Κόσμος
Παρασκευή, 21 Μαΐου 2004 07:18

Θετική η δήλωση Μπους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

ΑΠΟΛΥΤΑ ικανοποιητική, χαρακτήρισε ο Κώστας Καραμανλής, τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου, για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον μετά τη συνάντησή του στο Λευκό Οίκο με τον Τζωρτζ Μπους, ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ότι αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης το ό,τι ο πατέρας του Μπους θα είναι επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής στην Αθήνα.

Κατά τη συνάντησή του με τον Κώστα Καραμανλή στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε, ότι η Ελλάδα θα διοργανώσει όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι επισκέπτες της Αθήνας θα βρεθούν σε ένα όσο το δυνατόν πιο ασφαλές περιβάλλον, τόνισε ο Τζωρτζ Μπους, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη σημαντική πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας στον τομέα της ασφάλειας. Πρόσθεσε, ότι, η προεκλογική περίοδος στις ΗΠΑ, δεν του επιτρέπει να παρευρεθεί στους αγώνες, αλλά στην Αθήνα θα δώσει το «παρών» ο πατέρας του, και πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος θα ηγηθεί της αμερικανικής αποστολής.

Αμέσως μετά το γεύμα εργασίας, ο Κώστας Καραμανλής, δήλωσε ότι η χώρα μας, κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για την τέλεση ασφαλών αγώνων.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων είπε ότι δεν υπήρξε αίτημα για την παρουσία Αμερικανών ενόπλων στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο κ. Καραμανλής, τόνισε επίσης, ότι κατά την συνάντηση επιβεβαιώθηκε η πολλή καλή σχέση και συνεργασία των δύο χωρών. Συζητήθηκαν επίσης το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η κατάσταση στα Βαλκάνια και η διεθνής τρομοκρατία, για την οποία ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι αποτελεί πηγή ανασφάλειας για όλους και πρέπει να υπάρξει συνεργασία για την αντιμετώπισή της.

Τις πρώτες πρωϊνές ώρες Ελλάδος, ο πρωθυπουργός παραχώρησε συνέντευξη Τύπου εφ΄όλης της ύλης στην αμερικανική πρωτεύουσα. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι η Ελλάδα επιδιώκει την επανένωση της Κύπρου, και ότι η απόρριψη του σχεδίου Ανάν δεν είναι το τέλος του δρόμου. Επανέλαβε ότι η Αθήνα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ενώ για το Ιράκ τάχθηκε υπέρ της άμεσης μεταβίβασης της εξουσίας στους Ιρακινούς. Διευκρίνισε μάλιστα, ότι δεν ζητήθηκε η αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στο Ιράκ.

Ο Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε επίσης με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Ντικ Τσέϊνι. Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε ένθερμος υποστηρικτής της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.