Άμεση προσφυγή στην κάλπη με στόχο την αυτοδυναμία ζήτησε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζοντας την «κοστολογημένη» πρόταση του κόμματος για την οικονομία και την κοινωνία κατά την ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο Ι.Βελλίδης, στη ΔΕΘ.
Άμεση προσφυγή στην κάλπη με στόχο την αυτοδυναμία ζήτησε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζοντας την «κοστολογημένη» πρόταση του κόμματος για την οικονομία και την κοινωνία κατά την ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο Ι.Βελλίδης, στη ΔΕΘ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε αναλυτικά σχέδιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης εκτιμώμενου κόστους 2 δισ. ευρώ.
Από την αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεφύλαξε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. «Η Ελλάδα του κ. Σαμαρά κινείται με ταχύτητα προς τα πίσω» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «προϋπόθεση κοινωνικής σωτηρίας» για την Ελλάδα αλλά ταυτόχρονα και πρόκληση για την αναγκαία στροφή στην Ευρώπη την «επερχόμενη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ».
Από την ομιλία του κ. Τσίπρα δεν έλειψαν και αναφορές στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ και την πολυφωνία αναφέροντας ότι δεν νοείται να μην μεταδίδεται ομιλία του εκάστοτε αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του κόμματος το οποίο παρουσίασε εκτενώς, ανέφερε ότι δεν είναι «όσα θα θέλαμε αλλά όσα μπορούμε». Στο πλαίσιο της χρηματοδότησης του προγράμματος ανέφερε την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Με αυτή την αφορμή χαρακτήρισε «απαράδεκτη τη σιωπή της κυβέρνησης» στη «συγκλονιστική δήλωση» της Κ. Λαγκάρντ περί απειλών κατά της ζωής της όταν μίλησε για την φορολόγηση των πλουσίων.
Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις και τις αποφάσεις τη Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «τώρα πια η Ευρώπη συζητά ακόμα και την απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων, που από την αρχή είχαμε υποστηρίξει».
«Όπως, επίσης, συζητά και το ενδεχόμενο της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής με χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, για ευρείας κλίμακας ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα και ό,τι άλλο χρειαστεί, για να αποτραπεί ο αποπληθωρισμός και ένα νέο επεισόδιο ύφεσης».
Ασκώντας κριτική πρόσθεσε ότι «όταν εμείς προτείναμε απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, οι πολιτικοί μας αντίπαλοι εδώ μας χλεύαζαν, μέσα στην άγνοια και το δογματισμό τους, ότι δήθεν διατυπώναμε προτάσεις αντιευρωπαϊκές και ανέφικτες. Σήμερα οι προτάσεις αυτές είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ΕΚΤ».
Ωστόσο, όπως σημείωσε, μπορεί οι παρέμβασεις της ΕΚΤ να είναι «πολύ λίγες και πολύ αργοπορημένες για να αντιμετωπίσουν την έκταση του προβλήματος».
Αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση του χρέους
«Με την πολιτική των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου, η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να βολοδέρνει ανάμεσα στην ύφεση και τη στασιμότητα, με σταθερά υψηλή ανεργία και ασταθή και χαμηλά αμειβόμενη εργασία» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Κάνοντας εκτενή αναφορά στο δημόσιο χρέος ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την αναδιάρθρωση αναπόφευκτη εξέλιξη. «Το ζητούμενο είναι πως θα γίνει, με ποιους όρους θα συνοδεύεται και υπό ποιες προϋποθέσεις» σημείωσε.
Μάλιστα έθεσε σεριά ερωτημάτων «θα δώσει προοπτική ουσιαστικής και κοινωνικά βιώσιμης λύσης ή θα υποθηκεύσει ακόμη περισσότερο τη κυριαρχία της χώρας, παραδίδοντας το σύνολο της οικονομίας μας στα χέρια των δανειστών;
Θα γίνει με όρους που θα ευνοούν την ανάπτυξη ή με όρους νέων σκληρών μέτρων λιτότητας που θα μετατρέπουν τα μνημόνια σε καθεστώς και θα βυθίζουν ακόμα περισσότερο τις παραγωγικές δυνατότητες της πατρίδας μας;».
Ο ίδιος επανέλαβε την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί ειδική περίπτωση και η κρίση χρέους δεν είναι ελληνική αλλά ευρωπαϊκή.
«Για αυτό και ζητάμε τη σύγκληση «Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Χρέους» για τη διαχείριση της υπερχρέωσης της Ευρωζώνης».
Εκλογές τώρα
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης καθώς όπως είπε «μόνο μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή και ευρεία κοινωνική στήριξη, σε μια εγκεκριμένη από τη πλειοψηφία του λαού μας εθνική στρατηγική, μπορεί να φέρει αποτελέσματα».
«Δε ζητάμε εκλογές γιατί βιαζόμαστε να κυβερνήσουμε. Ζητάμε ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας και ακόμα πιο ισχυρή κοινωνική συμπόρευση και στήριξη για να διεκδικήσουμε τη καλύτερη δυνατή συμφωνία προς όφελος του λαού μας, στην Ευρώπη».
