Στη συμβολική θεμελίωση του κτηρίου το οποίο θα στεγάσει το νέο Διεθνές Ινστιτούτο για την Έρευνα του Ολοκαυτώματος προχώρησε ο πρωθυπουργός της Αυστρίας.
Για να μην επικρατούν ο αντισημιτισμός και οι προκαταλήψεις δεν απαιτείται μόνον η ιστορική επεξεργασία, αλλά η οικονομική και κοινωνική εξέλιξη μιας κοινωνίας αποτελούν την καλύτερη προϋπόθεση για να μην βρίσκουν εύφορο έδαφος «οι κήρυκες του μίσους», επισήμανε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, κατά τη συμβολική θεμελίωση του κτηρίου στο κέντρο της Βιέννης το οποίο θα στεγάσει το νέο Διεθνές Ινστιτούτο για την Έρευνα του Ολοκαυτώματος που φέρει το όνομα του αποκαλούμενου «κυνηγού των Ναζί», Σίμον Βίζενταλ.
Για τους λόγους αυτούς ο ίδιος τάσσεται υπέρ μιας ανταγωνιστικής κοινωνίας με σαφείς κανόνες οι οποίοι εγγυώνται εντιμότητα, τόνισε ο καγκελάριος και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, μιλώντας, παρουσία πολλών εκπροσώπων της δημόσιας ζωής, στην επίσημη τελετή έναρξης των εργασιών αναπαλαίωσης του υπάρχοντος κτηρίου στο κέντρο της Βιέννης, η πλήρης λειτουργία του οποίου αναμένεται να αρχίσει σε έναν χρόνο.
Στο κτήριο, το οποίο θα αποτελεί διεθνές κέντρο για έρευνα, τεκμηρίωση και διαπαιδαγώγηση στα θέματα αντισημιτισμού, ρατσισμού και Ολοκαυτώματος, θα στεγαστούν το Αρχείο Σίμον Βίζενταλ, με τα χιλιάδες ντοκουμέντα του και η βιβλιοθήκη του, όπως επίσης μέρος του Αρχείου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βιέννης, το οποίο, με τα εκατοντάδες χιλιάδες επί μέρους τεκμήρια, είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο αρχείο εβραϊκής κοινότητας. Ειδικοί χαρακτηρίζουν τα δύο αυτά αρχεία μοναδικά σε αξία και διεθνή σημασία.
Η τοποθεσία του κτηρίου, το οποίο θα στεγάζει επιπλέον 11.000 τόμους για θέματα που άπτονται του Ολοκαυτώματος, θεωρείται ιστορική, καθώς βρίσκεται σε άμεση γειτονία αφενός με την Πλατεία Μόριντς, όπου από το 1938 έως την απελευθέρωση το 1945 βρίσκονταν τα κεντρικά γραφεία της Γκεστάπο και αφετέρου με την Συναγωγή της Βιέννης, αλλά και με την οδό στην οποία επί δεκαετίες είχε το γραφείο του ο Σίμον Βίζενταλ.
Στην προετοιμασία για την ίδρυση του Ινστιτούτου για την Έρευνα του Ολοκαυτώματος - του οποίου οι χώροι θα περιλαμβάνουν πάνω από 1.400 τετραγωνικά μέτρα - συμμετείχε ενεργά ο ίδιος ο Βίζενταλ μέχρι μερικούς μήνες πριν το θάνατό του, σε ηλικία 96 χρόνων τον Σεπτέμβριο του 2005 στη Βιέννη.
Ο Σίμον Βίζενταλ, ο οποίος χαρακτηριζόταν μια φωνή «συνείδησης του Ολοκαυτώματος», υπήρξε κάτι σαν μόνιμος εκπρόσωπος των θυμάτων του Ναζισμού, αποφασισμένος να παραδώσει στην δικαιοσύνη τους δράστες του μεγαλύτερου εγκλήματος στην ιστορία.
Γεννημένος το 1908 στο Μπούσατς της τότε Αυστροουγγαρίας (στη σημερινή Ουκρανία), ο Βίζενταλ πέρασε τα σχολικά του χρόνια στη Βιέννη και στο Λέμπεργκ και σπούδασε αρχιτεκτονική στην Πράγα. Συνελήφθη από τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα και μεταφέρθηκε στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν της Αυστρίας όπου και επέζησε την απελευθέρωσή του από αμερικανικά στρατεύματα το Μάιο του 1945.
Ήδη αμέσως μετά την απελευθέρωση ο Σίμον Βίζενταλ αφιερώθηκε στην αναζήτηση εγκληματιών των Ναζί ιδρύοντας το 1947 στη Βιέννη το γνωστό Εβραϊκό Κέντρο Τεκμηρίωσης, από το οποίο και διαβίβασε χιλιάδες έγγραφα για ναζιστές εγκληματίες στο Κέντρο Ερευνών του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βασέμ στο Ισραήλ.
Ο ίδιος κράτησε έναν σημαντικό φάκελο, εκείνον του ναζιστή αρχιεγκληματία Άντολφ Άιχμαν, που είχε οργανώσει τη μαζική εξόντωση των Εβραίων και τον οποίο ο Βίζενταλ εντόπισε τελικά το 1954 στο Μπουένος Άιρες και παρέδωσε το 1960 στις ισραηλινές αρχές, από τις οποίες ο Άιχμαν δικάστηκε και εκτελέστηκε το 1962.
Πέρα από τον αρχιεγκληματία Άιχμαν, ο Βίζενταλ ασχολήθηκε τα επόμενα χρόνια με δεκάδες σημαντικές περιπτώσεις. Στο σύνολό τους οι υποθέσεις ναζιστών εγκληματιών τους οποίους εντόπισε σε διάφορα μέρη του κόσμου και προσήγαγε στη δικαιοσύνη φθάνουν τις 1.100.