Κόσμος
Πέμπτη, 20 Μαΐου 2004 12:31

Κλιμακώνονται οι επιχειρήσεις των Ισραηλινών αλλά και οι διεθνείς αντιδράσεις

Ένας ακόμη Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σήμερα από τα πυρά ισραηλινών στρατιωτών στη Ράφα, έγινε γνωστό από ιατρικές πηγές, καθώς οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις συνεχίζουν, παρά τη διεθνή κατακραυγή, την αιματηρότερη επιχείρηση που έχει πραγματοποιηθεί εδώ και χρόνια στη Λωρίδα της Γάζας.

Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύκτας στη Ράφα, ενώ ο αριθμός των νεκρών από τότε που άρχισε η ισραηλινή επιχείρηση, έχει φθάσει τους 40.

Μετά την επίθεση του ισραηλινού στρατού εναντίον διαδήλωσης αμάχων στρη Ράφα, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δέκα Παλαιστινίων, τα αραβικά κράτη ζήτηση τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο απηύθυνε έκκληση για τον τερματισμό της βίας. Σε μια κίνηση ενδιεκτική της δυσαρέσκειάς τους για την κλιμάκωση της ισραηλινής επιχείρησης, οι ΗΠΑ απείχαν από την ψηφοφορία, ενώ ο πρόεδρος Μπους κάλεσε το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

Εντωμεταξύ συνεχίζονται οι διεθνείς πιέσεις προς την ισραηλινή κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της στρατιωτικής επιχείρησης στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Παρ' όλο αυτά, οι ισραηλινές δυνάμεις κλιμάκωσαν σήμερα τις επιχειρήσεις εισβάλλοντας στις περιοχές Μπραζίλ και Ας Σάλαμ στη μεθόριο με την Αίγυπτο, όπου, όπως ισχυρίζεται ο ισραηλινός στρατός, αναζητά υπόγειες σήραγγες που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά όπλων από την Αίγυπτο.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε σήμερα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον αμάχων στην Παλαιστίνη και στο Ιράκ, λέγοντας ότι έχουν σχεδόν φθάσει στο επίπεδο της «κρατικής τρομοκρατίας» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει.