Υπέρ της Ευρώπης δηλώνει πως είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στους Financial Times διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι θέλει η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ. Ωστόσο τονίζει πως είναι ανάγκη να υπάρξει μια ευρωπαϊκή συμφωνία για να ξεπεραστεί η κρίση στην Ευρώπη και να «σπάσει το πλαίσιο του Μερκελισμού».
Υπέρ της Ευρώπης δηλώνει πως είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στους Financial Times διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι θέλει η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ. Ωστόσο τονίζει πως είναι ανάγκη να υπάρξει μια ευρωπαϊκή συμφωνία για να ξεπεραστεί η κρίση στην Ευρώπη και να «σπάσει το πλαίσιο του Μερκελισμού».
«Χρειαζόμαστε ένα νέο ευρωπαϊκό deal αν θέλουμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση η οποία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα ή την Ιρλανδία ή την Πορτογαλία. Είναι μια δομική κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δηλώνει στην βρετανική εφημερίδα η οποία αναφέρεται στις πρόσφατες ευρωεκλογές και στο γεγονός όπως τονίζει, ότι ο κ.Τσίπρας έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει το διχαστικό προσωπείο και να επαναπροσδιορίσει τον ευατό του ως τον εν αναμονή πρωθυπουργό.
Ο κ. Τσίπρας σημειώνει τη σημασία που θα έχει να δοθεί ένα τέλος στη λιτότητα και υπογραμμίζει πως στόχος είναι να μεταρρυθμιστεί η ίδια η Ε.Ε. και όχι να διαλυθεί.
Ακόμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «το σχέδιό μας είναι να αυξήσουμε τους κατώτατους μισθούς και τις κατώτατες συντάξεις, και να δημιουργήσουμε μια καλύτερη ψυχολογία στην πραγματική οικονομία, και σε δεύτερη φάση θα κάνουμε ορισμένες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και να εφαρμόσουμε στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις».
Επιπλέον η εφημερίδα αναφέρεται στη συμμετοχή του κ. Τσίπρα στο πάνελ του Ambrosetti Forum στην Ιταλία όπου αναμείχθηκε, όπως σημειώνει, με την ευρωπαϊκή ελίτ προκαλώντας ταυτόχρονα ορισμένους να επανεξετάσουν τις προσεγγίσεις τους. Στο ίδιο σημείο οι Financial Times σχολιάζουν και την πρόοδο που έχει δείξει στη χρήση της αγγλικής γλώσσας την «οποία κάποτε απέφευγε να χρησιμοποιήσει δημοσίως».
Επίσης αναφορά γίνεται και στο οικονομικό επιτελείο του κ. Τσίπρα σχολιάζοντας πως σε αυτό συμμετέχουν ακαδημαϊκοί με σπουδές στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ενώ το άρθρο με έμφαση αναφέρεται και στην πρόταση που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με το οποίο οι χώρες της Ευρωζώνης σε ένδειξη αλληλεγγύης να προχωρήσουν σε μείωση του χρέους στην Ελλάδα.
«Πρέπει να πληρώνουμε ετησίως 10 δισ. ευρώ σε τόκους και την ίδια ώρα να πετυχαίνουμε δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 4,5% προκειμένου να αποπληρώσουμε τους δανειστές μας. Αν το καταφέρουμε τότε είναι αδύνατο να έχουμε ανάπτυξη. Χωρίς ανάπτυξη είναι αδύνατον να ξεπεράσουμε την κρίση» δηλώνει ο κ. Τσίπρας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα ο κ. Τσίπρας ελπίζει ότι οι ετήσιοι τόκοι της Ελλάδας θα μειωθούν κατά 5 δισ. ευρώ το χρόνο προσφέροντας τη δυνατότητα στη χώρα να δώσει περισσότερα χρήματα στους πολίτες που δοκιμάζονται από την κρίση και να επανεκκινήσει την ανάπτυξη.
«Το σχέδιό μας είναι να αυξήσουμε τους κατώτατους μισθούς και τις κατώτατες συντάξεις, και να δημιουργήσουμε μια καλύτερη ψυχολογία στην πραγματική οικονομία. Σε δεύτερη φάση προχωρίσουμε σε ορισμένες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και σε στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις».
Ωστόσο η εφημερίδα αναφέρεται στις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ λέγοντας πως εκεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ξέχασε τη βάση του.
« “Θα θεραπεύσουμε τις πληγές και τις αδικίες (των μνημονιακών χρόνων)... και όσοι απολύθηκαν παράνομα θα πάρουν πίσω τους δουλειές τους” είπε ο Αλέξης Τσίπρας θυμίζοντας περισσότερο τον παλιό του εαυτό» καταλήγουν οι Financial Times επισημαίνοντας τη διαφορά από τη στάση του στο πάνελ του Ambrosetti.