Χρειαζόμαστε ανακούφιση στο πεδίο της φορολόγησης, τόνισε ο Πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η οποία μίλησε για τα «πρώτα ορατά δείγματα επιτυχίας» στην Ελλάδα. Ο Αντ. Σαμαράς επανέλαβε πως η χώρα δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο στήριξης, ενώ είπε πως η συνεργασία με το ΔΝΤ μπορεί να ολοκληρωθεί πριν την προγραμματισμένη στιγμή.
Έχουν να γίνουν ακόμη πολλά, όμως όσα επιτεύχθηκαν, δείχνουν ότι η Ελλάδα αφήνει την κρίση πίσω της, οι κίνδυνοι που είχαν δημιουργηθεί για την παραμονή στο ευρώ μοιάζουν σήμερα πολύ μακρινοί, τόνισε ο Πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο.
Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε πως η χώρα δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο στήριξης, ενώ σημείωσε πως έχει ανάγκη ανακουφίσεων στο επίπεδο της φορολόγησης, για να πετύχουμε τους στόχους στα δημοσιονομικά πλεονάσματα και τις διαρθρωτικές αλλαγές. «Πιστεύω ότι σε συνθήκες ανάπτυξης μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα, για αυτό και έχουμε ανάγκη αυτών των κάποιων στιγμών ανάσας που απαιτείται για να δοθεί νέα ώθηση στις μεταρρυθμίσεις» σημείωσε.
Κάνοντας έναν απολογισμό, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα πέτυχε μια σειρά από δύσκολους στόχους σε διάστημα συντομότερο απ' ό,τι αρχικά προβλεπόταν.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο πρωτογενές πλεόνασμα, που, όπως είπε, επιτεύχθηκε έναν χρόνο νωρίτερα και πρόσθεσε πως και το 2014 θα υπάρξει πλεόνασμα, και μάλιστα πάνω από τους στόχους.
Αφού σημείωσε πως τα ελληνικά ομολογα πηγαίνουν πολύ καλά, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε πως η Ελλάδα πετυχε να βγει από την ύφεση, καθώς, όπως είπε, το τρίτο τρίμηνο αναμένεται θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ, δηλαδή ανάκαμψη.
Συμπλήρωσε πάντως πως η ανεργία είναι υπερβολικά υψηλή, «αυτή είναι η αγωνία όλων» είπε, για να προσθέσει όμως πως μειώνεται πλέον σταθερά.
Ο Πρωθυπουργός έκανε ακόμη γνωστό πως η Ελλάδα θα προτείνει σύντομα ένα δικό της πλαίσιο για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων μετά το τέλος του προγράμματος στήριξης.
«Εχουμε μπει για τα καλά στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων» είπε ο κ. Σαμαράς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Γυρισμός δεν υπάρχει, πίσω στα ελλείμματα δεν πρόκειται να πάμε».
«Το χρέος θα είναι βιώσιμο»
Για το χρέος είπε πως περιμένουμε στη συνέχεια συνολική λύση στη βιωσιμότητά του, ενώ τόνισε πως το 2015 προβλέπεται ανάπτυξη 2,9%.
Όπως είπε, ερωτηθείς σχετικά με την επικείμενη διαπραγμάτευση για το ζήτημα και τις επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς, «το χρέος θα είναι βιώσιμο. Λόγω μεταρρυθμίσεων λόγω, μιας πιθανής επιμήκυνσης, λόγω ρυθμίσεων που μας δίνονται ή προκειται να μας δοθούν. Είναι νωρίς για να πω».
Κληθείς να σχολιάσει τα όσα γράφονται για «βελούδινο διαζύγιο» με το ΔΝΤ, ο Πρωθυπουργός απέρριψε τον όρο λέγοντας ότι «με το ΔΝΤ έχουμε μία συνεργασία που δεν υπήρξε ποτέ εύκολη αλλά έχει αλλάξει την εικόνα της οικονομίας. H συνεργασία πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί πριν την προγραμματισμένη στιγμή, και αν τελικά όντως ολοκληρωθεί, θα είναι ένα σημείο επιτυχίας, δεν θα είναι διαζύγιο».
«Η Ελλάδα μπορεί να τα βγάλει πέρα χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση. Η πορεία των στόχων μπαίνει σε άλλη βάση, βασικός στόχος πλεονάσματα και μεταρρυθμίσεις. Αυτά θα τα δούμε μαζί με τους εταίρους μας το επόμενο διάστημα» συνέχισε.
Μάλιστα, διεμήνυσε ότι «πρέπει να γίνουμε μία χώρα φυσιολογική. Έτσι κερδίζουμε το σεβασμό όλων. Θα πρέπει να βγούμε όλοι νικητές, αυτό δεν σημαίνει καινούριο μνημόνιο, καινούριο αναγκαστικό δανεισμό».
