Κόσμος
Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014 22:35

Νιγηρία: Δεν υπάρχουν πλέον ασθενείς υπό παρακολούθηση για τον ιό Έμπολα

Στη Νιγηρία δεν υπάρχουν πλέον ασθενείς υπό παρακολούθηση στο κέντρο καταπολέμησης της επιδημίας του ιού Έμπολα, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Στη Νιγηρία δεν υπάρχουν πλέον ασθενείς υπό παρακολούθηση στο κέντρο καταπολέμησης της επιδημίας του ιού Έμπολα, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Υγείας της χώρας.

«Πλέον δεν υπάρχει κανένας ασθενής υπό παρακολούθηση για τον ιό Έμπολα στη Νιγηρία. Όσοι βρίσκονταν υπό παρακολούθηση ολοκλήρωσαν την υποχρεωτική περίοδο απομόνωσης των 21 ημερών, όπως ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας», δήλωσε ο Νταν Νουόμεχ εκπρόσωπος του υπουργείου.

Συνολικά 529 άνθρωποι είχαν τεθεί σε καραντίνα στην οικονομική πρωτεύουσα της Νιγηρίας Λάγκος και στην πολιτεία Ρίβερς.

Όμως ο ΠΟΥ αναμένει 42 ημέρες, δηλαδή διπλάσιες από την περίοδο εκκόλαψης του ιού, για να ανακοινώσει ότι μια χώρα δεν πλήττεται πλέον από την επιδημία.

Η επιδημία που πλήττει τη δυτική Αφρική από τις αρχές του έτους έφτασε στη Νιγηρία, την πιο πολυπληθή χώρα της ηπείρου, τον Ιούλιο. Από τον ιό προσβλήθηκαν 20 άνθρωποι, εκ των οποίων οι οκτώ πέθαναν, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αν και οι νιγηριανές αρχές κάνουν λόγο για επτά νεκρούς.

Εξάλλου περισσότερα από 2.000 μέλη των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσαν ότι επιθυμούν να πάνε στη δυτική Αφρική και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της επιδημίας, ανακοίνωσε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Παράλληλα ο Μάρκους Κορνάρο, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Συνεργασίας (DEVCO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προειδοποίησε ότι η επιδημία του ιού Έμπολα εξαπλώνεται τόσο γρήγορα στη Λιβερία που, εκτός από τη δημιουργία κέντρων νοσηλείας, η χώρα θα πρέπει να προετοιμάσει ένα «Σχέδιο Β», που να βασίζεται στην παροχή περίθαλψης σε επίπεδο κοινότητας για να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο αριθμό των ασθενών.

Ο Κορνάρο σημείωσε ότι αυτό «ουσιαστικά σημαίνει ότι θα πρέπει να δοθούν συμβουλές σε έναν συγγενή (ενός ασθενούς), να του δοθεί προστατευτικός εξοπλισμός και να διασφαλιστεί ότι ο ασθενής μπορεί να πεθάνει (...) χωρίς να τον έχει αγγίξει κανείς εκτός από αυτόν τον ένα συγγενή».

«Με δεδομένη την τρέχουσα κατάσταση αυτό είναι ένα πιθανό σενάριο το οποίο θα πρέπει να υιοθετηθεί (...) σε πολλές περιοχές της Λιβερίας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΜΠΕ