Κόσμος
Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου 2014 16:52

Γάλλος ΥΠΕΣ: Εμπλοκή 930 προσώπων από τη Γαλλία στον ισλαμικό πόλεμο

Με τον ισλαμικό πόλεμο, τζιχάντ, στο Ιράκ και τη Συρία εμπλέκονται 930 πρόσωπα από τη Γαλλία όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Μπερνάρ Καζνέβ μιλώντας στην κυριακάτικη εφημερίδα Le Journal du Dimanche.

Με τον ισλαμικό πόλεμο, τζιχάντ, στο Ιράκ και τη Συρία εμπλέκονται 930 πρόσωπα από τη Γαλλία όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Μπερνάρ Καζνέβ μιλώντας στην κυριακάτικη εφημερίδα Le Journal du Dimanche.

«Οι 930 γάλλοι και ξένοι υπήκοοι που διαμένουν συνήθως στη Γαλλία εμπλέκονται σήμερα στον τζιχάντ στη Συρία και το Ιράκ. 350 βρίσκονται επί του πεδίου, ανάμεσά τους 60 γυναίκες. Περί τους 180 έχουν φύγει από τη Συρία και 170 είναι σε σημεία διαμετακόμισης προς την περιοχή, 230 εξέφρασαν την πρόθεση να αναχωρήσουν για εκεί. Στο σύνολο των 930 ατόμων προστίθενται 36 που έχασαν τη ζωή τους εκεί», τόνισε.

Στη Γαλλία, πρόσφατη κοινοβουλευτική έκθεση έκανε λόγο για περίπου 950 εμπλεκόμενα πρόσωπα με την ακόλουθη κατανομή: 350 επί του πεδίου, 150 σε σημεία διαμετακόμισης, 180 προς επιστροφή, 220 με πρόθεση να αναχωρήσουν για εκεί.

Όσον αφορά τις αναχωρήσεις που αποφεύχθηκαν τους τελευταίους μήνες, μετά την εφαρμογή μηχανισμών αναφοράς --ανοικτή τηλεφωνική γραμμή «κατά του τζιχάντ» για οικογένειες που φοβούνται μήπως ένα από τα μέλη τους φύγει για εκεί -- την περασμένη άνοιξη, ο Καζνέβ είπε ότι [τουλάχιστον 70 αναχωρήσεις» αποφεύχθηκαν από συνολικά «350 αναφορές που έγιναν, εκ των οποίων 80 ανήλικοι και 150 γυναίκες».

Όταν ρωτήθηκε για τα γεγονότα που διηγούνται γάλλοι τζιχαντιστές κατά την επιστροφή τους στη Γαλλία, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι «κάποιοι αναλαμβάνουν την ευθύνη γι αυτά που έκαναν και δηλώνουν έτοιμοι να ξαναφύγουν. Άλλοι, συντετριμμένοι από τη βία και άλλες ωμότητες στις οποίες μετείχαν ή παραβρέθηκαν, εξηγούν αντίθετα ότι θέλουν να αποδεσμευτούν. Άλλοι ακόμη ισχυρίζονται ότι ξεκίνησαν για εκεί έχοντας ανθρωπιστικό σκοπό, ενώ διαθέτουμε αξιόπιστες πληροφορίες που αποδεικνύουν ότι πολέμησαν στις τάξεις των τζιχαντιστών», τόνισε.

Όσον αφορά τη διαδρομή του Μεχντί Νεμούς, θεωρούμενου δράστη της δολοφονικής επίθεσης στο εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών, στον οποίο έχουν απαγγελθεί κατηγορίες στο Βέλγιο για τέσσερις δολοφονίες που διαπράχθηκαν στις 24 Μαΐου στο όνομα του «τζιχάντ», ο γάλλος υπουργός δήλωσε ότι «η διαστροφή του τρομοκρατικού τζιχαντιστικού συστήματος είναι ότι δεν είναι απολύτως απαραίτητο να ανατεθεί μια αποστολή ώστε να διαπραχθεί μια τρομοκρατική ενέργεια».

«Όταν οι άνθρωποι είναι ψυχολογικά καταρρακωμένοι από την καθημερινή επαφή με την ακραία βία, τους αποκεφαλισμούς και άλλες βαρβαρότητες, όλοι οι ηθικοί φραγμοί τους πέφτουν, όλα τα σημεία αναφοράς τους χάνονται», πρόσθεσε ο υπουργός.

Πηγή: ΑΜΠΕ