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ:
«Ζητάμε άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία και ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης με στόχο:
Πρόγραμμα
Το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης το οποίο παρουσίασε ο κ. Τσίπρας περιλαμβάνει τους τέσσερις μεγάλους πυλώνες «για την αντιστροφή της κοινωνικής και οικονομικής αποδιάρθρωσης, την ανόρθωση της οικονομίας και την έξοδο από τη κρίση»:
Πρώτος Πυλώντας: Το Πρόγραμμά μας για την αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης,
Δεύτερος Πυλώνας: Τα άμεσα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας
Τρίτος Πυλώντας: Το εθνικό σχέδιο για την ανάκτησης της εργασίας
Τέταρτος Πυλώντας: Ο θεσμικός και δημοκρατικός μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος
Το πρόγραμμα για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, εκτιμώμενου κόστος της τάξεως των 2 δις ευρώ, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων έκτακτης ανάγκης προκειμένου να υψώσουμε αμέσως ασπίδα προστασίας για τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα.
Στις πρωτοβουλίες για την αναθέρμανση της οικονομίας ο κ. Τσίπρας ανέφερε
«Άμεσος στόχος να εμποδίσουμε την αξιοποίηση του ιδιωτικού χρέους, ως μέσου άλωσης της περιουσίας των πολιτών και ελέγχου του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας» ανέφερε ο κ. Τσίπρας
Για το λόγο αυτό προανήγγειλε «νομοθετική ρύθμιση για επ’ αόριστο παράταση της αναστολής στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, αξίας έως 300000 ευρώ. Καθώς και νομοθετική απαγόρευση πώλησης ή εκχώρησης σε μη αναγνωρισμένους τραπεζικούς οργανισμούς ή επιχειρήσεις δικαιωμάτων δανειακών συμβάσεων και εμπραγμάτων ασφαλειών».
Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνεται η ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας και τραπεζών ειδικού σκοπού, καθώς και η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
Εργασία
Με ιδιαίτερη μνεία στο υψηλό ποσοστό ανεργίας ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην προσπάθεια ανάκτησης της εργασίας μέσω έκτακτου προγράμματος διετούς διάρκειας, συνολικού κόστους 5 δισ. ευρώ εκ των οποίων 3 δισ. ευρώ για τον πρώτο χρόνο.
Κρατική λειτουργία
Στο πλαίσιο θεσμικής ανασυγκρότησης του κράτους, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει «νέες θεσμικές εφαρμογές άμεσης δημοκρατίας στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος».
«Εισάγουμε θεσμούς, όπως η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, η λαϊκή αρνησικυρία και τα δημοψηφίσματα με πρωτοβουλία των πολιτών.
Ενδυναμώνουμε το Κοινοβούλιο, ως νομοθετικό και ελεγκτικό θεσμό της εκτελεστικής εξουσίας, περιστέλλουμε δραστικά τη βουλευτική ασυλία, και καταργούμε το ιδιότυπο νομικό καθεστώς για την ποινική ευθύνη υπουργών, που θεσπίζει «μια φαύλη απόκλιση από τις αρχές της δημοκρατικής κοινωνίας» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Χρηματοδότηση προγράμματος
Από τα 68 δις ληξιπρόθεσμων οφειλών στοχεύουμε να επαναβεβαιώσουμε και να εντάξομε στις ρυθμίσεις τουλάχιστον τα 20, σε βάθος επταετίας. Με αυτή διαδικασία υπολογίζουμε ότι από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα μπουν τον πρώτο χρόνο στα δημόσια ταμεία, περίπου, 3 δισ. ευρώ, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Σε ό,τι αφορά το κόστος κεφαλαίου εκκίνησης του δημόσιου, ενδιάμεσου φορέα και το κόστος κεφαλαίου εκκίνησης της ίδρυσης τραπεζών ειδικού σκοπού, που συνολικά είναι της τάξης των 3 δισ., «θα το χρηματοδοτήσουμε από το λεγόμενο «μαξιλάρι» των, περίπου, 11 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις τράπεζες. Σε ότι αφορά το συνολικό κόστος του σχεδίου για την ανάκτηση της εργασίας, αυτό ανέρχεται στα 5 δισ από τα οποία τα 3δισ. στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του. Αυτό, το πρώτο χρόνο θα χρηματοδοτηθεί κατά 1 δισ. από τη γέφυρα του ΕΣΠΑ 2007- 2013, κατά 1,5 δισ. από τα 2,5 δισ. του ΕΣΠΑ 2014-2020 και κατά 500 εκατ. από άλλα εξειδικευμένα ευρωπαϊκά εργαλεία για την αύξηση της απασχόλησης» ανέφερε.
Κλείνοντας την ομιλία του εκτίμησε ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ «είναι απλό, συγκεκριμένο, ρεαλιστικό, διότι ξεκινάει από μια ρεαλιστική διάγνωση της πραγματικότητας».