Πολιτική
Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου 2014 11:50

Το κρίσιμο στοίχημα του Πρωθυπουργού

Την ισορροπία μεταξύ των φοροελαφρύνσεων -τις οποίες φάνηκε να συζητά η πλευρά των δανειστών και των προαπαιτούμενων -τoν αριθμό των οποίων η τρόικα ανέβασε σε 1000- αναζητά η κυβέρνηση, που φέρεται να είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε φορολογικές ανάσες ακόμη και χωρίς την έγκριση της τρόικας.

Την ισορροπία μεταξύ των φοροελαφρύνσεων -τις οποίες φάνηκε να συζητά η πλευρά των δανειστών και των προαπαιτούμενων -τoν αριθμό των οποίων η τρόικα ανέβασε σε 1000- αναζητά η κυβέρνηση, εν μέσω εσωστρέφειας στην Κ.Ο. της Ν.Δ. και διαξιφισμών για το ποιoς εκφράζει τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη.

To ρεπορτάζ θέλει την κυβέρνηση ενθαρρυμένη από τη στάση των δανειστών και της Γερμανίδας καγκελάριου στη συνάντηση στο Βερολίνο, ώστε να προχωρήσει στις φοροελαφρύνσεις που σχεδιάζει, μεγάλο μέρος των οποίων αναμένεται να επισημοποιηθεί σε λίγες ημέρες με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

Κυβερνητικό στέλεχος με εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις λέει για τις φοροελαφρύνσεις πως βασικός στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να πείσει την τρόικα ότι το «πακέτο» των ευνοϊκών μέτρων δεν θα θέσει σε κίνδυνο τον δημοσιονομικό στόχο του 2015. Για τα προαπαιτούμενα η Αθήνα θεωρεί υπερβολικό το νούμερο, θυμίζοντας ότι μόλις πριν από μερικούς μήνες η τρόικα μιλούσε για 500 με τις βασικές εκκρεμότητες να μην ξεπερνούν τις μερικές δεκάδες.

Σε αυτές περιλαμβάνονται και «καυτά» θέματα όπως το ασφαλιστικό, ο συνδικαλιστικός νόμος, οι ομαδικές απολύσεις, οι πλειστηριασμοί ακινήτων, οι απολύσεις στο δημόσιο, το νέο μισθολόγιο και φυσικά υπάρχει πάντα η συζήτηση για το χρηματοδοτικό και δημοσιονομικό κενό για το 2015. Συζήτηση που άπτεται άμεσα στον «οδικό χάρτη» του Πρωθυπουργού για έξοδο από τα μνημόνιο.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου εμφανίζεται αποφασισμένο να προχωρήσει στις φοροελαφρύνσεις που έχει προαναγγείλει ακόμη και χωρίς την έγκριση της τρόικας, ενώ υπάρχει έντονος προβληματισμός για την εμμονή των δανειστών στην έγκαιρη εφαρμογή του «μεγάλου πακέτου» μεταρρυθμίσεων. Αφενός για τις επιπτώσεις που θα έχει στο εκλογικό σώμα η υιοθέτηση νέων μέτρων -με τον ΣΥΡΙΖΑ να παγιώνει το δημοσκοπικό του προβάδισμα, αφετέρου για την στάση των Κ.Ο. της Ν.Δ. και κυρίως του ΠΑΣΟΚ όταν τα εν λόγω μέτρα έρθουν στη Βουλή.

Ένας ακόμη πονοκέφαλος για το Μαξίμου είναι και το γεγονός ότι η λήψη τέτοιων μέτρων έρχεται σε κορυφαία αντίθεση με το κεντρικό αφήγημα της κυβέρνησης για έξοδο από τα μνημόνια. Το ζήτημα, καταλήγει κυβερνητικό στέλεχος, είναι «να πειστεί η κοινή γνώμη πως η πλειοψηφία των μέτρων θα βοηθήσει στην προσέλκυση επενδύσεων, στην ανάπτυξη και στη μείωση της ανεργίας». 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