Κόσμος
Παρασκευή, 21 Μαΐου 2004 20:32

ΗΠΑ: Κόβουν τους δεσμούς με τον Τσαλαμπί

Το ιρακινό προσωρινό κυβερνητικό Συμβούλιο θεωρεί τις δυνάμεις του Συνασπισμού υπεύθυνες για τις έρευνες που έγιναν χθες στο γραφείο και την κατοικία του Αχμαντ Τσαλαμπί, και τις καταδικάζει ομόφωνα, δήλωσε ο Σαμίρ αλ Ασκάρι συνεργάτης του σιίτη Μοχάμαντ Μπάχρ αλ Ουλούμ.

Ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς δήλωσε σήμερα στο Κογκρέσο ότι οι έρευνες έγιναν με εντολή του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών από την ιρακινή αστυνομία.

«Τα διάφορα στοιχεία (έγγραφα και ηλεκτρονικοί υπολογιστές) που κατασχέθηκαν παραδόθηκαν στην ιρακινή δικαιοσύνη», πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις σχημάτισαν μόνο ένα κλοιό ασφαλείας γύρω από την κατοικία του Τσαλαμπί, αλλά δεν μετείχαν στην έρευνα.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο σχεδιάζει να σταματήσει τη χρηματοδότηση του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου, του Τσαλαμπί, μετά την αμφισβήτηση των πληροφοριών που παρείχε για τα προγράμματα όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ. Ειδικότερα, θα σταματήσει η παροχή των 335.000 δολαρίων μηνιαίως, από τις 30 Ιουνίου, ημερομηνία παράδοσης της εξουσίας στο Ιράκ.

Ο Τσαλαμπί, ο οποίος ζούσε εξόριστος επί Σαντάμ, προσπαθούσε επί σειρά ετών να πείσει την Ουάσινγκτον να επέμβει για την πτώση του. Σήμερα είναι μέλος του προσωρινού κυβερνητικού Συμβουλίου στο Ιράκ.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια το Ιρακινό Εθνικό Κογκρέσο έχει λάβει 27 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τους «New York Times».

Ο Τσαλαμπί κατηγόρησε σήμερα την Ουάσινγκτον ότι θέλει να τον εξουδετερώσει πολιτικά διότι ζήτησε περισσότερες εξουσίες για τους Ιρακινούς.

Την ίδια στιγμή, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS μετέδωσε πως ο Τσαλαμπί παρέδωσε σημαντικές πληροφορίες της αμερικανικής αντικατασκοπείας στο Ιράν, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να δολοφονηθούν Αμερικανοί. Το ρεπορτάζ δεν επιβεβαιώνεται από το Πεντάγωνο.