Διαδοχικές συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους στις διαπραγματεύσεις υπουργούς έχει από χθες ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, εν όψει της σημερινής άφιξης των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται και η συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου, ώστε να συμφωνηθούν οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης έναντι των απαιτήσεων των δανειστών.
Διαδοχικές συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους στις διαπραγματεύσεις υπουργούς έχει από χθες ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, εν όψει της σημερινής άφιξης των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα.
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται και η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, προκειμένου να καθορίσουν τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης έναντι των απαιτήσεων των δανειστών.
Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επιμείνουν στην υιοθέτηση των φοροαπαλλαγών ακόμη και σε περίπτωση άρνησης της τρόικας, ενώ η πλευρά των δανειστών σε αυτή την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων θα εστιάσει στον προϋπολογισμό του 2015 με δεδομένη και την κατάθεση του προσχεδίου του στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα.
Κάτι τέτοιο βέβαια θα «ανοίξει» και τη συζήτηση για το δημοσιονομικό κενό του 2015 για το οποίο υπάρχει απόκλιση των εκτιμήσεων κυβέρνησης και τρόικας, η οποία αναμένεται να μεγαλώσει και με τις φοροαπαλλαγές που -σύμφωνα με το ρεπορτάζ- θα ενσωματωθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Πέρα από το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό για το επόμενο έτος, στον πυρήνα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα βρίσκονται και οι αλλαγές σε θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας (εργασιακά, ασφαλιστικό, ρυθμίσεις οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία), κάτι που έγινε εμφανές και κατά τη διάρκεια των συναντήσεων στο Παρίσι.
Η τρόικα φέρεται να ασκεί έντονες πιέσεις για ομαδικές απολύσεις και αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, ενώ ζητά να ανοίξει το Ασφαλιστικό. Προς την αντίθεση κατεύθυνση είναι οι πιέσεις που ασκεί το ΠΑΣΟΚ, με την Χαριλάου Τρικούπη να απειλεί με βέτο τόσο για τις ομαδικές απολύσεις όσο και για τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο.
Η συνάντηση του υπουργού Εργασίας με την τρόικα θα λάβει χώρα την προσεχή Πέμπτη, ενώ το υπουργείο έχει στα χέρια του μελέτη στην οποία καταγράφεται αναλυτικά το πλαίσιο που ισχύει σε 12 ευρωπαϊκά κράτη για τον τρόπο προκήρυξης απεργιών αλλά και για το θέμα του λοκ άουτ. Την ίδια στιγμή, κυβερνητικές πηγές εμφανίζονται αισιόδοξες ότι η εισήγηση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας θα ενισχύει τις ελληνικές θέσεις.
Χθες, ο ΥΠΟΙΚ συναντήθηκε επί μακρόν με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, ενώ σήμερα από τις 11 το πρωί έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Ανάπτυξης Ν. Δένδια, Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη, Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη και Υγείας Μ. Βορίδη.
Σήμερα πάντως ο κ. Βρούτσης αναχωρεί για τη Γενεύη, όπου θα συζητηθεί την Τρίτη η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και ΓΣΕΕ) και με συντονιστή τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Στη συνάντηση θα συμμετέχουν και η γενική γραμματέας του υπουργείου Άννα Στρατινάκη, καθώς και δύο Έλληνες πανεπιστημιακοί.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