Στους 3.000 ανέρχονται πλέον οι Ευρωπαίοι τζιχαντιστές που έχουν μεταβεί στη Συρία και το Ιράκ προκειμένου να πολεμήσουν δήλωσε ο Ευρωπαίος συντονιστής για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, Ζιλ ντε Κερσόβ. Την ίδια ώρα οι γερμανικές αρχές πραγματοποιούν εφόδους σε σπίτια υπόπτων, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος δηλώνει πως δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς αναφερόμενος στην υπόθεση του Γάλλου που απήχθη στην Αλγερία.
Στους 3.000 ανέρχονται πλέον οι Ευρωπαίοι τζιχαντιστές που έχουν μεταβεί στη Συρία και το Ιράκ προκειμένου να πολεμήσουν δήλωσε ο Ευρωπαίος συντονιστής για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, Ζιλ ντε Κερσόβ. Την ίδια ώρα οι γερμανικές αρχές πραγματοποιούν εφόδους σε σπίτια υπόπτων, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος δηλώνει πως δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς αναφερόμενος στην υπόθεση του Γάλλου που απήχθη στην Αλγερία.
Σύμφωνα με τον Ζιλ ντε Κερσόβ οι Ευρωπαίοι τζιχαντιστές έχουν ανέλθει σε περίπου 3.000 όταν ο ίδιος τον Ιούλιο έκανε λόγο για περίπου 2.000.
Ο ίδιος θεώρησε «πιθανόν» αυτή η αύξηση να οφείλεται στην επέλαση στο μέτωπο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και τη διακήρυξη ενός «χαλιφάτου» στις περιοχές που έχει καταλάβει.
«Η ροή δεν έχει διακοπεί και είναι πιθανόν ότι η διακήρυξη του χαλιφάτου να έχει έναν κάποιο αντίκτυπο» επισήμανε ο Κερσόβ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Η εκτίμησή μου είναι ότι τους υπολογίζουμε γύρω στους 3.000» προσέθεσε ο ίδιος.
Οι μαχητές αυτές προέρχονται στην πλειονότητά τους από τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Σουηδία και τη Δανία, όμως «ένας μικρός αριθμός» προέρχεται επίσης από την Ισπανία, την Ιταλία, την Ιρλανδία και επιπλέον από την Αυστρία.
Το 20 με 30% αυτών των Ευρωπαίων υπηκόων ή πολιτών που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιστρέψει στις πατρίδες τους, εξέφρασε την εκτίμηση.
Ορισμένοι εξ αυτών έχουν επιστρέψει στην κανονική τους ζωή, άλλοι υποφέρουν από μετατραυματικό άγχος την ώρα που ένα μέρος εξ αυτών που έχει ριζοσπαστικοποιηθεί συνιστά μια απειλή.
Σύμφωνα με τον Κερσόβ «η πρόκληση για κάθε Κράτος μέλος είναι να αξιολογήσει καθέναν εξ αυτών, να αξιολογήσει το βαθμό επικινδυνότητάς τους και να απαντήσει μια τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Υπενθυμίζεται πως το Ισλαμικό Κράτος κάλεσε την Δευτέρα τους μουσουλμάνους που ζουν στη Δύση να σκοτώνουν πολίτες, κυρίως Αμερικανούς και Γάλλους, των χωρών εκείνων που έχουν συγκροτήσει το διεθνή συνασπισμό για να αντιταχθεί στην επέλαση της εξτρεμιστικής οργάνωσης στο Ιράκ και τη Συρία.
«Εάν μπορείτε να σκοτώσετε έναν Αμερικανό ή έναν Ευρωπαίο άπιστο, κυρίως άθλιους και βρωμερούς Γάλλους, ή έναν Αυστραλό ή Καναδό, ή οποιονδήποτε πολίτη χώρας που συμμετέχει στον συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους, στηριχθείτε στον Αλλάχ και σκοτώστε τον με οποιονδήποτε τρόπο» δήλωσε ο Αμπού Μοχάμεντ αλ-Αντνάνι, εκπρόσωπος του Ισλαμικού Κράτους σε μήνυμά του που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο σε πολλές γλώσσες.
Σε συναγερμό και η Γερμανία
Εν τω μεταξύ οι γερμανικές αρχές προχώρησαν την Τρίτη σε εφόδους σε ένα τέμενος και ένα ισλαμικό κέντρο καθώς και σε διαμερίσματα ριζοσπαστών ισλαμιστών σε πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, για να εντοπίσουν υπόπτους για σχέσεις με τζιχαντιστές στη Συρία.
Οι ύποπτοι, που ανήκουν στο ιδιαίτερα συντηρητικό σουνιτικό κίνημα των Σαλαφιστών, είναι από 23 έως 36 ετών και σύμφωνα με τις αρχές σχεδίαζαν να διαπράξουν μια επίθεση. Ωστόσο, ουδείς συνελήφθη.
