Κόσμος
Παρασκευή, 14 Μαΐου 2004 17:53

«Ο Πλάτωνας, η πολιτιστική Ευρώπη και η ειρήνη»

H Ευρώπη, κόρη του Ωκεανού και αδελφή της Ασίας, η Ευρώπη που απήγαγε ο Δίας μεταμορφωμένος σε ταύρο, αποτελεί έναν από τους περισσότερο απεικονισμένους μύθους.

«Είναι απαραίτητο η σημερινή Ευρώπη των 43 κρατών, με 25 στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ευρώπη των 38 επίσημων γλωσσών και της πολιτιστικής ποικιλίας να αναπτύξει ακόμη περισσότερο τις πολιτιστικές της ιδιαιτερότητες. Ο λόγος πρέπει να δοθεί για άλλη μια φορά στους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών... ώστε η ανάγνωση της μελλοντικής ιστορίας να είναι γεμάτη από παραδείγματα και δημιουργίες ειρηνικές», τόνισε ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Ουνέσκο Βασίλης Βασιλικός, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Ο Πλάτωνας, η πολιτιστική Ευρώπη και η ειρήνη» που οργανώθηκε στις 11 Μαϊου στο Παρίσι, υπό την αιγίδα της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ουνέσκο και του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Ερευνών.

«Οταν το πολιτικό σχέδιο μιας ενωμένης Ευρώπης αναφέρεται για πρώτη φορά από το γάλλο βασιλιά Ερρίκο 4ο και τον υπουργό του Σουλί και γνωστοποιείται την περίοδο της άφιξης του Λάϊμπνιτς στο Παρίσι, ήδη η αναφορά στους κανόνες του Πλάτωνα είναι φανερή. Συγκεκριμένα, στις αμφικτιονίες της αρχαίας Ελλάδας, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τον πρόγονο και ένα αόριστο ακόμη σχέδιο ένωσης των κρατών», υπενθύμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Ερευνών, καθηγητής Ζαν-Πιέρ Φάϊγ.

Πώς μπορούμε να παλέψουμε για την ανύψωση της ειρήνης σε ύψιστο αγαθό, σε μια κοινωνία όπου η βία και οι τρομοκρατικές ενέργειες αυξάνονται καθημερινά;

Πώς μπορούμε να μετατρέψουμε την πόλη του «Πανικού», σύμφωνα με τα λόγια του καθηγητή Πολ Βιριλιό, σε Πολιτεία ιδανική, σύμφωνα με τον Πλάτωνα;

«Ο πολιτιστικός πλουραλισμός θα είναι και το «όπλο» στην αναζήτηση της ειρήνης. Είμαστε ευγνώμονες απέναντι στο ελληνικό πνεύμα. Χωρίς το άρωμα του ελληνισμού, η σημερινή Ευρώπη δεν θα υπήρχε», απαντά ο καθηγητής Φάϊγ.