Προ των ευθυνών τους θέτουν Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος τους κυβερνητικούς βουλευτές και τα μέλη της κυβέρνησης εν όψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την Τρόικα. Κίνηση ματ με στόχο την πολιτική ομαλότητα.
Σε μια εμφανή προσπάθεια να υπερβούν την εσωστρέφεια των τελευταίων ημερών ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος αποφάσισαν, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, με το προγραμματισμένο άνοιγμα τη Δευτέρα της ολομέλειας της Βουλής, η κυβέρνηση να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το Σώμα.
Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη και σύμφωνα με το διαδικαστικό και συγκεκριμένα με το άρθρο 84 του Συντάγματος με το άνοιγμα τη Δευτέρα της Βουλής εγγράφεται στην ειδική ημερήσια διάταξη η πρόταση του Πρωθυπουργού να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, δύο ημέρες μετά την υποβολή της πρότασης ξεκινά η συζήτηση η οποία τερματίζεται εντός τριών ημερών με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.
Σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος πρόκειται για μία κίνηση του Πρωθυπουργού με τη σύμφωνη γνώμη του Ευ. Βενιζέλου με στόχο αφενός να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας από το αρνητικό κλίμα των τελευταίων ημερών με τα φαινόμενα εσωστρέφειας τόσο στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, όσο και εντός της κυβέρνησης – κλίμα που άγγιξε και τους στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού - αφετέρου να «δεσμεύσει» τις κ.ο. των κομμάτων της συγκυβέρνησης έναντι των αποφάσεων που θα ληφθούν από κοινού με τους εκπροσώπους της τριμερούς κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Κι αυτό διότι θα είναι πολύ δύσκολο κάποιος βουλευτής να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και να αρνηθεί να ψηφίσει στη Βουλή κάποιο από τα κρίσιμα νομοθετήματα που θα ακολουθήσουν.
Επιπροσθέτως, πρόκειται και για μία έμμεση απάντηση στο αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για εκλογές.
Την ίδια ώρα η κίνηση αυτή διευκολύνει και τον Ευάγγελο Βενιζέλο λόγω του κλίματος στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ τόσο με το αίτημα για διεξαγωγή συνεδρίου και αλλαγή προέδρου όσο και με τη συζήτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η ψήφος εμπιστοσύνης δεσμεύει τα στελέχη αυτά τα οποία μετά το «ναι» στην κυβέρνηση αναγκαστικά θα πρέπει να χαμηλώσουν τους τόνους.
Παράλληλα αποφασίσθηκε η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας να κινηθεί όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και την συνταγματική πρακτική ένα μήνα πριν την λήξη της θητείας του απερχομένου Προέδρου, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015.
Και αυτή η κίνηση έχει σαφή στόχο να βάλει τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών που διακινούνταν εσχάτως σε πολιτικά, επιχειρηματικά και δημοσιογραφικά γραφεία και φυσικά να αποφορτίσει τις κοινοβουλευτικές ομάδες τα μέλη των οποίων είχαν αρχίσει να πολιτεύονται με γνώμονα την κάλπη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