«Δεν θα παραμείνουμε άπραγοι θεατές καθώς τα τάγματα θανάτου του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ λαμβάνουν υποστήριξη από τη Γερμανία», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Γιοάχιμ Χέρμαν, ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σχετικά με την επιχείρηση.
Οι έφοδοι έγιναν μερικές ώρες αφού οι ΗΠΑ και αραβικές χώρες εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και ενός βραχίονα της αλ Κάιντα στη Συρία.
Τουλάχιστον 400 Γερμανοί υπήκοοι έχουν ταξιδέψει στη Συρία για να ενταχθούν στις δυνάμεις του ΙΚ. Η κυβέρνηση της χώρας έθεσε εκτός νόμου αυτόν τον μήνα την οργάνωση, αλλά και κάθε ενέργεια για την προβολή ή την υποστήριξή της, όπως και τα σύμβολά της.
Στις εφόδους οι αστυνομικοί κατάσχεσαν υπολογιστές, σκληρούς δίσκους και δεδομένα από ένα διαμέρισμα στην πόλη Φιρτ και τρία στη Νυρεμβέργη, στη νότια Γερμανία, όπου έκαναν επίσης έφοδο σε ένα τέμενος και ένα ισλαμικό κέντρο. Έναν ακόμη έρευνα σε ένα διαμέρισμα στη Βόννη, στη δυτική Γερμανία, και δύο διαμερίσματα στη Βάιχε, στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Οι αστυνομικοί που διεξάγουν την έρευνα πιστεύουν ότι οι ύποπτοι συγκέντρωναν χρήματα για να στείλουν ένα ασθενοφόρο από τη Γερμανία στη Συρία. Μόλις το όχημα έφτανε στη χώρα της Μέσης Ανατολής, θα μετατρεπόταν για στρατιωτική χρήση με την εγκατάσταση ενός βαρέος πολυβόλου σε αυτό. Οι ύποπτοι συνέβαλαν εξάλλου στην αποστολή οχημάτων στη Συρία για χρήση από το ΙΚ, δήλωσε ο Χέρμαν.
Την περασμένη εβδομάδα Γερμανοί μουσουλμάνοι σε τουλάχιστον 2.000 τεμένη καταδίκασαν τις ενέργειες του Ισλαμικού Κράτους σε μια ημέρα προσευχής σε όλη τη χώρα κι ορκίστηκαν να ανακόψουν το κύμα νέων που σκοπεύουν να ενταχθούν σε ριζοσπαστικές ομάδες στη Συρία και το Ιράκ.
Οι αρχές στη Γερμανία αναμένεται να προσαγάγουν στη δικαιοσύνη κατά τουλάχιστον 30 προσώπων που θεωρούνται τζιχαντιστές κι έχουν επιστρέψει στη χώρα από τη Συρία.
Ολάντ: Δεν υποκύπτω σε εκβιασμούς
Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε από τη Νέα Υόρκη ότι η Γαλλία δεν θα υποκύψει σε «κανέναν εκβιασμό, καμία πίεση, κανένα τελεσίγραφο» την ώρα που ένας Γάλλος πολίτης απήχθη από μία ισλαμιστική οργάνωση στην Αλγερία, η οποία απειλεί ότι θα τον εκτελέσει.
«Όσο σοβαρή κι αν είναι αυτή η κατάσταση δεν θα υποκύψουμε σε κανέναν εκβιασμό, σε καμία πίεση, σε κανένα τελεσίγραφο, ας είναι το πλέον απεχθές, το πλέον άθλιο» δήλωσε ο Ολάντ ενώπιον των δημοσιογράφων.
«Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε την υποστήριξή μας στις ιρακινές αρχές» τόνισε ο ίδιος.
Απευθυνόμενος στους Γάλλους πολίτες στο περιθώριο της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα, ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι συναντήθηκε χθες το βράδυ με τον πρωθυπουργό της Αλγερίας Αμπντελμαλέκ Σελάλ «προκειμένου να μπορέσουμε να συνεργαστούμε καλύτερα και προκειμένου οι υπηρεσίες να μπορέσουν να ανταλλάξουν όλες τις χρήσιμες πληροφορίες».
«Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στις αλγερινές δυνάμεις ασφαλείας ότι θα γίνουν τα πάντα για να βρούμε τον συμπατριώτη μας» τόνισε.
Χαιρέτισε επιπλέον την «αξιοπρέπεια και το θάρρος της οικογένειάς του» και είπε ότι μίλησε σήμερα το πρωί με τους γονείς του.
Ο πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία έχει λάβει «όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις (...) προκειμένου να αποτρέψει ενδεχόμενες απειλές επιθέσεων».
Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters