Αθλητικά
Παρασκευή, 21 Μαΐου 2004 20:57

Αύριο φτάνει η Ολυμπιακή αποστολή του Αφγανιστάν

Πέντε αθλητές από το Αφγανιστάν και οι επτά συνοδοί τους, αναμένονται αύριο στην Αθήνα και την Κυριακή θα μεταβούν στην Μυτιλήνη, όπου θα προετοιμασθούν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Ρομπίνα Μουκιμιάρ (Στίβος-100 μ) και η Φράιμπα Ρεζάι (Τζούντο), 17 ετών αμφότερες, είναι οι πρώτες που θα εκπροσωπήσουν το Αφγανιστάν σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Η καλύτερη επίδοση που έχω πετύχει είναι 15 δευτερόλεπτα», δηλώνει η Μουκιμιάρ και συνεχίζει: «Η κατάσταση που επικρατεί στο Αφγανιστάν δεν μας επιτρέπει να προπονηθούμε όπως θα θέλαμε. Είναι γνωστό, ότι στις άλλες χώρες υπάρχουν πολλές περισσότερες ευκαιρίες και δυνατότητες προετοιμασίας».

Τα έξοδα της δίμηνης διαμονής είναι προσφορά της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ στο διάστημα της παραμονής τους στην χώρα μας οι Αφγανοί θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν χωρίς καμία επιβάρυνση τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Μετά από περίπου έναν μήνα στην Καλλονή, η αποστολή του Αφγανιστάν θα μεταβεί στην Θεσσαλονίκη, όπου θα παραμείνει τον Ιούλιο και στην συνέχεια θα ταξιδέψει για την Αθήνα.

Την πρωτοβουλία της φιλοξενίας στην Ελλάδα της εθνικής ομάδας του Αφγανιστάν είχε στις αρχές του χρόνου η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και την Οργανωτική Επιτροπή του Οργανισμού «Αθήνα 2004».

Η Adidas -ένας από τους επίσημους υποστηρικτές των Ολυμπιακών Αγώνων- ανέλαβε να προμηθεύσει με είδη ένδυσης και σύγχρονου εξοπλισμού την ολυμπιακή ομάδα του Αφγανιστάν στα οποία εμφανώς θα υπάρχει και η επιγραφή «Hellenic aid» («Ελληνική βοήθεια»).

Υπενθυμίζεται ότι το Αφγανιστάν επανεντάχθηκε στις τάξεις της ΔΟΕ τον Σεπτέμβριο του 2003, ενώ η τελευταία φορά που αθλητές της χώρας έλαβαν μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν το 1996 στην Ατλάντα.