Αισιόδοξος εμφανίστηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, για το αμερικανο-βρετανικό σχέδιο απόφασης για το Ιράκ που υποβλήθηκε χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
«Νομίζω ότι αποτελεί μία πολύ καλή βάση πάνω στην οποία μπορούμε να αναζητήσουμε και να επιτύχουμε μία συναίνεση», δήλωσε ο κ. Φίσερ και πρόσθεσε ότι «θα χρειαστεί να περιμένουμε την έκθεση ή τις προτάσεις του (ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στο Ιράκ) Λαχντάρ Μπραχίμι για να μπορέσει η απόφαση να οριστικοποιηθεί».
Υπενθυμίζεται ότι ο Λαχντάρ Μπραχίμι πρόκειται να υποβάλει στις 31 Μαΐου την έκθεσή του με τα ονόματα των μελών της προσωρινής κυβέρνησης της χώρας.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Λετονίας Ρίχαρντς Πικς, ο κ. Φίσερ τόνισε ότι το πιο σημαντικό είναι η πλήρης μεταβίβαση της κυριαρχίας στους Ιρακινούς, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου.
Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι το σχέδιο χρειάζεται βελτιώσεις http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/05/25/916538.htm . «Είναι ένα σχέδιο και ένα σχέδιο πρέπει να συζητηθεί και να βελτιωθεί», τόνισε.
Η Ιαπωνία χαιρέτισε την κίνηση του Τζωρτζ Μπους να επιδιώξει εντολή των Ηνωμένων Εθνών για την πολυεθνική δύναμη στο Ιράκ, ενώ η Κανμπέρα έκανε θετικά δεκτή τη δέσμευση των ΗΠΑ να παραμείνουν στο Ιράκ μέχρι την αποκατάσταση της δημοκρατίας.
Μάλιστα, ο αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντάουνερ, χαιρέτισε σήμερα την ομιλία του Τζορτζ Μπους κατά την οποία ο αμερικανός πρόεδρος εξέθεσε τη στρατηγική του για τη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς. Η ομιλία του Τζορτζ Μπους είναι σημαντική, διότι δείχνει ότι το Ιράκ πηγαίνει "κάπου" και συμβάλλει στο να διαλυθεί η εντύπωση ότι η χώρα αυτή βρίσκεται σε ένα τέλμα, τόνισε ο κ. Ντάουνερ.
Αντίθετα, δύο μεγάλες εφημερίδες των ΗΠΑ, η Νιου Γιορκ Τάιμς και η Ουάσινγκτον Ποστ, εκτιμούν σε σημερινά τους άρθρα ότι η ομιλία του Μπους δεν υπήρξε ούτε έντιμη, ούτε πειστική.
Η ομιλία του Τζορτζ Μπους θα ίσχυε πριν από ένα χρόνο, μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν, αλλά έγινε «ύστερα από περίπου 14 μήνες πολιτικών αποτυχιών, καμία από τις οποίες δεν αναγνώρισε ο αμερικανός πρόεδρος», τονίζει χαρακτηριστικά η Νιου Γιορκ Τάιμς και χαρακτηρίζει το αμερικανοβρετανικό σχέδιο απόφασης που υποβλήθηκε στον ΟΗΕ «απογοητευτικό και συνοπτικό».
Η προσπάθεια να πείσει μία κοινή γνώμη ολοένα και πιο επικριτική αποτελεί «τουλάχιστον μία αρχή», σημειώνει η Ουάσινγκτον Ποστ, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι ο κ. Μπους θα ήταν πιο πειστικός εάν αναγνώριζε πιο τίμια τι πήγε στραβά στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου και πώς αυτό μπορεί να διορθωθεί».
Πηγή ΑΠΕ
Στο Ιράκ, ο προσωρινό κυβερνητικό συμβούλιο εμφανίζεται δυσαρεστημένο από το σχέδιο απόφασης, καθώς δεν θα έχει το δικαίωμα να ζητήσει από τα ξένα στρατεύματα να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ δεν θα μπορεί να ασκεί πλήρη έλεγχο για τα κονδύλιο ανάπτυξης και ανοικοδόμησης της χώρας.
Ο προεδρεύων του συμβουλίου σεΐχης Γκαζί αλ Γιαβάρ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ενώ (το σχέδιο) είναι πολύ θετικό, σε πολλά σημεία δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας».