Πολιτιστικά
Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014 16:01

Αρχαιολογικός χώρος Κασσώπης και Μουσείο Νικόπολης, κλειστά μέχρι νεωτέρας

Λουκέτο, λόγω έλλειψης προσωπικού, μπαίνει από τις 2 Οκτωβρίου στον αρχαιολογικό χώρο Κασσώπης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης, στην Πρέβεζα, σύμφωνα με ανακοίνωση της αρμόδιας ΛΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ).

Λουκέτο, λόγω έλλειψης προσωπικού, μπαίνει από τις 2 Οκτωβρίου στον αρχαιολογικό χώρο Κασσώπης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης, στην Πρέβεζα, σύμφωνα με ανακοίνωση της αρμόδιας ΛΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ).

Η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η προϊσταμένη της ΛΓ΄ ΕΠΚΑ, Χριστίνα Μερκούρη, αναφέρει:

«Η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας - Άρτας σας ενημερώνει ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νικόπολης, μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2013 - 2014 με θέμα “Τα πρόσωπα του χρόνου” δεν θα είναι πλέον επισκέψιμο για το κοινό, από την Πέμπτη 2/10/2014 και μέχρι νεωτέρας, λόγω έλλειψης φυλακτικού προσωπικού. Κλειστός θα παραμείνει, επίσης, από την Πέμπτη 2/10/2014, λόγω έλλειψης φυλακτικού προσωπικού και ο αρχαιολογικός χώρος της Κασσώπης».

Αξιόλογα μνημεία που δεσπόζουν στο οροπέδιο

Η Κασσώπη είναι σήμερα ο πλέον άρτιος για επίσκεψη αρχαιολογικός χώρος του νομού Πρέβεζας. Διαθέτει αξιόλογα μνημεία που δεσπόζουν στο οροπέδιο. Αυτά είναι τα Τείχη, η Βόρεια Στοά, η Δυτική Στοά, το Πρυτανείον, το Ωδείον, το Θέατρο, ο Βωμός της Αφροδίτης, ο Βωμός του Απόλλωνα, όπως και o Ναός της Αφροδίτης, εκτός της ακροπόλεως στο Ζάλογγο.

Η περιοχή απέκτησε οικονομική δύναμη με το εμπόριο, την κτηνοτροφία και τα γεωργικά προϊόντα της εύφορης πεδιάδας των παραλιών της Πρέβεζας και του Αχέροντα. Ο πρώτος που ταύτισε τα ερείπια με την αρχαία Κασσώπη είναι ο Άγγλος περιηγητής συνταγματάρχης Ουίλιαμ Μάρτιν Ληκ, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή τα έτη 1805 και το 1835 δημοσίευσε το διάγραμμά της. Για την Κασσώπη, επίσης, έχουν γράψει οι περιηγητές Νίκολας Χάμοντ και Φρανσουά Πουκεβίλ.

Στην είσοδο της πόλης της Πρέβεζας

Το Αρχαιολογικό μουσείο Νικόπολης βρίσκεται στο 5ο χιλ. Πρέβεζας - Ιωαννίνων κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης. Αποπερατώθηκε το έτος 2009 και υπάγεται στη διοικητική μέριμνα της ΛΓ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων, με έδρα την Πρέβεζα.

Το Μουσείο περιλαμβάνει συλλογή αρχιτεκτονικών μελών από τον χώρο της Νικόπολης, συλλογή γλυπτών, κτερίσματα από το νεκροταφείο της ευρύτερης περιοχής, κ.λπ. Το κτήριο του Μουσείου, συνολικής επιφάνειας 2.150 τ.μ., ανεγέρθηκε σε οικόπεδο έκτασης 20 περίπου στρεμμάτων, που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης της Πρέβεζας. Περιλαμβάνει δύο κύριους εκθεσιακούς χώρους εμβαδού 200 τ.μ. έκαστος, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώρους διοίκησης, εργαστήρια συντήρησης, αποθηκευτικούς χώρους, χώρους εξυπηρέτησης κοινού (εκδοτήριο εισιτηρίων, πωλητήριο, αναψυκτήριο) και ξενώνα.

naftemporiki.gr