Κόσμος
Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014 12:49

Ουκρανία: Αμερικανο-ουκρανικές στρατιωτικές ασκήσεις και νέες μάχες στα ανατολικά

Στρατιωτικά γυμνάσια υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο των ΗΠΑ άρχισαν στην Ουκρανία τη Δευτέρα, ενώ συνεχίζονται σποραδικά οι μάχες στις ανατολικές επαρχίες της χώρας μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αποσχιστών ανταρτών.

Στρατιωτικά γυμνάσια υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο των ΗΠΑ άρχισαν στην Ουκρανία τη Δευτέρα, ενώ συνεχίζονται σποραδικά οι μάχες στις ανατολικές επαρχίες της χώρας μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αποσχιστών ανταρτών, παρά την προ 10ημέρου κήρυξη εκεχειρίας.

Αναφέρονται ήδη απώλειες αμάχων λόγω χρήσης όλμων γύρω από το προπύργιο των φιλορώσων ενόπλων, Ντονέτσκ, την Κυριακή, με το Κίεβο να κατηγορεί τους αποσχιστές ότι διακινδυνεύουν να σπάσουν την κατάπαυση του πυρός επιτιθέμενοι κατά του στρατού.

Σε μια κίνηση αλληλεγγύης προς την κυβέρνηση της Ουκρανίας, στρατιώτες από 15 χώρες, μεταξύ αυτών και από τις ΗΠΑ, άρχισαν ασκήσεις υπό τον γενικό επιχειρησιακό τίτλο «Rapid Trident 14» κοντά στη δυτική ουκρανική πόλη Λβιβ τη Δευτέρα, 1000 χιλιόμετρα μακριά από το πεδίο της μάχης στο Ντονέτσκ.

Οι ΗΠΑ αναμενότα να στείλουν περίπου 200 στρατιώτες, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της φιλορωσικής εξέγερσης στην ανατολική Ουκρανία τον Απρίλιο.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Βαλέριι Γκελετέι τόνισε την Κυριακή ότι κράτη - μέλη του NATO εξοπλίζουν την Ουκρανία, μολονότι κάτι τέτοιο έχει διαψευστεί στο παρελθόν.

Αξιωματούχος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας τόνισε ότι δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει την πληροφορία, «καθώς οποιαδήποτε τέτοια κίνηση γίνεται σε διμερή βάση μεταξύ Ουκρανίας και κάθε μεμονωμένης χώρας».