Νομοθετική πρωτοβουλία για την επαναφορά του κατώτατου μισθού προαναγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή σημερινές δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου.
Νομοθετική πρωτοβουλία για την επαναφορά του κατώτατου μισθού προαναγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή σημερινές δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου.
Στην κοινή δήλωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Στρατούλη και Αλέξη Μητρόπουλου, τονίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με πρόταση νόμου που είχε καταθέσει πριν από δύο χρόνια και θα επανακαταθέσει άμεσα, προωθεί την κατάργηση των μνημονιακών νομοθετικών ρυθμίσεων, με βάση τις οποίες μειώθηκε ο κατώτατος μισθός και ουσιαστικά καταργήθηκαν οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις οποίες, όπως λέει και επιδιώκει να επαναφέρει.
«Ο κατώτατος μισθός, όπως με μνημονιακό νόμο μειώθηκε, έτσι με νέο νόμο θα επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα, ώστε από κει και πέρα να λειτουργούν για τη διαμόρφωσή του οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις» τονίζει στην ανακοίνωσή του και προσθέτει πως η επιτυχία αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας του ΣΥΡΙΖΑ εξαρτάται πρώτα απ' όλα από την πίεση που θα ασκήσουν σε αυτή την κατεύθυνση το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους.
«Οι μόνοι που δεν επιθυμούν μια τέτοια εξέλιξη είναι τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που ωφελήθηκαν από τη μετατροπή του εργατικού δικαίου σε εργοδοτικό δίκαιο, τα χρόνια των μνημονίων» καταλήγει.
Η ανακοίνωση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται ως απάντηση σε δηλώσεις σήμερα του κ. Παναγόπουλου κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια με αφορμή τη μεταφορά κονδυλίων ύψους 680 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ για την εκπαίδευση των εργαζομένων.
Ο κ. Παναγόπουλος, τάχθηκε υπέρ της ελεύθερης διαπραγμάτευσης σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο ζήτημα.
Επίσης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δήλωσε ότι «δεν είναι θέμα νομικού βολονταρισμού η διαμόρφωση του ύψους του κατώτατου μισθού. Η ύπαρξη σχετικού νομοθετήματος θα έστελνε μεν ένα πολιτικό μήνυμα ωστόσο στην πράξη δεν μπορούν να διαμορφωθούν με νομοθετικές ρυθμίσεις οι μισθοί. Υπάρχουν σήμερα καταγγελίες πως ο κατώτατος μισθός για τους νέους έως 25 ετών δεν καταβάλλεται. Ακόμη και χίλια ευρώ να πούμε ότι θα παίρνουν οι εργαζόμενοι, στην πράξη δεν θα τα πάρουν» είπε.
«Η λύση είναι να μπορέσουμε να βρούμε το πραγματικό επίπεδο ισορροπίας που θα δίνει και ανάσα στους εργαζομένους και θα διατίθενται πόροι προς την κατανάλωση αλλά βεβαίως να μπορεί και η αγορά να τους πληρώνει χωρίς να καταστρέψουμε την παραγωγική διαδικασία» τόνισε.