Στην πρώτη γυναίκα πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και πρύτανη του φημισμένου γαλλικού πανεπιστημιακού ιδρύματος, τη διεθνούς κύρους βυζαντινολόγο Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ, ήταν αφιερωμένη η πρώτη βραδιά του Οκτωβρίου.
Στην πρώτη γυναίκα πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και πρύτανη του φημισμένου γαλλικού πανεπιστημιακού ιδρύματος, τη διεθνούς κύρους βυζαντινολόγο Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ, ήταν αφιερωμένη η πρώτη βραδιά του Οκτωβρίου και η δεύτερη εκδήλωση του Megaron Plus, στο πλαίσιο της οποίας ο δημοσιογράφος Θανάσης Λάλας παρουσίασε ένα ζωντανό «θεατρικό ντοκιμαντέρ» σε συνεργασία με τη σχεδιάστρια φωτισμών Ελευθερία Ντεκώ.
Στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής, Αλεξάνδρα Τριάντη, παρουσιάστηκε ένα οπτικοακουστικό αφήγημα διάρκειας 50 λεπτών, βασισμένο στα λεγόμενα της Ελένης Αρβελέρ, έτσι όπως αυτά έχουν καταγραφεί στο 16ωρο αρχειακό υλικό του Θανάση Λάλα, ο οποίος διάβασε και αποσπάσματα κειμένων της. «Ίσως το μόνο πράγμα που με έφτιαξε αυτό που είμαι, είναι η αντίσταση, δηλαδή το ότι δεν άφησα τον εαυτό μου ποτέ να νικηθεί από την ιστορία, δεν άφησα τον εαυτό μου ποτέ να νικηθεί από αντίξοους καιρούς. Η αντίσταση είναι το μόνο ανθρώπινο πράγμα που μπορεί να κάνει ο καθένας μας. Η αντίσταση μου έμαθε κάτι που νομίζω ότι μπορούμε να το πούμε στα παιδιά, ότι είναι καλύτερο να πεθαίνεις όρθιος παρά να ζεις γονατιστός» είπε μεταξύ άλλων η ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, την οποία χειροκροτούσε όρθιο το κοινό του Μεγάρου.
«...θα μου θυμώσουν οι αρχαιολόγοι και όλοι οι Σκοπιανοί»
Η διεθνούς φήμης βυζαντινολόγος αποκάλυψε ότι σε λίγες ημέρες θα κυκλοφορήσει από τον εκδοτικό οίκο Ερμής, το νέο βιβλίο της με τίτλο «Εικασίες Βεργίνα - Αμφίπολη» που θα λύσει πολλές ιστορικές απορίες γύρω από τα θέματα αυτά, και όπως χαρακτηριστικά είπε «το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μου θυμώσουν οι αρχαιολόγοι και όλοι οι Σκοπιανοί».
«Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, μια μεγάλη Ελληνίδα»
Ο δημοσιογράφος Θανάσης Λάλας, αφού προσέφερε στην κ. Αρβελέρ ένα ζευγάρι κόκκινα παπούτσια (σε μία από τις συνεντεύξεις της του είχε πει πως στην πρώτη της εκδρομή στη Ραφήνα ως παιδί έχασε ένα ζευγάρι κόκκινα παπούτσια και από τότε τα ψάχνει), έκανε τον επίλογο της εκδήλωσης λέγοντας: «Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, μια μεγάλη Ελληνίδα. Μεγάλη γιατί από παιδί έμαθε, με τα πόδια στη γη και τα μάτια στον ουρανό, να σχεδιάζει το αύριο, χωρίς να το ξέρει η ίδια. Ζώντας και προσπαθώντας έμαθε ότι ο άνθρωπος είναι το μόνο ον που προσπαθεί να γίνει κάτι άλλο από αυτό που τον έκανε η φύση. Γι’ αυτό ο άνθρωπος είναι το μόνο ον που έγινε δημιουργός. Δημιουργός ενός άπιαστου ονείρου, λοιπόν η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, κατάφερε να το κλείσει στις χούφτες της αυτό το όνειρο και δεν περιορίστηκε σε αυτό, το πρόσφερε ως εμπειρία ζωής σε όλους εμάς. Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, το αναγκαίο της εποχής μας, το πνεύμα και η στίξη μιας χώρας που οι κάτοικοί της, ψάχνουν να πιαστούν από μία κλωστή που μας ενώνει με το αδύνατο που γίνεται ενίοτε δυνατόν. Η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ είναι το πρόσωπο το οποίο μας ενώνει».
Μια γυναίκα - σύμβολο
Στην πολυετή ακαδημαϊκή της σταδιοδρομία, η Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ έχει αναλάβει, κατά καιρούς, σημαντικές θέσεις σε αξιόλογους πολιτιστικούς και επιστημονικούς φορείς. Είναι, επίσης, πρύτανης του Πανεπιστημίου της Ευρώπης. Για το έργο της, έχει τιμηθεί με πάμπολλα βραβεία και διακρίσεις σε πολλές χώρες. Η συγγραφική της δραστηριότητα είναι πλούσια, ενώ καλείται συχνά να παρουσιάσει ομιλίες και διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με θέμα τη βυζαντινή ιστορία.
naftemporiki.gr