Ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο έστειλε στη δυτική Αφρική μια πρώτη ομάδα 165 Κουβανών γιατρών και νοσηλευτών για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της επιδημίας του θανατηφόρου ιού Έμπολα.
Ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο έστειλε στη δυτική Αφρική μια πρώτη ομάδα 165 Κουβανών γιατρών και νοσηλευτών για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της επιδημίας του θανατηφόρου ιού Έμπολα, μετέδωσαν τα επίσημα μέσα ενημέρωσης της χώρας.
Οι 62 γιατροί και οι 103 νοσηλευτές αναχώρησαν αργά την Τετάρτη για τη Σιέρα Λεόνε, μια από τις τρεις χώρες της δυτικής Αφρικής που έχει πληγεί από τον ιό, έπειτα από δύο εβδομάδες εκπαίδευσης από διεθνείς ειδικούς σε νοσοκομείο της Αβάνας που ειδικεύεται σε μολυσματικές τροπικές ασθένειες, έγραψε η εφημερίδα Γκράνμα, όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Άλλοι 296 Κουβανοί γιατροί και νοσηλευτές θα μεταβούν στη Λιβερία και τη Γουινέα όταν ολοκληρωθεί η εκπαίδευσή τους για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του χειρότερου ξεσπάσματος της επιδημίας του ιού Έμπολα στην Ιστορία, που από το ξέσπασμα της τον Μάρτιο έχει σκοτώσει τουλάχιστον 3.300 ανθρώπους. Η επιδημία ξεκίνησε σε απομακρυσμένο σημείο της Γουινέας και εξαπλώθηκε στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε, τη Σενεγάλη και τη Νιγηρία.
Πάνω από 50.000 γιατροί και νοσηλευτές από την Κούβα εργάζονται σε 66 χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και 4.000 σε 32 χώρες της Αφρικής.
Οι αποστολές στο εξωτερικό είναι μέρος της αποκαλούμενης ιατρικής διπλωματίας για την κυβέρνηση της νησιωτικής χώρας της Καραϊβικής, η οποία προσφέρει ειδικές ιατρικές ομάδες για την αντιμετώπιση καταστροφών και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης σε όλο τον κόσμο, ενώ ανταλλάσσει ιατρικές υπηρεσίες με αγαθά ή και χρηματικά ποσά.
Οι εξαγωγές υπηρεσιών υγείας είναι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μια από τις κορυφαίες πηγές εισοδήματος για τη χώρα.