Νομοσχέδιο για την οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων φέρνει στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας.
Νομοσχέδιο για την οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων φέρνει στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας.
«Η Ελλάδα δεν ήταν πάντα κράτος δικαίου στο θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών. Η Ελλάδα αυτή ανήκει πλέον στο παρελθόν», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέδρος. Ανέφερε μάλιστα πως έχει ενημέρωση πως και η αντιπολίτευση θα το στηρίξει.
Με βάση το προηγούμενο καθεστώς, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ήταν μόνο η Εκκλησία της Ελλάδος και οι εβραϊκές κοινότητες για ιστορικούς λόγους. Οι Μουφτείες της Θράκης ανήκαν στην κατηγορία των δημόσιων υπηρεσιών και όλες οι υπόλοιπες εκκλησίες ήταν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, δηλαδή σωματεία.
Με τη νέα ρύθμιση η Εκκλησία της Ελλάδος, οι εβραϊκές κοινότητες και οι μουφτήδες διατηρούν το νομικό τους καθεστώς, ενώ οι υπόλοιπες εκκλησίες θα υπαχθούν στο καθεστώς των θρησκευτικών νομικών προσώπων.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας αναφέρει πως το νομοσχέδιο στοχεύει στη δημιουργία ενός κοινού συστήματος για τη νομική οργάνωση όσων θρησκευτικών κοινοτήτων το επιθυμούν, εκτός από τις τρεις που έχουν ήδη συγκεκριμένο νομικό καθεστώς (Εκκλησία, Ισραηλιτικές Κοινότητες και Μουφτείες).
Προβλέπεται:
α) δημιουργία του θρησκευτικού νομικού προσώπου (δηλαδή ενός νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου αποκλειστικά για θρησκευτικές κοινότητες)
β) πλήρης αυτοδιοίκηση στο εσωτερικό του θρησκευτικού νομικού προσώπου υπό την προϋπόθεση ότι γίνονται σεβαστοί οι νόμοι και το Σύνταγμα
γ) απόδοση της νομικής προσωπικότητας μέσω δικαστηρίου.
Για λόγους ιστορικούς επιλέχθηκε συγκεκριμένες Εκκλησίες να τύχουν της απόδοσης αυτής της νομικής προσωπικότητας από τη Βουλή με την ψήφιση του νόμου και όχι μέσω της δικαστικής οδού. Πρόκειται για την Καθολική Εκκλησία, τους Ορθόδοξους Αρμενίους, τους Κόπτες, τους Αιθίοπες Ορθοδόξους, τους Ασσύριους, τους Αγγλικανούς και την Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία.
Το υπουργείο Παιδείας σημειώνει πως το νομοσχέδιο «επιλύει ένα χρονίζον πρόβλημα από την σύσταση του Ελληνικού κράτους, δημιουργεί ένα σύστημα και όχι κατακερματισμένες ρυθμίσεις “ειδικού χαρακτήρα”».