Πολιτιστικά
Δευτέρα, 06 Οκτωβρίου 2014 10:30

Ανοιχτές πληγές μητρικού αμαρτήματος

Ένα από τα σημαντικότερα διηγήματα της ελληνικής πεζογραφίας και σπάνιο κείμενο για την παγκόσμια λογοτεχνία, το πρώτο ελληνικό διήγημα με ψυχαναλυτική δομή, το «Αμάρτημα της μητρός μου» του Γεωργίου Βιζυηνού, παρουσιάζεται στο θέατρο Θησείον.

Αναδεικνύοντας την ψυχοθεραπευτική δύναμη τη συγχώρεσης, ένα από τα σημαντικότερα διηγήματα της ελληνικής πεζογραφίας και σπάνιο κείμενο για την παγκόσμια λογοτεχνία, το πρώτο ελληνικό διήγημα με ψυχαναλυτική δομή, το «Αμάρτημα της μητρός μου» του Γεωργίου Βιζυηνού, παρουσιάζεται σε θεατρική προσαρμογή και σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη.

Μετά τη θερμή αποδοχή του κοινού κατά την πρώτη χρονιά παραστάσεων σε όλη την Ελλάδα, η παράσταση μεταφέρεται στο θέατρο Θησείον, από τις 6 Οκτωβρίου έως τις 25 Νοεμβρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9 το βράδυ.

Ένα τραγικό μυστικό

Πρόκειται για ένα αυτοβιογραφικό διήγημα, που αναφέρεται στις απελπισμένες, αλλά μάταιες προσπάθειες της μητέρας του Βιζυηνού να σώσει από τον θάνατο το άρρωστο μικρό της κορίτσι. Οι ενοχές της απώλειας την ωθούν σε δυο αλλεπάλληλες υιοθεσίες κοριτσιών, που γίνονται, όμως, η αιτία να παραμελήσει τα άλλα τρία ορφανά από πατέρα αγόρια της και να τους στερήσει τη φροντίδα. Ακόμα και όταν μεγαλώνουν και γίνονται άνδρες, δεν μπορούν να κατανοήσουν αυτή την άστοχη εμμονή της μητέρας τους. Ύστερα από χρόνια, επιστρέφοντας από τις σπουδές του στη Γερμανία, ο μεσαίος της γιος, ο ίδιος ο συγγραφέας, μαθαίνει έκπληκτος από τη μητέρα του το τραγικό μυστικό της…

Σαν μια παρτιτούρα που θα πρέπει να  ερμηνευθεί σωστά

Για τον Δήμο Αβδελιώδη, κάθε κείμενο, είτε θεατρικό είτε λογοτεχνικό, προσφέρεται σαν μια παρτιτούρα, που θα πρέπει να  ερμηνευθεί σωστά, για να μπορέσει να αναδείξει τις διακυμάνσεις και την πραγματικότητα των αισθημάτων και των ιδεών που δημιουργούν τη συγκίνηση. Όπως σημειώνει: «Ο Γεώργιος Βιζυηνός επιζητεί, σε αυτό το αριστουργηματικό έργο, την αμοιβαία κατανόηση και συγχώρεση από τη μητέρα του, αποκαλύπτοντας ο ίδιος την πιο βαθιά του πληγή.

Πρόκειται για μια τραγικού χαρακτήρα εξομολόγηση, που ενώ, συνήθως, κρύβεται επιμελώς στο σκοτάδι, εδώ βγαίνει αγέρωχα στο φως και, ξεπερνώντας  τις συμπληγάδες της ηθογραφίας και της ηθικογραφίας, γίνεται λόγος δημόσιος και λυτρωτικός, με το πνεύμα  ενός πολύ μεγάλου συγγραφέα. Ενός πνεύματος, που έχει συμπεριλάβει και αφομοιώσει μέσα σε όλο το πεζογραφικό του έργο, τα στοιχεία  ενός ζωντανού και πηγαίου λαϊκού πολιτισμού, που εμπεριέχει τις δυνάμεις της ζωής και της πίστης να υπερνικούν τις δυνάμεις του θανάτου και της φθοράς».

Ταυτότητα παράστασης
Θεατρική προσαρμογή - σκηνοθεσία - σκηνικός χώρος - φωτισμοί - διδασκαλία λόγου: Δήμος Αβδελιώδης, μουσική: Βαγγέλης Γιαννάκης, βοηθοί σκηνοθέτη: Γιώργος Νικοπούλος - Αθηνά Ζώτου, συμπαραγωγή: Δήμος Αβδελιώδης - Λυκόφως. Παίζουν: Κωνσταντίνος Γιανακόπουλος, Ρένα Κυπριώτη.

Πληροφορίες
Θησείον - Ένα θέατρο για τις τέχνες: Τουρναβίτου 7 - Θησείο, τηλ.: 210 3255444. Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 12 ευρώ, φοιτητικό - άνω των 65 - ανέργων: 10 ευρώ. Προπώληση: Ticket Services: Πανεπιστημίου 39 (εντός Στοάς Πεσμαζόγλου), τηλεφωνικά: 210 7234567, ηλεκτρονικά: ticketservices.gr.

naftemporiki.gr