Μια κρίσιμη και πολυτάραχη περίοδος της ιστορίας της Κύπρου, κατά την οποία Σταυροφόροι, Ναΐτες, Φράγκοι, Ενετοί, Γενουάτες, Σαρακηνοί και Καταλανοί διεκδικούσαν την κυριαρχία του νησιού, ζωντανεύει μέσα από την παράσταση «Το χρονικό της Κύπρου» του Λεοντίου Μαχαιρά.
Μια κρίσιμη και πολυτάραχη περίοδος της ιστορίας της Κύπρου, κατά την οποία Σταυροφόροι, Ναΐτες, Φράγκοι, Ενετοί, Γενουάτες, Σαρακηνοί και Καταλανοί διεκδικούσαν την κυριαρχία του νησιού, ζωντανεύει μέσα από την παράσταση «Το χρονικό της Κύπρου» του Λεοντίου Μαχαιρά, που παρουσιάζεται από το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου (Θ.Ε.ΠΑ.Κ).
Γραμμένο τον 15ο αιώνα από έναν γηγενή Έλληνα της Κύπρου ο οποίος κατείχε σημαντική θέση στη διοικητική μηχανή των Λουζινιανών, το κείμενο - έργο θα παρουσιαστεί στο αίθριο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ.
Στην αυθεντική μεσαιωνική κυπριακή διάλεκτο
Πρόκειται για το σημαντικότερο αφηγηματικό (και δυνάμει δραματικό) κείμενο της μεσαιωνικής και νεότερης κυπριακής γραμματείας, του οποίου ο πλήρης τίτλος είναι: «Εξήγησις της γλυκείας χώρας Κύπρου, η οποία λέγεται Κρόνικα, τουτέστιν Χρονικόν». Στην παράσταση, ακούγεται η αυθεντική μεσαιωνική κυπριακή διάλεκτος, η υπέροχη γλώσσα του Λεοντίου Μαχαιρά, που περιγράφει τα πάθη της «γλυκείας χώρας Κύπρου», τα πάθη και τα παθήματα των Φραγκοκυπριωτών ρηγάδων της, και «εξηγεί» τα βάσανα και τις ελπίδες του λαού της Κύπρου, των «τοπικών Ρωμαίων», όπως αποκαλεί ο Μαχαιράς τους Ελληνοκύπριους της εποχής του.
«Μείζον φιλολογικό και θεατρικό γεγονός»
Πραγματικό αριστούργημα της κυπριακής αφηγηματικής λογοτεχνίας, γραμμένο σε μια μικτή γλώσσα (ανάμεσα στη μεσαιωνική νεοελληνική κοινή και στην κυπριακή διάλεκτο της εποχής), το «Χρονικό» δεν είχε προοριστεί για τη σκηνή. Η δραματοποίησή του έγινε από τον Μιχάλη Πιερή, ύστερα από μακρά φιλολογική και αρχειακή έρευνα, αλλά και καλλιτεχνική επεξεργασία του κειμένου, και αποτελεί μια ιστορική παράσταση του Θ.Ε.ΠΑ.Κ., που συνεχίζει να παίζεται εδώ και 16 χρόνια.
Έχουν δοθεί δεκάδες παραστάσεις στην Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά και στην Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Είχε θετική υποδοχή από το κοινό της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ευρώπης και χαρακτηρίστηκε από τη θεατρική κριτική ως «μείζον φιλολογικό και θεατρικό γεγονός». Επίσης, αναγνωρίστηκε διεθνώς η συμβολή που έχει στην ενίσχυση της επίγνωσης του λαού της Κύπρου ως προς το θέμα της ιστορικής, της γλωσσικής και της λογοτεχνικής του κληρονομιάς.
Ταυτότητα παράστασης
Διασκευή - σκηνοθεσία: Mιχάλης Πιερής, μουσική: Aντώνης Ξυλούρης - Ψαραντώνης, στίχοι τραγουδιών: Mιχάλης Πιερής, μελοποίηση τραγουδιών: Eυαγόρας Kαραγιώργης, σκηνικός διάκοσμος και κοστούμια: Xρίστος Λυσιώτης, τεχνική υποστήριξη: Κυριάκος Κακουλλής, υπεύθυνη παραγωγής - βοηθός σκηνοθέτις: Σταματία Λαουμτζή.
Πληροφορίες
Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης: Θουκυδίδου 13 - Πλάκα, τηλ.: 210 3234267.
naftemporiki.gr