Κόσμος
Τρίτη, 18 Μαΐου 2004 12:00

Λαβρόφ: Xωρίς ουσιαστική σημασία η μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς

Μια απλή «αλλαγή σημαίας» θα είναι μεταβίβαση της εξουσίας σε μια προσωρινή κυβέρνηση στο Ιράκ στις 30 Ιουνίου και δεν πρόκειται να σταματήσει την πορεία αποσταθεροποίησης της χώρας, δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Βρέμια Νοβόστεϊ.

«Η 30η Ιουνίου, στην καλύτερη περίπτωση, θα είναι μια τελετή η οποία δεν θα αλλάξει τίποτα στην ουσία, (θα είναι) μια απλή αλλαγή σημαίας, που θα εγκαταστήσει στη Βαγδάτη μια κυβέρνηση χωρίς καμιά πραγματική εξουσία», τονίζει στη συνέντευξή του ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Λαβρόφ επισημαίνει επίσης ότι η Μόσχα δεν θέλει να ηττηθούν οι Αμερικανοί στο Ιράκ καθώς αυτό θα οδηγούσε σε αποσταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε όλους εκείνους που είναι παρόντες στο Ιράκ σήμερα, αλλά κυρίως τους ίδιους τους Ιρακινούς για να ξεπεραστεί η κρίση», τονίζει ο κ. Λαβρόφ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι όλες οι χώρες του κόσμου, περιλαμβανομένων των Αράβων και των Ευρωπαίων, θα ήθελαν να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Λαβρόφ ανέφερε ακόμη ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται για τα συμβόλαια που έχουν κλείσει ρωσικές εταιρείες στο Ιράκ και παρά την επιδείνωση των συνθηκών ασφαλείας, επισήμανε ότι η κυβέρνηση «δεν μπορεί να υποχρεώσει τους Ρώσους εργαζόμενους να φύγουν» από τη χώρα.