Κόσμος
Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2014 19:45

Spiegel: Δυσαρέσκεια Μπαν Κι Μουν με την Μέρκελ

Δυσαρεστημένος με την Άγκελα Μέρκελ φέρεται ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, επειδή η καγκελάριος της Γερμανίας δεν θα παραστεί στην Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα.

Δυσαρεστημένος με την Άγκελα Μέρκελ φέρεται ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, επειδή η καγκελάριος της Γερμανίας δεν θα παραστεί στην Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα, η οποία θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την 23η Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοσή του το περιοδικό, η Καγκελαρία είχε επικαλεστεί εδώ και μήνες «λόγους προγράμματος», ωστόσο ο κ. Μπαν επανήλθε στο ερώτημα και μετά τη νέα αρνητική απάντηση, ακύρωσε «εκνευρισμένος» την προγραμματισμένη συμμετοχή του στον πέμπτο «Διάλογο του Πέτερσμπεργκ για το Κλίμα», ο οποίος διεξήχθη τον περασμένο Ιούλιο στο Βερολίνο.

Στην Σύνοδο Κορυφής της Νέας Υόρκης, η οποία θεωρείται σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση μιας νέας συνθήκης για το κλίμα που θα υιοθετηθεί το 2015 στο Παρίσι, έχουν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Η κ. Μέρκελ θα εκπροσωπηθεί στην Σύνοδο από την Γερμανίδα υπουργό Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντριξ, παρά το γεγονός ότι - όπως επισημαίνει το Spiegel - στη σύνοδο υπό τον κ. Μπαν δεν προβλέπεται η συμμετοχή υπουργών.