λειτουργίας τους και την έγκριση της η Αρχή Προστασίας Ατομικών Δεδομένων.