Κορυφώνεται η αντιπαράθεση Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα μετά και τη χθεσινή εκτίμηση του Πρωθυπουργού ότι θα υπάρξει εκροή καταθέσεων σε περίπτωση διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ακατάσχετη κινδυνολογία λόγω πανικού τού καταλόγισε σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ακατάσχετη κινδυνολογία χρέωσε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τις χθεσινές του δηλώσεις στο εντευκτήριο της Βουλής σχετικά με τις επιπτώσεις που θα είχαν ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές, αλλά και την πρόβλεψή του για εκροή καταθέσεων σε περίπτωση διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο πανικός τον οδηγεί σε ανεύθυνη και ακατάσχετη κινδυνολογία. Ο ρόλος του πρωθυπουργού απαιτεί αίσθηση ευθύνης και όχι ανεύθυνες παρεμβάσεις στο καφενείο της Βουλής», είπε ο κ. Τσίπρας σε στενούς του συνεργάτες.
Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός ανέφερε χθες σε συνομιλία του με βουλευτές της Ν.Δ. πως «όποιος μιλά για εκλογές αυτή τη στιγμή ή δεν ξέρει από πολιτική ή δεν ενδιαφέρεται για το καλό του τόπου ή εξυπηρετεί δικά του συμφέροντα».
Σχετικά με τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη ΔΕΘ έκανε λόγο για ανεδαφικές προσεγγίσεις και πρόσθεσε πως «αν ποτέ του δοθεί η ευκαιρία, που δεν θα του δοθεί (να κυβερνήσει), τότε θα φύγουν όλα τα λεφτά από τις τράπεζες».
Οι αναφορές του κ. Σαμαρά προκάλεσαν την αντίδραση και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη, που έκανε λόγο για «αντιδημοκρατικό παραλήρημα» του Πρωθυπουργού σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Επίσης, εξέφρασε τη λύπη του για τα όσα φέρεται να είπε ο κ. Σαμαράς σε βουλευτές της ΝΔ στη Βουλή -ότι σε περίπτωση που εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μείνει ούτε ευρώ στις τράπεζες- λέγοντας ότι στην ουσία αυτή είναι δήλωση «κατάλυσης της Δημοκρατίας»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι λυπάται πάρα πολύ «για το επίπεδο στο οποίο περιέπεσε ο Πρωθυπουργός χώρας, να προτρέπει στην ουσία τους πολίτες, αν αλλάξει κυβέρνηση, να πάρουν τα λεφτά τους από τις τράπεζες».
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Λαφαζάνης τόνισε: «Όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, για μια κυβέρνηση που έρχεται με τη θέληση του ελληνικού λαού και θα είναι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λέει ότι την επομένη μέρα θα υπάρξει “bank-run”, αυτή, στην ουσία, είναι δήλωση κατάλυσης της Δημοκρατίας. Αυτό δεν το έχω ακούσει από πουθενά και από κανέναν άλλο ηγέτη. Η κυβέρνηση της χώρας μας θα αλλάξει, όχι γιατί θα γίνει κάποιο πραξικόπημα αλλά με εκλογές, επειδή θα το θέλει ο ελληνικός λαός. Δεν είναι αποκλειστικότητα η διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό οι πρωθυπουργικές δηλώσεις περί “bank-run” είναι άκρως απαράδεκτες και άκρως επικίνδυνες».
Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις του κ. Σαμαρά για τις πρόωρες εκλογές, ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε ότι είναι «επικίνδυνο να λέγεται από τον Αντών Σαμαρά ότι είναι πολιτική αυτοκτονία οι πρόωρες εκλογές» και πρόσθεσε: «Μα πού ζητάμε να προσφύγουμε, στη μαφία; Προσφυγή στον ελληνικό λαό θέλουμε να προωθήσουμε. Καταλαβαίνω κάποιος να μη συμφωνεί να γίνουν πρόωρες εκλογές και να έχει την άποψή του και τα επιχειρήματά του. Αλλά να λέει ότι η προσφυγή πρόωρα σε εκλογές, η προσφυγή στους πολίτες, στον ελληνικό λαό, είναι “πολιτική αυτοκτονία”, καταλαβαίνετε ότι ξεπερνάει τον Ρουβίκωνα και συνιστά περίπου ένα αντιδημοκρατικό παραλήρημα που δείχνει φόβο απέναντι στον λαό».
Στη «σύγκρουση κορυφής» παρενέβη και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.
Σχολιάζοντας τις αναφορές του κ. Σαμαρά για τις καταθέσεις στις τράπεζες, έκανε λόγο για απειλές και επιτέθηκε στον Πρωθυπουργό:
«Για μια ακόμα φορά, ο πρωθυπουργός υιοθετεί το δόγμα του Λουδοβίκου ΙΕ’ "μετά από μένα το χάος", απειλώντας ότι αν δεν παραμείνει ο ίδιος στη θέση του, οι Έλληνες θα αποσύρουν ομαδικά τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό. Οι Έλληνες πλέον δεν απειλούνται, έχοντας την εμπειρία των εκλογών του 2012 και δεν τον πιστεύουν, ενθυμούμενοι τα περίφημα 18 σημεία, για τα οποία ψηφίστηκε, αλλά δεν εφάρμοσε».
Σύμφωνα με το ΚΚΕ, η αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ «για το ποιος απ' τους δύο έχει το πιο "ρεαλιστικό και κοστολογημένο" πρόγραμμα, κρύβει από τον λαό ότι ο "ρεαλισμός" και των δύο υποτάσσεται στους στόχους της καπιταλιστικής κερδοφορίας και τα μνημόνια διαρκείας της Ε.Ε..