Να στηρίξουν τις προσπάθειες κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος προέτρεψε του Γερμανούς πολίτες οι καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ καλώντας τους να ξεπεράσουν τις φιλειρηνικές τους τάσεις.
Να στηρίξουν τις προσπάθειες κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος προέτρεψε του Γερμανούς πολίτες οι καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ καλώντας τους να ξεπεράσουν τις φιλειρηνικές τους τάσεις.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο Ανόβερο με αφορμή την εθνική επέτειο επανένωσης της χώρας η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι «ο πειρασμός ίσως να υφίσταται προκειμένου να μην εμπλακούμε καν στον πόλεμο εναντίον αυτών των τρομοκρατών ή να ελπίζουμε ότι το πρόβλημα με κάποιο τρόπο θα επιλυθεί μόνο του. Αυτό δεν θα γίνει».
«Αυτό συνιστά μία πρόκληση για ολόκληρο τον κόσμο, όχι μόνο για τις ΗΠΑ, όχι μόνο για τα αραβικά κράτη της περιοχής» σημείωσε.
«Το να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους αποτελεί συμφέρον της ίδιας της Γερμανίας. Οι τζιχαντιστές αποτελούν επίσης απειλή για την ασφάλεια εδώ».
Πολλοί Γερμανοί εμφανίζονται διστακτικοί στο ενδεχόμενο να συνδράμουν στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Οι επιχειρήσεις του γερμανικού στρατού εναντίον των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν που αναμένεται να ολοκληρωθούν σε λίγους μήνες δεν έτυχαν θερμής υποστήριξης στη Γερμανία.
Η Μέρκελ δεν έκανε καμία αναφορά στο ενδεχόμενο η Γερμανία να εμπλακεί στρατιωτικά στο Ιράκ πέρα από το υπάρχον σχέδιο, που έχει ήδη ξεκινήσει, με στόχο τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση τουλάχιστον 10.000 Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά.
Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης υποστήριξε ότι η χώρα θα εμποδίσει την αναχώρηση προς το μέτωπο νεαρών Μουσουλμάνων που θέλουν να πολεμήσουν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους.
«Νεαροί άνθρωποι που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ πρέπει να αποτραπούν με κάθε πιθανόν μέσο από το να πολεμήσουν με τους τζιχαντιστές σε μια εκστρατεία εναντίον οποιουδήποτε ζει διαφορετικά ή έχει διαφορετικά πιστεύω από εκείνους» υπογράμμισε.
Η καγκελάριος επίσης κατηγόρησε τη Ρωσία, χωρίς να την κατονομάσει, ότι έχει υποπέσει σε «παλιές συνήθειες».
«Βλέπουμε ότι το διεθνές Δίκαιο και η αρχή της εδαφικής ακεραιότητας, θεμελιώδεις αρχές μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του Ψυχρού Πολέμου, ποδοπατούνται ανοιχτά στην καρδιά της Ευρώπης και ότι υποπίπτουμε σε παλιές αλλόκοτες συνήθειες κατά τις οποίες τα γειτονικά κράτη δεν γίνονται αντιληπτά ως σύμμαχοι, αλλά ως σφαίρα επιρροής. Αυτό είναι που συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία» επισήμανε.
«Πέρα από τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να υποστηρίξουμε εκείνους που βρίσκονται στη γειτονιά μας, που μοιράζονται τις αξίες μας, προκειμένου να οικοδομήσουν κράτη μέσω του ελεύθερου αυτοπροσδιορισμού, για παράδειγμα στην Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία» είπε η καγκελάριος.
Πηγή: ΑΜΠΕ