Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας έθεσε σε ισχύ από σήμερα η Δύση, μετά την παραδοχή του Κιέβου πως έχει χάσει έδαφος έναντι των ανταρτών, αλλά και με ορατή πλέον την απειλή για απάντηση από τη Μόσχα.
Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας έθεσε σε ισχύ από σήμερα η Δύση, μετά την παραδοχή του Κιέβου πως έχει χάσει έδαφος έναντι των ανταρτών, αλλά και με ορατή πλέον την απειλή για απάντηση από τη Μόσχα.
Στις κυρώσεις που ανακοίνωσαν οι Βρυξέλλες περιλαμβάνονται περιορισμοί στη χρηματοδότηση κρατικών ρωσικών εταιρειών και το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων κορυφαίων Ρώσων πολιτικών. Ειδικότερα, ανακοινώθηκε το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων και επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων στον Ιγκόρ Λεμπέντεφ, αναπληρωτή πρόεδρο της Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, τον Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, εθνικιστή πολιτικό, καθώς και σε ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.
Κυρώσεις επιβλήθηκαν επίσης στον Σεργκέι Τσεμέζοφ, ο οποίος περιγράφεται ως στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πουτιν από τότε που ήταν πράκτορας της KGB στην Ανατολική Γερμανία. Ο Τσεμέζοφ είναι πρόεδρος της Rostec, ενός κορυφαίου αμυντικού και βιομηχανικού ομίλου στον οποίο ανήκει ο προμηθευτής όπλων Rosoboronexport καθώς και μια εταιρεία η οποία σχεδιάζει να οικοδομήσει σταθμούς παραγωγής ενέργειας στην Κριμαία.
Κυρώσεις επιβλήθηκαν ακόμη στις αμυντικές εταιρείες OPK Oboronprom, United Aircraft Corporation και Uralvagonzavod.
Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις, που δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκαναν το ρωσικό νόμισμα να καταγράψει νέο χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου. Με το άνοιγμα των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Μόσχας, η ισοτιμία του δολαρίου αυξήθηκε πάνω από το χθεσινό ρεκόρ και έφθασε λίγο αργότερα για πρώτη φορά τα 37,72 ρούβλια.
Την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων στη Μόσχα ανήγγειλε χθες και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Τα μέτρα αυτά θα αρθούν ανάλογα με την κατάσταση επί του πεδίου και κυρίως αν, όπως είπε ο Ομπάμα, «η Ρωσία τιμήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της», μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία συνήφθη πριν από μία εβδομάδα ανάμεσα στην Ουκρανία και τους φιλορώσους αυτονομιστές.
Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε επίσης πως 1.000 Ρώσοι στρατιώτες εξακολουθούν να βρίσκονται στην ανατολική Ουκρανία ενώ 20.000 άλλοι παραμένουν συγκεντρωμένοι κατά μήκος των συνόρων. Η συμμαχία διαβεβαίωσε πως «η Ρωσία συνεχίζει να παρέχει στους αυτονομιστές εξελιγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό».
Από την πλευρά της, η Μόσχα, η οποία αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή της στη σύγκρουση αυτή, έκρινε πως «η Ε.Ε. έκανε ουσιαστικά μια επιλογή εναντίον της διαδικασίας ειρηνικής διευθέτησης της ουκρανικής κρίσης». «Δώστε επιτέλους στους ανθρώπους μια ευκαιρία για την ειρήνη», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, την ώρα που η ουκρανική κρίση έχει στοιχίσει ως τώρα τη ζωή σε περισσότερους από 2.700 ανθρώπους.
Ανάλογα με την εκτίμηση που θα γίνει ως τα τέλη Σεπτεμβρίου για την πρόοδο που θα έχει επέλθει επί του πεδίου, η Ε.Ε. διαβεβαίωσεπάντως πως θα μπορούσε να «αναστείλει», ακόμη και να «καταργήσει» αυτές τις νέες κυρώσεις. Οι ΗΠΑ είπαν επίσης πως είναι έτοιμες να άρουν ενδεχομένως τις κυρώσεις.
Οι κυρώσεις τέθηκαν σε εφαρμογή μία ημέρα μετά τη χθεσινή ομολογία του Κιέβου πως οι αντάρτες έχουν επεκτείνει τον έλεγχό τους από τα ανατολικά σύνορα με τη Ρωσία μέχρι την Αζοφική Θάλασσσα.
Αν οι αντάρτες καταλάβουν το λιμάνι της Μαριούπολης, την τελευταία μεγάλη ουκρανική πόλη στην περιοχή που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του στρατού, αυτό θα επέτρεπε να δημιουργηθεί μια χερσαία γέφυρα από τα ρωσικά σύνορα και μέχρι την Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε το Μάρτιο από τη Ρωσία.
Στο μεταξύ, η Πολωνία κατηγόρησε τη ρωσική εταιρεία αερίου Gazprom ότι μείωσε σχεδόν κατά το ήμισυ τις παραδόσεις της. Η ρωσική εταιρεία χαρακτήρισε από την πλευρά της την ανακοίνωση αυτή «ανακριβή», τονίζοντας ότι «οι εξαγωγές προς την Πολωνία παραμένουν ακριβώς στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες ημέρες».
Η Αυστρία και η Σλοβακία ανέφεραν επίσης μείωση στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου κατά 15% και 10% αντιστοίχως.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο