Κόσμος
Πέμπτη, 20 Μαΐου 2004 15:44

Εκπρόσωπος της Συμμαχίας: «Σε όλους τους πολέμους γίνονται λάθη»

To θάνατο 41 ανθρώπων κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης τα ξημερώματα της Τρίτης προς Τετάρτη στο δυτικό Ιράκ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, επιβεβαίωσε σήμερα εκπρόσωπος της Συμμαχίας στο Ιράκ.

«Στις 3 το πρωί της Τετάρτης οι δυνάμεις της συμμαχίας πραγματοποίησαν επιχείρηση εναντίον κατοικίας στην έρημο, 25 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία, για την οποία υπήρχαν υποψίες ότι χρησίμευε ως καταφύγιο ξένων μαχητών», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Η δύναμη αυτή δέχθηκε πυρά και ζήτησε αεροπορική υποστήριξη. Ένα ελικόπτερο βομβάρδισε το συγκεκριμένο σπίτι με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 41 άνθρωποι», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, οι συμμαχικές δυνάμεις βρήκαν στο σπίτι «ξένα διαβατήρια, πολλά όπλα και υλικό τηλεπικοινωνίας» και τόνισε πως «ήταν μια στρατιωτική επιχείρηση που προετοιμάζαμε εδώ και πολύ καιρό και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας το σπίτι αυτό χρησίμευε ως κρησφύγετο ξένων μαχητών».

Σε ερώτηση σχετικά με το θάνατο 40 ατόμων που συμμετείχαν σε γαμήλια γιορτή, από αμερικανική αεροπορική επιδρομή στο δυτικό Ιράκ, όπως μετέδωσαν τα αραβικά τηλεοπτικά δικτυα, ο εκπρόσωπος υποστήριξε ότι «μέχρι τώρα δεν γνωρίζουμε αν η επιχείρηση μας έχει άμεση σχέση με τις εικόνες που προβλήθηκαν από την τηλεόραση».

Σε ερώτηση αν τελικά αεροσκάφη της Συμμαχίας έπληξαν μια γαμήλια γιορτή, ο αμερικανός αξιωματούχος απάντησε: «Σε όλους τους πολέμους γίνονται λάθη».