Πολιτιστικά
Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2014 09:20

Έκτορας Λυγίζος: «…ολοένα και λιγότερα πράγματα μου φαίνονται αδιανόητα»

Ο Έκτορας Λυγίζος προσεγγίζει με τον δικό τρόπο τη μορφή του Προμηθέα, του Τιτάνα που αψήφησε τη θέληση του Δία, ευεργέτησε τους ανθρώπους, και υψώθηκε σε σύμβολο αντίστασης ανά τους αιώνες, και μας μιλά για τη διασκευή του στην τραγωδία «Προμηθέας  Δεσμώτης».

Ο Έκτορας Λυγίζος προσεγγίζει με τον δικό τρόπο τη μορφή του Προμηθέα, του Τιτάνα που αψήφησε τη θέληση του Δία και ευεργέτησε τους ανθρώπους, δίνοντάς τους τη φωτιά, και υψώθηκε σε σύμβολο αντίστασης ανά τους αιώνες, και μας μιλά για τη διασκευή του στην τραγωδία του Αισχύλου, «Προμηθέας  Δεσμώτης».

Η πολυσυζητημένη παράσταση του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών, μετά την επιτυχία που σημείωσε στην Επίδαυρο, επιστρέφει για 3 μόνο παραστάσεις στην Πειραιώς 260, στις 18,19 και 20 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ.

Μοιράζοντας τον ρόλο σε δύο ηθοποιούς, σε μια απόπειρα να ανιχνεύσει τη σύγκρουση του ήρωα με τον ίδιο του τον εαυτό, πίσω από τη σύγκρουση με τον άλλοτε σύμμαχό του, ο Έκτορας Λυγίζος μιλά για την παράσταση και εκφράζει τις σκέψεις του για το παρόν και το μέλλον.

Ποια θέματα διερευνώνται μέσα από την ιστορία του Προμηθέα και πού στρέφεται η διασκευή του έργου;

Όπως έτυχε να διαβάσω το έργο τη δεδομένη περίοδο, ο “Προμηθέας Δεσμώτης” είναι η ιστορία ενός, που τον πρόδωσε ο σύντροφός του (ο Δίας) και τον ανάγκασε να υπομείνει ένα μαρτύριο απομόνωσης. Η τραγωδία μπορεί να ερμηνευθεί ως η σειρά από τα στάδια που περνά ο Προμηθέας, για να συμφιλιωθεί με την κατάστασή του. Να εκτονώσει τον φόβο του, την οργή του, το αίσθημα αδικίας, την ανάγκη παρηγοριάς και συντροφιάς, δικαίωσης για όλα αυτά που πρόσφερε, ώσπου στο τέλος πια, να αποδεχτεί την τιμωρία ως κάτι που, τελικά, το ήξερε από την αρχή, αλλά συνειδητά το επέλεξε. Είναι ένας ήρωας που, με αφορμή την πληγή της προδοσίας, ενηλικιώνεται.

Τι αναδεικνύεται μέσα και πίσω από την οργή;

Είναι απλώς ένα στάδιο αντίδρασης σε κάτι που μας συμβαίνει. Χρήσιμο ή ακόμα και αναγκαίο. Εμένα τουλάχιστον, με βοηθάει να θυμηθώ και να  επιβεβαιώσω τι μου αρέσει και τι δεν μου αρέσει.

Ο Προμηθέας, ως σύμβολο αντίστασης, τι χρήσιμο - ιδιαίτερα για τη δύσκολη εποχή που διανύουμε - έχει να μας πει;

Θα κρατούσα την τάση του προσώπου να μοιραστεί τη γνώση που κατέχει. Και τη φυσική του ροπή να μπει στη θέση του αδύναμου ή, τέλος πάντων, στη θέση του άλλου. Αυτό θα μπορούσε να διαβαστεί και ως μια μορφή αντίστασης. Δεν παύει, όμως, να είναι απλώς ένας ρόλος σε ένα σύστημα. Δυστυχώς, όλοι οι ρόλοι είναι χρήσιμοι. Ακόμα και του καταπιεστή. Απέχουμε πολύ από την κοινωνική ωριμότητα συστημάτων, που δεν θα έχουν την ανάγκη ανθρώπων που ασκούν εξουσία.

Τι θεωρείτε αδιανόητο στο παρόν μας;

Προσπαθώ να μη σκέφτομαι και να μην ενεργώ με τόσο εμφατικές διατυπώσεις. Μεγαλώνοντας, ολοένα και λιγότερα πράγματα μου φαίνονται αδιανόητα. Γιατί κι αυτά που κάποτε μου φαίνονταν αδιανόητα, με τον χρόνο, απλώς κατάλαβα τον λόγο που συνέβησαν έτσι. Θα ήθελα να αντικαταστήσω τη διατύπωση “αδιανόητο” με το “κάτι που δεν μου αρέσει ή δεν μου πάει”.

Τι εύχεστε για το μέλλον μας;

Δεν ξέρω... Μόνο πράγματα για μένα μπορώ να ευχηθώ και για τους ελάχιστους ανθρώπους, που θεωρώ ότι, σε έναν βαθμό, ξέρω τι γίνεται μέσα τους.

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Παναγιώτης Μουλλάς, προσαρμογή μετάφρασης - διασκευή - σκηνοθεσία: Έκτορας Λυγίζος, σκηνικό - κοστούμια: Κλειώ Μπομπότη, φωτισμοί: Δημήτρης Κασιμάτης, μακιγιάζ: Ιωάννα Λυγίζου, δραματουργική συνεργασία: Κατερίνα Κωνσταντινάκου, βοηθός σκηνοθέτη: Εύα Βλασσοπούλου, διεύθυνση παραγωγής: Ηλέκτρα Αρζιμάνογλου, βοηθός σκηνογράφου: Ελένη Φαρδέλλα, διδασκαλία τεχνικής Alexander: Βίκυ Παναγιωτάκη, φωνητική προετοιμασία: Κωστής Σφυρικίδης, κατασκευή σκηνικού: Γκάυ Στεφάνου - Κλειώ Μπομπότη, κατασκευή κοστουμιών: www.modistroula.gr, παραγωγή: Grasshopper. Ερμηνεύουν: Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Στεφανία Γουλιώτη, Τζίνα Θλιβέρη, Μιχάλης Κίμωνας, Έκτορας Λυγίζος, Άννα Μάσχα, Θάνος Τοκάκης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη.

Πληροφορίες
Πειραιώς 260 - Κτήριο Δ: Πειραιώς 260 - Ταύρος (είσοδος μόνο από Πειραιώς), τηλ.: 210 9282900. Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 20 ευρώ, μειωμένο: 15 ευρώ, φοιτητικό: 10 ευρώ, ανέργων - ΑΜΕΑ: 5 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: Κεντρικά εκδοτήρια του Φεστιβάλ: Πανεπιστημίου 39 - εντός Στοάς Πεσμαζόγλου (Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 - 17:00, Σάββατο: 9:00 - 15:00), καταστήματα Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, τηλεφωνικά: 210 3272000 (καθημερινά και Κυριακές: 9:00 - 21:00), ηλεκτρονικά: greekfestival.gr.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]