Μέρκελ: Ορατά τα πρώτα δείγματα επιτυχίας
Θετικά μηνύματα έρχονται από την Ελλάδα και πολύ σύντομα θα υπάρξει θετική ανάπτυξη, εκτίμησε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
Στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, η κ. Μέρκελ στάθηκε ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού αναφέροντας ότι υπήρξαν πολύ θετικά μηνύματα.
«Η Ελλάδα επεξεργάζεται τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Διαπιστώνουμε πολύ θετική πρόοδο» σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη στήριξη που παρέχει η Γερμανία, όπως είναι τα δάνεια, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα ισχυρά δείγματα ανάκαμψης που υπάρχουν οφείλονται στις μεταρρυθμίσεις.
«Έχουμε μία στενή ανταλλαγή απόψεων σε πολλά θέματα, όπως με την task force, τη συνεργασία σε τοπικό επίπεδο και στον τομέα της Υγείας» δήλωσε.
Παράλληλα, εξέφρασε τη συμπαράστασή της και στον ελληνικό λαό δηλώνοντας ότι τα πράγματα για τους Έλληνες είναι δύσκολα ωστόσο, όπως είπε «θα σας στηρίξουμε, τα πρώτα δείγματα επιτυχίας είναι ορατά».
Στήριξη εμμέσως πλην σαφώς προσφέρε και προσωπικά στον πρωθυπουργό η κ. Μέρκελ καθώς όταν ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ανέφερε ότι «σήμερα μιλήσαμε για τη δουλειά του πρωθυπουργού ο οποίος κυβερνά τη χώρα με μεγάλη αποφασιστικότητα προς ένα καλύτερο μέλλον».
«Προφανώς υπάρχουν μόνο επιτυχίες. Δεν υπήρξε άλλο αντικείμενο κουβέντας» σχολίασε η κ. Μέρκελ.
Ικανοποίηση στην ελληνική πλευρά
Αποτιμώντας τη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται ικανοποιημένη.
Κυβερνητική πηγή, την οποία επικαλείται το ΑΜΠΕ, έλεγε ότι «η συνάντηση πήγε καλά, καθώς η γερμανική ηγεσία αναγνωρίζει τον δρόμο που έχει καλύψει η χώρα» και προσέθετε ότι «η Ελλάδα είναι δημοσιονομικά ισχυρή και δεν χρειάζεται νέο μνημόνιο. Η ίδια πηγή ανέφερε πως ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε για την πρώτη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και πως εκείνος σχολίασε: «Είναι τέτοια η αμηχανία τους που μπερδεύουν ακόμη και τις ερωτήσεις και σε ποιον απευθύνθηκαν».
«Πέρυσι ασχολιόμασταν με το χρηματοδοτικό κενό, εφέτος δεν υπήρχαν τέτοια ζητήματα. Εφόσον συντελεστεί η αποχώρηση του ΔΝΤ στις αρχές του 2015, όπως επιδιώκει η Ελλάδα, το κενό που θα αφήσει θα καλυφθεί από την ίδια τη χώρα χωρίς ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση από την Ε.Ε.» ανέφερε η ίδια πηγή, τονίζοντας όμως ότι «απαιτείται σοβαρότητα, τίποτε δεν έχει τελειώσει, έχουμε διαμορφώσει ένα πλαίσιο για την επόμενη ημέρα».
Πρόσθεσε πως «η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της δεν έχει ανάγκη από νέο μνημόνιο», ενώ συζητείται αν χρειάζεται συνέχιση του ΔΝΤ.
«Με βάση τους δικούς μας υπολογισμούς δεν είναι αναγκαίο. Θα υπάρξει μία περίοδος εντατικών επαφών, προκειμένου να αποκρυσταλλωθεί το πλαίσιο για τους επόμενους μήνες, μέχρι το τέλος του έτους. Υπάρχει το οξύμωρο να αποχωρεί από το ελληνικό πρόγραμμα η ΕΕ και να παραμένει σε μία χώρα της ΕΕ το ΔΝΤ. Εκείνοι είχαν υπολογίσει ότι η Ελλάδα δεν θα τα κατάφερνε και θα χρειαζόταν επιπλέον ενίσχυση με εκ νέου συμμετοχή της ΕΕ. Αυτό όμως δεν συνέβη».
Το κυβερνητικό επιτελείο, επίσης, θεωρεί ότι η κ. Μέρκελ είναι πρόθυμη να στηρίξει τη χώρα, ακριβώς λόγω της προόδου που έχει γίνει.
Ο κ. Σαμαράς, στις δηλώσεις του, παρουσία της κ. Μέρκελ, επισήμανε την ανάγκη να υπάρχουν φοροελαφρύνσεις για να τονωθεί η διαδικασία της ανάπτυξης και να υπάρξει προσέλκυση επενδύσεων. Μέλος του κυβερνητικού επιτελείου έλεγε ότι φοροελαφρύνσεις θα συμπεριληφθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.