Κόσμος
Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014 11:07

Σουηδία: Άνοδος της Ακροδεξιάς αναμένεται στις εκλογές της Κυριακής

Σε τρίτη δύναμη ενδέχεται να αναδειχθεί η Ακροδεξιά στις εκλογές της Σουηδίας την Κυριακή, στερώντας από τους δύο παραδοσιακούς σχηματισμούς την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Σε τρίτη δύναμη ενδέχεται να αναδειχθεί η Ακροδεξιά στις εκλογές της Σουηδίας την Κυριακή, στερώντας από τους δύο παραδοσιακούς σχηματισμούς την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Το ακροδεξιό κόμμα SD πιστώνεται με περίπου 10% της πρόθεσης ψήφου, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο απ' αυτό που είχε πάρει στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, το 2010, όταν είχε κάνει για πρώτη φορά την είσοδό του στο κοινοβούλιο συγκεντρώνοντας το 5,7% των ψήφων και 20 έδρες.

Το SD ζητάει το δραστικό περιορισμό του πολιτικού ασύλου στη Σουηδία, μία από τις πιο γενναιόδωρες χώρες όσον αφορά το άσυλο, υποστηρίζοντας πως τα χρήματα αυτά πρέπει να αφιερωθούν σε κοινωνικές παροχές.

Αναμένεται ότι περίπου 80.000 πρόσφυγες θα ζητήσουν φέτος άσυλο στη Σουηδία, η οποία χορηγεί αυτομάτως άδειες διαμονής στα πρόσωπα που διαφεύγουν από τη σύγκρουση στη Συρία.

Οι θέσεις του SD κατά των μεταναστών μοιάζουν να έχουν απήχηση στους Σουηδού, παρά το γεγονός ότι πρόσφατο σκάνδαλο υποχρέωσε τουλάχιστον έξι υποψηφίους του να αποσυρθούν.

Λιγότερο από μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, η εφημερίδα Εξπρέσεν αναπαρήγαγε ρατσιστικά σχόλια που είχαν δημοσιευθεί ανωνύμως στο Ίντερνετ και τα οποία αποδόθηκαν σε υποψήφιους του κόμματος. 

Επίσης, υποψήφιος του κόμματος για τη Στοκχόλμη είχε γράψει πως οι Άραβες έχουν βίαια γονίδια και πως οι μετανάστες είναι οι χειρότεροι ψεύτες και εκμεταλλευτές.

Πριν από τις αποκαλύψεις αυτές μία άλλη υποψήφια είχε παραιτηθεί μετά τη δημοσιοποίηση μιας φωτογραφίας που την εικόνιζε να φοράει ένα ναζιστικό περιβραχιόνιο.

Όλα αυτά αφήνουν πάντως απαθείς τους οπαδούς του κόμματος, οι οποίοι θεωρούν πως είναι αντιμέτωποι με έναν εχθρικό Τύπο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters